Praktische en creatieve tips voor afhalen en bezorging

Gezien op Instagram Bezorging
Helaas is de tweede lockdown een feit en is het weer tijd om creatief ondernemerschap te tonen. Om toch omzet te maken, kun je starten met afhalen en/of bezorgen. Misschien was je er tijdens de eerste lockdown al mee gestart. Maar wat is nu precies belangrijk wanneer je gaat starten met bezorging?
Praktische en creatieve tips voor afhalen en bezorging

Plan van Aanpak

Start met het maken van een kort plan van aanpak. Eerst moet je beslissen of je alleen online bestellen (afhalen) en/of aan bezorging wilt doen. Er zijn diverse mogelijkheden om jouw maaltijden door jouw gasten te laten bestellen en bezorgen:

  1. Aansluiten bij een bestaand platform zoals bijvoorbeeld Thuisbezorgd.nl, UberEats of Deliveroo
  2. Een bestelsite of app op maat laten maken. Er zijn veel partijen die je een snelle maatwerkoplossing kunnen bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: Wordpress of WooCommerce Food
  3. Jouw menu delen op jouw eigen website of social media en enkel telefonische (of via WhatsApp) bestellingen aannemen en zelf jouw gerechten bezorgen
  4. Bezorging uitbesteden aan een derde partij die jouw gerechten bezorgt

Heb je jouw platform / of jouw bezorgoplossing gekozen? Perfect! Dan kan je aan de slag gaan.

Menukeuze

Het is van belang om goed te kijken naar het menu dat je aan gaat aanbieden, op welke wijze je dit wilt uitvoeren, en voor welke momenten je dit wilt gaan doen. Onderzoek of jouw gerechten zich lenen om kant-en-klaar en warm te bezorgen met behoud van kwaliteit die jouw gasten van je gewend zijn. Is dit niet het geval, dan kan je ervoor kiezen om een speciaal menu te ontwikkelen dat geschikt is voor bezorging of afhalen. Je kan er ook voor kiezen dat je maaltijdcomponenten voorbereidt om zo goed als klaar te bezorgen met een goede instructie om op te warmen en te presenteren.

Wil je meer spreiding op de dag en jouw omzet vergroten door meer eetmomenten te benutten? Maak een speciale lunchkaart voor alle thuiswerkers of een lunch die jouw gasten bijvoorbeeld mee kunnen nemen in het weekend en gemakkelijk te nuttigen is bij een boswandeling. Zo kan je ook denken aan een leuk zondagochtend ontbijt of een speciale weekendborrelplank met snacks en andere hapjes, die jouw gasten in een klein gezelschap kunnen nuttigen.

Denk ook aan het volgende:

  • Gerechten: welke gerechten passen goed bij jouw huidige formule, waarmee kan jij je onderscheiden en welke blijven kwalitatief goed bij bezorging.
  • Concurrentie: wat bieden andere horecaondernemers aan en wat missen inwoners in jouw bezorggebied?
  • Capaciteit: gerechten die veel van je keukencapaciteit vragen kun je wellicht niet aanbieden in bezorging om zo je piekmomenten op te kunnen vangen.

Bepaal je bezorggebied

De borging van de kwaliteit van jouw gerechten is essentieel. Een langere reistijd zorgt voor een vermindering van de kwaliteit van gerechten. Gelukkig bestaan er tegenwoordig verschillende oplossingen om de kwaliteit van je product te langer te borgen. Echter is je bezorggebied sterk afhankelijk van jouw assortiment; het ene gerecht leent zich beter voor bezorging dan het andere. Is jouw plan om de gerechten thuis te laten opwarmen, dan kan je je gebied bijvoorbeeld groter maken dan wanneer je gerechten ready-to-eat wil laten bezorgen.

Het is essentieel om zelf te weten hoe lang de kwaliteit van jouw product op het gewenste niveau blijft! Bepaal het gewenste niveau en ga dit testen. Start vervolgens met een klein bezorggebied, bijvoorbeeld op 5 minuten reisafstand van jouw locatie en leer van deze ervaring.

Luister goed naar je klanten!

Dit doe je door middel van het monitoren van je online recensies, of stop een kaartje in de tas en vraag de klant om feedback direct met je te delen.

Afbeelding
bezorger

 

Disposables

Om te zorgen dat de warme gerechten warm blijven en de koude gerechten koud zullen deze apart verpakt moeten worden. Als je naast warme gerechten ook koude dranken bezorgt, kun je deze in een koeltas verpakken, gescheiden van de warme gerechten. Behalve dat de verpakking functioneel moet zijn, bepaalt de verpakking ook de beleving en ervaring van de consument. De verpakking is jouw visitekaartje. Maak gebruik van etiketten om de verpakkingen te voorzien van jouw logo of verras jouw gast met een mooi servet of kwalitatief hoogwaardig bestek!

Speciale gelegenheden

De feestdagen staan voor de deur. De vraag is natuurlijk of we dan nog in lockdown zitten, maar één ding is zeker: mensen zullen een andere invulling geven aan de feestdagen. Ga vast nadenken of je speciale afhaal- of bezorgmenu’s kan ontwikkelen voor de kerstdagen of creëer eventueel samen met andere horecaondernemers een leuke borrelplank voor Oud & Nieuw, met spel en een lekkere fles bubbels. Probeer te anticiperen op deze speciale momenten en bedenk verschillende scenario’s, zodat je t.z.t. snel kan schakelen.

Verras jouw gasten bij iedere bestelling

Het is moeilijk om de restaurantbeleving te creëren bij iedere bestelling, maar je wilt graag dat jouw gasten meer dan 1 keer een bestelling plaatsen. Dit kan je doen door jouw gasten te verrassen bij iedere bestelling. Dit kan met een klein gebaar zoals een handgeschreven bedankkaartje of een kortingsbon voor een volgende bestelling. Maar probeer ook meer out-of-the-box te denken! Maak bijvoorbeeld een speciale Spotify playlist met muziek die je normaal draait in jouw restaurant of geef een gratis tussengerechtje weg. Je kan je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om samen met de gast de gerechten te bereiden of een persoonlijke instructie te geven bij aflevering of via de videogesprekken ondersteuning te bieden voor de bereiding. De mogelijkheden zijn eindeloos! En werkt het niet, geef de moed niet op, maar probeer een nieuw idee. Niet geschoten is altijd mis.

Vergeet niet om te communiceren dat je afhaal- en/of bezorgmogelijkheden hebt, social media is hier een uitstekend medium voor. Tips over communicatie kan je hier vinden: 

Communicatie tips corona

Afbeelding
bestelling