Eerste hulp bij piekmomenten bij de bereiding van online bestellingen

Ondernemen Fastservice Bezorging Horeca
Ben je recent gestart met je bezorgservice en merk je dat je moeite hebt om de piekmomenten te managen? Of heb je handen te kort om alle orders te ontvangen en tijdig uit te leveren? Dan hebben wij voor jou een aantal handige tips op een rijtje gezet om de piekmomenten beter op te kunnen vangen.
tips

‘Help! Ik kan het niet bijhouden met het klaarmaken van alle online bestellingen!’. Herken je dit? Dan hebben wij hier voor jou een aantal eenvoudige tips om de piekmomenten beter op te kunnen vangen.

 1. Communiceer duidelijk de mogelijke wachttijd op je website en social media
  Geef duidelijk weer wat de mogelijke wachttijd is en tussen welke tijdstippen er online of telefonisch kan besteld worden; Bijvoorbeeld online of telefonische bestellingen zijn mogelijk tot uiterlijk 15 of 30 min. voor sluitingstijd.
  Maak voor je Facebook hier een post van die je bovenaan de pagina vastzet.
  Je zou kunnen denken aan onderstaand voorbeeld:
  ‘Wij doen steeds ons uiterste best om alles vlot te laten verlopen, gelieve rekening te houden met een wachttijd van ongeveer 30 minuten. De wachttijden kunnen variëren en mogelijk oplopen tijdens piekmomenten.’

   
 2. Pauzeer de online bestellingen
  Werk je met een online bestelplatform? Dan kan je in principe de online bestellingen even pauzeren wanneer je het maximum aantal bestellingen bereikt hebt. De klant ziet dan op het platform dat online bestellingen tijdelijk niet mogelijk zijn. Is de piek weer voorbij, dan kan je het platform eenvoudig open zetten.

   
 3. Maak je bezorgmenukaart niet te uitgebreid
  Wanneer je een wat kleiner assortiment aanbiedt op je menukaart, dan wordt het eenvoudiger om te schakelen tussen de verschillende bestellingen en zo bespaar je dus tijd tijdens de piekmomenten. Kies bijvoorbeeld voor een aantal gerechten met een vergelijkbare bereidingstijd en zorg minimale complexiteit in bereiding.
 1. Tijdelijk beperkter assortiment
  Bied je naast friet en snacks, ook broodjes aan? Overweeg dan om tijdens de piekmomenten geen broodjes aan te bieden of slechts in beperkte mate.
 1. Voorafbestellingen
  Als je online bestellingen mogelijk maakt, al dan niet via een bestelplatform, kan je eventueel ook voorafbestellingen promoten tot een week vooruit. Dat laat je toe om bestellingen gedeeltelijk te plannen en eventueel de nodige ‘mise en place’ te doen, indien mogelijk uiteraard.

Voor iedere zaak is de situatie uiteraard anders, en is het zoeken naar de magische formule.
Heb je zelf nog andere tips of suggesties om je collega-ondernemers te helpen, laat het ons dan zeker weten via info@vangeloven.com

Veel succes!