Haal meer marge uit snacks tijdens het terrasseizoen

Borrelen Ondernemen Terras Horeca Ondernemersverhalen
Bij Spijkerman Eten & Drinken staat de deur (bijna) altijd open. De zaak werd in 2023 bekroond met een zevende plek in de Terras Top 100. Volgens eigenaar Frans Spijkerman heeft dat alles te maken met het complete plaatje: gastvrijheid, schoon meubilair én goede snacks.
Spijkerman terras

Spijkerman Eten & Drinken huist al 38 jaar aan het Noordhollandsch Kanaal, maar werd in de loop der jaren meerdere keren verbouwd. Eigenaar Frans Spijkerman zette acht jaar geleden zelfs een heel nieuw pand neer, met een restaurant (voor 110 gasten), een feestzaal (voor 90 mensen) en een heerlijk terras aan het water. Daar kan hij nog eens 100 gasten kwijt. 

Groot goed

Elke ochtend om 7 uur opent de zaak haar deuren. Spijkerman: “Gastvrijheid is hier een groot goed. Mede daarom hebben we in 2023 de zevende plek behaald in de Terras Top 100 – we werden zelfs eerste van Noord-Holland. Maar ook vriendelijke medewerkers, schoon terrasmeubilair en uiteraard lekker eten en drinken zijn essentieel voor een goede score. Het gaat om de optelsom.” Door de notering in de Terras Top 100 zijn de verwachtingen van gasten hooggespannen. Spijkerman: “In het begin van het voorjaar, rond half april, gaan we daarom om de tafel met de medewerkers om samen bespreken hoe we dezelfde kwaliteit kunnen behouden.”    

Afbeelding
Spijkerman terras

 

De beste in hun soort

Om aan de hoge standaard te kunnen voldoen, is Spijkerman onder meer kieskeurig op de snacks die op het menu staan. “We serveren bijvoorbeeld Van Dobben bitterballen, de beste in hun soort. Lekker met wat grove mosterd erbij, en geserveerd op het mooie Van Dobben schaaltje. We kopen de bitterballen altijd groots in. Ze gaan steevast op en op die manier verhogen we de marge.” Ook vraagt Spijkerman geen hoge prijs voor zijn snacks. “Gasten zijn zo sneller geneigd om bitterballen te bestellen. Een andere manier om meer te verkopen, is om medewerkers te leren hoe ze kunnen upsellen. Hoe verkoop je nou bij twee biertjes ook een portie bitterballen? En meer gasten, dat helpt sowieso bij meer omzet natuurlijk. Dus we zijn lekker actief op social media, dat werkt supergoed.”        

Afbeelding
Spijkerman terras

    

Naast bitterballen zijn ook de Borrelmaatjes® populair. “Logisch, want ze zijn echt goed. En voor ons is het handig dat alle Borrelmaatjes® precies even lang gefrituurd moeten worden,” aldus Spijkerman. Hij serveert de Borrelmaatjes® als ‘gemengd bittergarnituur’, per 12 of 24 stuks. De grote portie wordt geserveerd op een mooie etagère, met mosterd, sweet chilisaus en natuurlijk mayonaise. “Zonnetje erbij, en je hebt het ultieme terrasmoment te pakken.”

Afbeelding
spijkerman