5 Tips voor meer marge, omzet en rendement

Na de heropening van de horeca, wordt het een uitdaging om de komende periode de omzet en winst op een normaal niveau te krijgen en te behouden. Zeker door de geldende maatregels m.b.t. capaciteit op je terras en in je zaak. Graag delen we 5 tips die een bijdrage kunnen leveren aan je marge en winstbehoud, deze kunnen je helpen om je zaak goed draaiende te houden! 

TIP #1: Kies voor je hardlopers

Wat zijn al geruime tijd jouw beste gerechten? Houd deze op je kaart, geef ze een prominente positie op je menu, en haal de wat minder goed lopende eraf, of renoveer ze. Je wilt niet met teveel overschot zitten aan het einde van de week, dus het loont om ook bij je inkoop juiste keuzes te maken. Met je topgerechten maak je gelukkig toch nog de meeste van je gasten helemaal blij!

Geef jezelf de tijd om stoelen, banken en tafels te ontsmetten. Plan daarom goed je reserveringen in!

TIP #2: Werk in het weekend uitsluiten met reserveringen in shifts

Om in de weekenden zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de tijd en dus zo efficiënt mogelijk te draaien, kan je het beste je gasten alleen toelaten in shifts. Laat de eerste shift starten om 17:30u, en de tweede om 20:00u, zodat je de ruimte hebt om een dubbele bezetting te draaien. Zo kun je toestromen van gasten ook beter reguleren en geef je jezelf de tijd om stoelen, banken en tafels te ontsmetten.

TIP #3: Creëer meer eetmomenten

Heb je al eens aan een kaart voor tussendoortjes gedacht? Het is een soort tussenstap van lunchgerecht naar borrelplank. Ideaal voor gasten die nog iets meer willen eten na lunchtijd. Met kleine, eenvoudige en vullende gerechtjes  kan je een hoop extra omzet en marge genereren. Inspiratie nodig voor recepten? Wij hebben onze chef gerechten laten maken met bijvoorbeeld een pitabroodje of een wrap, deze zijn ook goed in mini-vorm te maken en uiteraard uitstekend te combineren op een hapjesplank!

Pita met Mora Kipnuggets
Pita Kipnuggets

Recept Pita Kipnuggets

Wrap Kipkorn
Wrap Kipkorn®

Recept Wrap Kipkorn®

TIP #4: Bied speciale concepten aan

Speciale concepten zijn datgene waarin je je als horecazaak kan onderscheiden. High tea, high beer, high friet, high wine, ice-dipping, een brunchtafel; kies wat het beste bij jouw zaak past en laat weten dat je het hebt, bijvoorbeeld op je social media of d.m.v. flyers op tafel en posters in jouw zaak! Nu gasten steeds meer geneigd zijn om te reserveren voor een tafel is dat hét moment om ze een speciale ervaring te upsellen.

TIP #5: Verkoop bitterballen per stuk

Een speciale tip van je favoriete snackfabrikant: zet je bitterballen per stuk op de kaart. Niemand is met 7 of 9 personen op een terras, dus dat is altijd kiezen of delen. Wanneer je ze per stuk op de kaart zet, dan gaat het aloude gezegde meteen op: ogen zijn groter dan de maag. Nu valt het bij bitterballen gelukkig wel mee en komen ze gegarandeerd altijd op. De kans wordt bij het bestellen per stuk in ieder geval alleen maar groter dat je meer per keer kan verkopen. Kassa!