De Budde: Bezorging trok ons door de crisis

Ondernemen Horeca Ondernemersverhalen
Edzard Poppema had restaurant De Budde in Nijverdal net verbouwd, toen hij vanwege corona de deuren moest sluiten. In recordtempo zette hij daarom een afhaal- en bezorgservice op. Een schot in de roos, zo bleek.
De Budde: Bezorging trok ons door de crisis

In 2017 nam Edzard Poppema café –restaurant De Budde in Nijverdal over. Hij maakt er een grand café van, met een uitgebreide lunch- diner- en borrelkaart, waar gasten van 11 uur ’s ochtends tot ’s avonds laat welkom zijn. Of beter gezegd: welkom waren. Ook De Budde is vanwege coronamaatregelen gesloten. Net als in het voorjaar.

Omzet dankzij bezorging

Gelukkig heeft De Budde, net als toen, een populaire bezorg- en afhaalservice om op terug te vallen. “Toen premier Rutte op die dinsdag in maart de eerste lockdown aankondigde, zijn we meteen met het vaste team om de tafel gegaan”, gaat hij verder. “Op donderdag begonnen we al met bezorgen en afhalen, in eerste instantie zodat we de koelingen leeg konden koken. Maar op zondag moesten we producten bijbestellen, omdat het zo hard ging. Bezorging heeft ons echt door de crisis getrokken: we hebben er zeker de helft van de omzet mee kunnen behouden. En dat was welkom: we hadden net alles geïnvesteerd in de verbouwing van het restaurantgedeelte.”

Zelfde kaart, zelfde prijzen

Ook nu in deze tweede lockdown weten gasten De Budde – online- goed te vinden. Vooral de barbecuegerechten zijn “trekkers”, maar De Budde biedt ook uitgebreide borrelplanken en bittergarnituur. “We blijven gewoon de gerechten van onze vaste menukaart bereiden”, legt Poppema uit. “En daar rekenen we onze bekende prijzen voor. Onze kosten blijven immers doorlopen en we moeten het gerecht bereiden. Bovendien vind ik dat je een verkeerd signaal afgeeft als je korting geeft. Alsof de kwaliteit van het eten thuis minder goed is dan in het restaurant. Dat wil ik voorkomen.” Gasten geven met liefde 17,50 uit voor een saté van De Budde, ziet hij. “Daar zit ook een stukje gunfactor in, natuurlijk.”

Persoonlijke bezorging

Het geheim van de goedlopende bezorgservice zit ‘m volgens Poppema dan ook in de persoonlijke ‘touch’ die hij en zijn team aan de bezorging toevoegen. “Bezorging Budde-stijl”, lacht hij. “We schrijven iets leuks en persoonlijks op het zakje, om gasten te bedanken voor hun bestelling. Daarnaast doen we er kaarsje en een Spotify-playlist bij en raden we mensen aan om hun telefoon even weg te leggen en er echt een moment van te maken. Dat waarderen ze.”

Afbeelding
Snacks

 

Investeren in eigen platform

Ook de aflevering doet Poppema hoogstpersoonlijk: hij en zijn partner Annelot van Buren brengen de gerechten, met de auto, naar hun gasten. “Zo blijven we in beeld. Ook heel belangrijk.” Poppema werkt niet met platformen als Thuisbezorgd. “Daarvoor vind ik de commissie te hoog”. Wel heeft hij zijn eigen bestelplatform samengesteld, met Eijsink: een kleine investering in vergelijking met wat het De Budde brengt: een manier om gasten blij te maken en omzet te draaien in deze rare tijd.