Tip 1: Vraag er vriendelijk om

Zodra gasten hebben genoten van jouw gerechten, zijn ze weer met iets anders bezig en vergeten ze spontaan te delen hoe lekker het was. Daarom is het echt niet gek om te vragen om een review. Vertel waarom een goede beoordeling zo belangrijk voor je is, dan zijn tevreden gasten vaak echt bereid om iets extra’s voor je te doen.

Tip 2: Vraag het als het vers is

Drie dagen na het bezorgmoment, als je gast met deadlinestress achter zijn of haar laptop zit, is niet het ideale moment om iemand nog eens te vragen een lyrische beoordeling te schrijven over de maaltijd van afgelopen weekend. Vraag erom als de beleving nog vers is. Bijvoorbeeld door een kaartje bij de bestelling mee te geven of een mailtje of appje na te sturen.

Tip 3: Maak het (op tijd) goed

Heeft een gast lang moeten wachten, heb je de verkeerde bestelling geleverd of is er iets anders misgegaan waardoor je gasten misschien wat minder enthousiast zijn? Zorg dan dat je het goed maakt én dat je dat op tijd doet. Bied je excuses aan, geef iets kleins van het huis mee of doe er een tegoedbon bij voor een gratis dessert bij een volgende bestelling. Valt een recensie alsnog tegen? Reageer dan vriendelijk en beleefd. Zo zet je jezelf met gastvrijheid weer in een goed daglicht.

Tip 4: Geen beloning

Het is misschien verleidelijk om gasten een kortingscode te geven als ze een positieve review achterlaten op een bezorgsite, maar je loopt het risico geloofwaardigheid te verliezen als je dat doet. Ook vrienden laten reviewen is niet aan te raden. Mensen hebben steeds sneller door wanneer een review fake is. Daarom is het helemaal niet erg als er tussen de vijfsterrenreviews heel af en toe ook wat mindere beoordelingen staan (van drie sterren bijvoorbeeld): dat houdt je verhaal realistisch.

Tip 5: Vermijd slechte recensies

Dat doe je natuurlijk door kwaliteit te leveren, maar ook door je gast voor te zijn. Vraag ze dus niet alleen waar ze blij mee zijn (en of ze dat willen delen, zoals bij tip 1), maar ook of er nog iets beter kan en of je daar iets aan kunt doen. Zo heb je kans dat je gasten rechtstreeks bij jou terugkomen als ze een klacht of verbeterpunt hebben en niet hun negatieve verhaal online doen. En dat scheelt je punten.

Wil je tips over bezorging? Klik dan hier.