Zo pakte hij het aan

Waar kwam het idee voor Burgemeester Bitterbal precies vandaan?
“Afgelopen zomer, toen we weer wat meer mochten in de coronatijd, wilden we een borreltje voor vrienden geven in de tuin. Mijn vrouw wilde voor die gelegenheid een bittergarnituurtje laten bezorgen. Maar dat was er niet of werd niet bezorgd. Toen werd het zaadje geplant. Ik zag een gat in de markt en besloot er met mijn neef in te stappen. Ondernemen is ons immers niet vreemd.”

Hoe heb je dat aangepakt?
“We hebben ons business plan uitgewerkt, het assortiment bepaald, ons verdiept in de juiste verpakkingen, een commercieel traject uitgewerkt en uiteindelijk diverse testavonden gehouden. Het hele ‘order-to-eat’ proces moest gewoon perfect zijn. Na een maand of drie zijn we van start gegaan.”

Hoe wilden jullie je positioneren?
“We noemden het in het begin een ‘Biertaxi-concept met een Coolblue-sausje’: een bezorgservice met een glimlach. Nu onderscheiden we ons ook echt met kwaliteit dat we op een luxe en leuke manier leveren. Wij geloven oprecht dat we ‘gezelligheid’ kunnen bezorgen!”

Hoe dan precies?
“We hebben een assortiment met snacks van hoge kwaliteit dat niet standaard in de supermarkt ligt, zoals onze Leffe speciaal bitterbal, luxe kaassoufflés of Amerikaanse chick ’n strips. Die bezorgen we warm en snel. Het leuke proberen we terug te laten komen door in te spelen op momenten. Een kaartje meegeven als iemand jarig is bijvoorbeeld. Laatst hebben we zelfs iemand verrast die in quarantaine zat. Hartstikke leuk natuurlijk. We sturen mensen ook altijd een berichtje na de bezorging en krijgen heel veel leuke reacties.”

Hoe hebben jullie een klantenkring opgebouwd?
“Dat is de kracht van social media geweest. We begonnen met een aantal vrienden en bekenden die bij ons bestelden. Daar kwamen vrienden van vrienden bij en uiteindelijk zingt zoiets rond en breidt het zich uit. En als je vervolgens zowel nieuwe als terugkerende klanten blijft krijgen, is dat uiteindelijk voor ons de bevestiging dat het concept staat!

Hoe zetten jullie social media in?
“We hebben vooralsnog zes producten in ons assortiment. De vraag is: hoe blijf je daarmee creatieve content maken? Daarom werken we met een kalender en spelen we in op momenten en events waarop veel geborreld wordt, zoals bij voetbalwedstrijden, vrijdagmiddagborrels op de zaak of op een verjaardag. Dat zijn voor ons de drukste momenten. En natuurlijk posten we tussendoor regelmatig iets, als we een leuk idee hebben.”

Wat maakt, naast de kwaliteit en de leuke bezorging, dat mensen voor een portie bitterballen naar jullie website gaan en niet gewoon naar de winkel of snackbar?
“Simpel: we ontzorgen! Mensen hoeven voor een borrel of verjaardag zelf niet met het gespetter van de eigen frituur te zitten. Wij staan op het gewenste tijdstip op stoep! We hebben ook een heel fijn en makkelijk bestelsysteem op de website. We zijn natuurlijk ook geen restaurant, dus we hoeven ook niet met restaurants te concurreren. Soms bedenken mensen ’s avonds om elf uur nog dat ze zin hebben in een portie bitterballen. Die kunnen ze bij ons bestellen.”