Gezondheid

 

Verduurzaming integreren binnen innovatie

 

De relatie tussen voeding en gezondheid is regelmatig onderwerp van het maatschappelijke debat. Wat is nu gezond en wat niet? Er wordt zoveel over gezegd en geschreven, dat veel consumenten moeite hebben om die vraag te beantwoorden. Wij zijn van mening dat het prima is om af en toe te genieten van snacks binnen een gevarieerd voedingspatroon met een goede balans. Van Geloven neemt haar verantwoordelijkheid door producten steeds gezonder te maken en door er zo transparant mogelijk over te communiceren. Op die manier kan een consument makkelijk een keuze maken die op elk moment het beste past bij hem of haar.

Het gezonder maken van het assortiment doet Van Geloven op twee manieren; door de ingrediënten aan te pakken en te innoveren op het assortiment. Het vertrekpunt bij de ontwikkeling van elk nieuw merkproduct of renovatie van een bestaand merkproduct, is het ‘Groene lijstje’. Hierop staan alle bovenwettelijke criteria waar de producten van Van Geloven op corporate en merkniveau aan moeten voldoen, helder weergegeven. Voor private label producten die we ontwikkelen, gelden vaak specifieke klanteisen die kunnen afwijken van de criteria die we onszelf opleggen voor onze merk producten. Wanneer Van Geloven een norm op corporate niveau vaststelt, geldt deze zowel voor de merkproducten als de private label snacks die het bedrijf produceert. Een voorbeeld hiervan is de segregated* palmolie, die we inkopen en voor al onze producten gebruiken. Een ander voorbeeld is onze frituurolie, die voor minimaal 70% uit onverzadigde vetzuren bestaat. Daarnaast kunnen in overleg met private labels aanvullende criteria toegepast worden.

 

Op weg naar 100% ‘zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen’

 

Eén van de elementen op het ‘Groene lijstje’ is onze visie en beleid op het gebruik van geur-, kleur- en smaakstoffen. Na de snackiconen kroket, frikandel en hamburger, werden ook de populaire Mora snacks Kipkorn, Picanto, Viandel en Carrero zónder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen op de markt gebracht. Eind 2016 werden op deze manier de Mora Funmixen gerenoveerd, begin 2017 de Mora Mini’s (bitterballen, kipnuggets ed.) en begin 2017 ook Mora Saté. En de ontwikkeling gaat door; inmiddels zijn ook de Oven Goudse Kaasballetjes aangepakt en de Oven Kalfskroket en de Oven KipKorn van Mora worden zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen op de markt gebracht. Hiermee is ruim 90% van het volume van ons assortiment dat wij in het supermarktkanaal verkopen zónder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. 

“Het Groene Lijstje is het startpunt bij productontwikkeling én herformulering.”
- Luc Hecker, Manager Product en Proces Ontwikkeling

 

Ook renoveren met het oog op zoutreductie

 

Als we producten doorontwikkelen, kijken we naar de mogelijkheid om de receptuur van het product te verbeteren door het gebruik van alternatieve ingrediënten. En indien mogelijk passen we de producten met een gelijkaardige receptuur tegelijkertijd aan. Dat betekent dat de KipKorn, Picanto, Carrero - en op termijn ook Viandel - die verkrijgbaar zijn in de out-of-home markt, ook zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen zijn. Daarbij zijn deze producten met de renovatie ook direct het natriumgehalte verlaagd. Deze specialties zijn daarmee onderwerp van het zoutreductiebeleid van Van Geloven, dat verder al werd toegepast op vleessnacks, gepaneerde ragoutsnacks en loempia's. Het bedrijf volgde daarvoor de afspraken die de AKSV (Algemene Kokswaren en Snackproducenten Vereniging) en FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie) in 2006 met elkaar maakten, namelijk 20% zoutreductie in de aanloop naar 2015 ten opzichte van de NEVO-tabelwaarden in 2006. Inmiddels zijn er vanuit de FLNI nieuwe doelstellingen gedefinieerd op het verder verlagen van zoutgehaltes in food welke door de AKSV zijn vertaald naar nieuwe normen voor snacks (conform Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) 2020). Wij werken momenteel hard aan het verder verlagen van het zoutgehalte op een aantal snacksoorten in lijn met deze doelstellingen. Wij zullen vanaf juni 2020 aan de gestelde doelstellingen voldoen. Uiteraard zonder concessies aan smaak.  

 

Lekker snacken zonder vlees

 

Naast het renoveren van snacks door aanpassingen in de ingrediënten zetten we in op het innoveren van het assortiment. We zien het als onze verantwoordelijkheid om consumenten ook lekkere producten aan te bieden met minder of zelfs geen vlees. We verkochten al de Veggie Saté, een 100% vegetarisch product dat gecertificeerd is door de Vegetariërs Bond.

In de afgelopen 3 jaar hebben we hard gewerkt aan een nieuwe range vegetarische snacks samen met het bedrijf en merk De Vegetarische Slager. Dit bedrijf heeft de laatste jaren een sterke positie veroverd in de markt voor vlees alternatieven en is onlangs overgenomen door Unilever. In de afgelopen 3 jaar hebben wij onze krachten op R&D gebundeld en een range snacks ontwikkeld zonder vlees die niet onderdoet voor het origineel. De vegetarische kroket, bitterbal en Kipkorn zijn begin 2019 gelanceerd in zowel retail als foodservice en in 2020 de vegetarische frikandel. Aan nieuwe producten wordt reeds gewerkt. Ons ultieme doel is om van elke populaire snack een overheerlijke vegetarische versie te ontwikkelen.

Segregrated* palmolie betekent dat de duurzaam geproduceerde palmolie in de hele keten gescheiden is gehouden van de niet duurzaam geproduceerde palmolie.  

 

Gezondheid