Tip 1: Zorg voor beleving bij het bezorgen

De kerstbeleving begint al bij de voordeur, als jouw gast de maaltijd in ontvangst neemt. Zorg er dus voor dat die beleving de toon zet voor de rest van de avond. Groet je gasten en wens hen in elk geval een prettige kerst. Bezorg je? Overweeg om je team strak in het pak of een feestelijke outfit te steken of een sfeervol achtergrondmuziekje mee te geven. Verzorg je take away? Besteed dan zeker aandacht aan de sfeer in je zaak. Maak iets moois van de omgeving, zoals je eigen winterwonderland!

Tip 2: Inpakken!

Je kunt nog zo je best doen op de bezorging: als je een verregend plastic tasje op de stoep zet, is het feestgevoel snel weer verdwenen. Maak dus werk van de presentatie. Geef je verpakking een feestelijk tintje, met handgeschreven tekst (al dan niet met glitterpen), een speciaal ontworpen kerststempel of een leuk kerstkaartje. Simpel en doeltreffend.

Tip 3: … en uitpakken!

Unboxing is niet voor niets een veelgebruikte YouTube zoekterm. Mensen worden namelijk blij van uitpakken. Zorg voor kleine ‘cadeautjes’ in je verpakking, waardoor je gasten wat extra handelingen moeten verrichten voor ze bij de inhoud zijn. Begin bijvoorbeeld met een menukaart in een envelop, een handgeschreven kerstkaart en vouw mooie servetten in de verpakking mee.

Tip 4: Geef kleine kerstcadeautjes

Verras je gasten met kleine extraatjes die van hun maaltijd een diner in kerstsfeer maken. Kerstservetten, kaarsen, een mistletoe (bij een diner voor twee), een playlist met passende (en liefst verrassende) decemberhits. Het maakt een bestelling tot een beleving, net als een verrassende amuse of afsluitende bonbon in hun pakket.

Afbeelding
kerst

 

Tip 5: Gastheer/gastvrouw in huis

Heb je veel vaste gasten die jouw als gastheer of gastvrouw kennen? Dan is het geen gek idee om persoonlijk in beeld te komen. Neem een kerstgroet op die je gasten via een link kunnen bekijken of geef bereidings- en serveertips in een feestelijk filmpje. Zo bied je ze de service die ze aan tafel gewend zijn, maar dan op afstand.

Tip 6: Gemak of uitdaging?

Een kwestie van afweging: maak je het je gasten makkelijk of moeilijk? Willen ze met kerst achteroverleunen en met één beweging jouw maaltijd op hun bord schuiven of hebben ze zin om hun culinaire kunsten te vertonen door het diner zelf (verder) te bereiden en mooi te presenteren? Probeer dat goed in te schatten óf biedt ze een keuze. En zorg er in elk geval voor dat de verwachtingen kloppen met wat je bezorgt.

Tip 7: Blijf kwaliteit leveren

Verwacht je ook dit jaar grote drukte rond de feestdagen? Pas je menu daarop aan, zodat je de kwaliteit kunt leveren die mensen verwachten. Beperk je menu eventueel tot een klein aantal specialiteiten en kies alleen voor maaltijden waarvan je zeker weet dat ze met behoud van smaak, textuur en temperatuur bij je gasten terecht komen. Maak het jezelf niet onnodig moeilijk en verlies de kwaliteit niet uit het oog omdat je koste wat kost wilt verrassen. Beter een stevige klassieker dan een hoogstaande slappe hap