De trend: bezorging als booming business

Thuis ‘uit eten gaan’ was én is voor veel mensen een lockdown-lichtputje. Nederland ontdekte vorig jaar, noodgedwongen, hoe fijn en simpel het kan zijn om goed eten te laten bezorgen en daar in de eigen woonkamer van te genieten. Bezorging blijft booming business, verwachten experts. Ook als de restaurants weer open mogen, zullen mensen vaker kiezen voor het gemak van lekker eten zonder de deur uit te gaan. Lees hier al onze tips over bezorging.

Doen: maak het mooi en makkelijk

Puntje van aandacht: de concurrentie is groot, in de bezorgbranche. Niet alleen andere restaurants in de buurt mikken op dezelfde consument, ook retail (zoals supermarkten) biedt het gemak van snelle, gezonde en lekkere maaltijden. Zorg er dus voor dat je het mensen gemakkelijk maakt om te bestellen én besteed aandacht aan de ‘digitale eetlust’ van je gasten, met een mooi menu en prachtige foodfoto’s. Ook altijd goed: bezorg die échte restaurantervaring door extra opties te bieden als mensen bestellen (filmpje van de chef, playlist en kaarsen erbij). Dat biedt de supermarkt namelijk (nog) niet.

De trend: dark kitchens

Dark kitchens zijn virtuele keukens waarin alleen gekookt wordt voor de bezorgmarkt. En die zijn enorm in opkomst. De Europese markt voor dat soort virtuele restaurants groeide volgens vastgoedorganisatie BRE met 85 procent. Vaak delen meerdere online restaurants samen één keuken.

Doen: De mogelijkheden onderzoeken

Dark kitchens lenen zich perfect voor het bouwen van ‘merken’ met een hele goede online marketingstrategie. Ze bedienen een andere markt dan de reguliere horeca, waarbij het draait om sfeer en beleving op locatie. Wil je je helemaal storten op bezorging en overweeg je daar een aparte tak van te maken, binnen je concept, dan is het interessant om de mogelijkheden te onderzoeken. Blijf je bij bezorging vanuit je eigen restaurant? Hou dan de dark kitchens alsnog goed in de gaten. Dit zijn jouw (sterke) online concurrenten. Zorg dat je je blijft onderscheiden (zie hieronder).

De trend: de vega(n) revolutie

Ok, revolutie is misschien een groot woord. Maar er zijn steeds meer vegetariërs, veganisten en flexitariërs die behoefte hebben aan een goed alternatief dierlijke producten op het menu. Het aanbod in vleesvervangers en vegan producten, vanuit producenten en leveranciers, wordt steeds groter en dat maakt het makkelijker om mee te gaan in de trend. Een restaurant dat anno 2021 geen plantaardige opties biedt, loopt zelfs gasten én dus omzet mis. Meer informatie over vegetarisch snacken, lees hier onze artikelen.

Doen: start met snacks en streetfood

Ook op snackgebied wordt het vega(n) aanbod steeds groter én beter van kwaliteit. Dat maakt het aantrekkelijker om kleine aanpassingen te doen in je menukaart. Bied je gasten bijvoorbeeld eens een alternatieve borrelplank, met olijven en vegan kaas. Of neem vega bitterballen en andere “bewuste” snacks op in je menu. Kleine aanpassing, groot gebaar naar je vega- en flexi gasten. Ook als je streetfood serveert (of bezorgt) kun je verrassen met goede vega(n) opties. Ga voor noodelsoep of falafel en verdiep je vooral in het mooi presenteren van gerechten waarin vlees níet de hoofdrol speelt.

De trend: high-tech horeca

Slimme personeelsplanners, kassasystemen die je voorraad in de gaten houden, gasten die bestellen en betalen met een QR-code en reserveringen die via whatsapp lopen: het is allemaal niet nieuw, maar de coronacrisis heeft de ontwikkelingen van restaurant-technologie flink versneld. Vooral vanwege het belang van registratie en hygiëne. Investeer je in technologie dan geef je jezelf meer overzicht (in roosters, voorraad, reserveringen). En je gasten ervaren meer gemak (en een gevoel van veiligheid) als ze in twee klikken (op afstand) kunnen reserveren, bestellen of afrekenen.

Doen: ga voor “gastenbinders”

Veel ondernemers werken al met technologische oplossingen en digitale platformen. Er zijn kitchen management apps, kassasystemen die je veel werk uit handen nemen en natuurlijk de mogelijkheid om je eigen, persoonlijke bezorgplatform te starten. Kijken wat bij je past (en wat het oplevert), is stap 1. Stap 2 is: het verschil maken met de technologie die je voor handen hebt. Veel chefs en horeca-eigenaars hebben zich het afgelopen jaar bijvoorbeeld (opnieuw) uitgevonden op social media-gebied. Met nieuwsbrieven, youtube-kooklessen en instagram-acties waren ze zichtbaar én hadden ze interactie met hun gasten.

Ook interessant: het betaalmoment van gasten lijkt te veranderen door technologische ontwikkelingen. Vooraf betalen is niet gek en zelfs “abonnementen” komen voor: gasten betalen automatisch een vast bedrag per maand en kunnen daarvoor altijd bij hun favoriete zaak terecht voor bijvoorbeeld een kop koffie. Gastenbinders die een serieuze overweging waard zijn.