Beerpairing met de Borrelmaatjes®: Welk bier past bij welke snack?

Borrelen Ondernemen Terras Horeca
De Borrelmaatjes®, dat zijn 6 mini snacks van onze grootste merken. Elk met hun eigen smaak en een eigen karakter.… stuk voor stuk even lekker, maar wat drink je nu het beste bij welke snack? Wij vroegen bierexpert Ivo Thijssen naar zijn favoriete beerpairings met de Borrelmaatjes® mini snacks.
Beerpairing met de Borrelmaatjes®: Welk bier past bij welke snack?

Door een lekker biertje te combineren met je favoriete snacks, kan je als cafetaria- of horecaondernemer een mooie slag slaan. Bier is niet alleen ontzettend populair, met de juiste beerpairing komt de smaak van de snacks nog beter uit en kan je spannende combinaties maken die je gasten maar wat graag willen uitproberen.

Hoe begin je daar nu aan? De Borrelmaatjes® zijn een mix met 6 verschillende mini snacks. Hoe weet je welk bier het best past bij welke snack? Is er wel een geschikt bier voor elke snack die je aanbiedt op jouw menukaart? We vroegen het aan bierexpert Ivo Thijssen van o.a. bierwustzijn.nl en bierproeven.nu.

Op zoek naar de perfecte beerpairings bij de Borrelmaatjes®

Ivo: “We hebben dit heel grondig aangepakt. Eerst maakten we de oefening op papier. We noteerden welke bieren volgens onze ervaring zouden passen bij de verschillende Borrelmaatjes® van Van Geloven. Tijdens het proeven merkten we al snel dat het mondgevoel van de snacks heel bepalend was. Daarmee bedoelen we één van de drie componenten van smaak, naast wat je proeft met je tong of ruikt met je neus. Bij de snacks zit je bijna altijd met een lekker krokant jasje en dan een zachte, smeuïge vulling. Daar kan je dan de bieren op afstemmen”

Een klassieke pils past altijd, het hoge koolzuurgehalte helpt namelijk om je smaakpalet terug leeg te maken, klaar voor de volgende hap. Al kwam Ivo uiteindelijk uit op meerdere smakelijke combinaties. De Borrelmaatjes® zijn de perfecte snack om een bierproeverij bij te schenken. Je biedt als het ware een proeverij van diverse bieren aan in kleine glazen. Bij een luxe mix borrelhapjes hoort meer dan één biertje, toch?

Welk bier past bij de Mini Crispy Chick’n van Mora?

De Mora Mini Crispy Chick’n gaat lekker samen met een luxe pils. De zoute smaak van de snack dempt de bitterheid van het bier, waardoor de moutsmaken veel beter tot hun recht komen. Het koolzuur van de pils snijdt dan weer mooi door het vet heen, waardoor je een verfrissende smaakcombinatie krijgt.

Denk bijvoorbeeld aan Birra Moretti (Heineken), Peroni of Urquell (Grolsch), Hertog Jan (AB Inbev), Vedett Extra (Duvel Moortgat), Swinckels Pils (Swinckels) of Chateau Neubourg (Gulpener) om te combineren bij de Mora Mini Crispy Chick’n.

Welk bier past bij de Mini Kaassoufflé van Souflesse?

De romigheid van de Mini Kaassoufflé combineer je best met een bier dat een volle, romige smaak heeft. Witbier zorgt voor deze geweldige combinatie. De smeuïge kaasvulling wordt iets zoeter en zorgt zo voor een mooi rond en vol geheel.

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een Korenwolf (Gulpener), Ijwit (Duvel Moortgat), Grimbergen Blanche (Grolsch), La Trappe Wit (Swinckels), Hoegaarden (AB Inbev) of een Affligem Wit (Heineken).

Welk bier past bij de Mini Kalfscroquet van Van Dobben?

Bij de krachtige kalfsragout van de Mini Kalfscroquet hoort een kruidige tripel. Een tripel heeft een hoog alcoholpercentage en heeft vaak veel koolzuur. Dat houdt de kalfsvlees bitterbal mooi in balans en countert de krachtige smaak. Deze combinatie smaakt bijzonder lekker.

De favoriete tripels van Ivo?

 • La Trappe Tripel of Brugse Tripel (Swinckels)
 • Grolsch Kruidige Tripel (Grolsch)
 • Gerardus Tripel (Gulpener)
 • Zatte Tripel of Triple D’Anvers (Duvel Moortgat)
 • Leffe Tripel, Tripel Karmeliet of Hertog Jan Tripel (AB Inbev)
 • Affligem Tripel of Texels Tripel (Heineken)

Welk bier past bij de Mini Rundkroket van Kroketterij De Bourgondiër?

De volle, krachtige umami smaken van de mini Rundkroket gaan goed samen met de karameltoetsen die je in amberbieren terugvindt. Combineer deze mini-snack dus zeker met een zwaar amber bier of een zoete dubbel. De zoetigheid van deze bieren zorgt voor een mooie balans met de volle ragout. Beide smaken blijven tot het einde in de mond.

Ook hier heb je best wat opties:

 • Maredsous Donker of Ij van Columbus (Duvel Moortgat)
 • Pauwels Kwak of Hertog Jan Karakter (AB Inbev)
 • Gerardus Dubbel (Gulpener)
 • La Trappe Isid’or of Le Fort Dubbel (Swinckels)
 • Het Kanon of Grimbergen Dubbel (Grolsch)
 • Texels Stormbock (Heineken)

Welk bier past bij de Mini Bami Oriëntal van Welten?

Het perfecte bier voor bij de Mini Bami Oriëntal? Ga dan voor een lekkere IPA. De lichte bitterheid van een IPA doorbreekt de intense smaak van de stevige mie en oosterse kruiden. Deze combinatie zorgt voor een fijn samenspel tussen zoet, zout en bitter. Let bij het proeven vooral op hoe het koolzuur mooi door het vet breekt.

Denk aan een Midway IPA van Goose (AB Inbev), Bavaria IPA 0,0 (Swinckels), Brand IPA (Heineken) Ur-Hop IPA (Gulpener), Vedett IPA (Duvel Moortgat) of Grolsch IPA (Grolsch) om mee te combineren.

Welk bier past bij de Mini Frikandel van Van Lieshout?

De Frikandel is een echte klassieker onder de snacks. Daar hoort een al even klassiek bier bij. De Mini Frikandel gaat namelijk perfect samen met een traditionele pils. De bitterheid van de pils biedt wat tegengewicht aan de kruidige smaken die je in de Frikandel terugvindt. Twee klassiekers, die horen lekker samen.

De ideale pils volgens Ivo? Dat is Brand (Heineken), Hertog Jan of Bud (AB Inbev), Swinckels Pils (Swinkels), Peroni of Grolsch (Grolsch), Vedett Extra (Duvel Moortgat) of Gulpener Pils (Gulpener). Keuze genoeg!

Verhoog de beleving van je gasten met al deze unieke combinaties.

Wil je liever zelf experimenteren en unieke combinaties ontdekken? Sta dan niet te lang stil bij de theorie en volg het advies van Ivo: “Ga voor slokje-hapje-slokje. Dan kan je meteen vergelijken hoe het eten volgt na het bier en hoe het bier volgt na het eten. Want beiden zijn belangrijk.”

Combineren hoeft ook niet altijd met bier. Bied eens een gevarieerd drankenarrangement aan. Schenk eerst een sapje om te starten, volg op met een glas wijn, daarna een glas bier en eindig met een koffie of thee. Er zijn volgens Ivo voldoende bieren en wijnen die perfect af te wisselen zijn, zolang je rekening houdt met opbouw van smaakintensiteit. “Schenk bijvoorbeeld geen zware Imperial Stout voor een frisse rosé of een pintje na een mooie bourgogne,” zoals Ivo zelf aanhaalt.

Heb je de juiste combinaties te pakken? Plaats dan je biersuggesties op de kaart. Gasten houden ervan als je hen helpt kiezen. Je kan ook enkel de bierstijl als tip meegeven, dat nodigt dan weer uit om een gesprek hierover te beginnen en geeft je de gelegenheid om aan de relatie met je gasten te bouwen. Voorzie in elk geval bij ieder bier een beknopte smaakbeschrijving op de kaart. Dat verlaagt de drempel om eens iets nieuws te proberen. Dankzij dit artikel kan je met de Borrelmaatjes® alvast aan de slag en zet je een heerlijke bier & snacks pairing op de kaart, proost!

Benieuwd naar de Borrelmaatjes®?