Tip 1. Maak het verschil met mayonaise

De absolute kampioen onder de sauzen is op dit moment truffelmayonaise. Over kroketten, friet of gefrituurde kip (zie tip 3): het tilt elke snack naar culinaire hoogte. Maar het voorjaar vraagt daarnaast ook om een frissere, lichtere variant. Probeer daarom eens het verschil te maken met mayonaise en ga bijvoorbeeld voor limoenmayo of Garlic-Sriracha op de Kipkorn of Crispy Chick’n strips. Of citroenmayo bij je (broodje) zalm. Wil je het gezonder houden? Experimenteer eens met verse yoghurtsaus met bijvoorbeeld chilipeper, citroen, knoflook en een lente-uitje. Heerlijk over de Kipkorn en andere krokante snacks én nog eens supervers en huisgemaakt. Ook daar zijn gasten gek op. Bekijk hier de recepten.

Tip 2. De barbecue aan!

Zodra het kwik boven de vijftien graden komt, krijgt Nederland massaal barbecuekoorts. De geur van smeulende kooltjes, is de geur van de lente. En de smaak van de lente dus. Wil je een seizoensspecialiteit maken met loaded fries? Kies dan voor een gerecht met vlees (of vis of vega) van de barbecue als topping. Denk aan pulled pork of chicken van de grill, eigengemaakte whisky-cocktailsaus of een andere specialiteit die past bij het barbecueseizoen. En wil je het helemaal goed doen, zet die barbecue dan in het zicht én de geur van de (afhalende) gasten. Verleidelijker kan niet, toch?

Tip 3. Haute friture: kip op de kaart

In elke trendlijst voor 2021 kom je ‘m tegen: het broodje gefrituurde kip. De basis zijn een écht lekker broodje en écht lekkere kip, zoals de Crispy Chick’n strips, maar hoe je verder invulling geeft aan deze trend, is aan jou. Er is dus ruimte om er je eigen specialiteit van te maken, bijvoorbeeld met een huisgemaakte saus of uitgebreide en verrassende toppings. Maar ook voor een goed broodje kroket of frikandel komen mensen graag langs. Bekijk hier onze recept tips.

Tip 4. Skinny snacks (maar wel loaded)

De eerste zonnestralen zorgen er ook altijd voor dat mensen ineens hun winterlaag kwijt willen. Hoewel er, zeker vanwege corona, enorme behoefte is aan comfort food, mag comfort food ook best gezond zijn. Met ‘skinny snacks’ kom je tegemoet aan wensen van gasten die net even wat bewuster bezig zijn met hun eetpatroon en ook op verwenmomenten een relatief gezonde optie willen hebben. Bied bijvoorbeeld eens een koolhydraatarm gerecht met zoete aardappelen, granaatappelpitjes en griekse kaas als ingrediënten. Of kies voor een zomerse topping, met mango, voor (het idee van) de vitamines. Verse guacemole is ook een bommetje van gezonde vetten (heerlijk bij heel veel snacks), humus is heerlijk op een broodje en zelfgemaakt waterijs van vers fruit is een verantwoorde snack op ieder moment. Bekijk hier het recept van de ciabatta met Vegetarische kroket del mundo.

Tip 5. Doe iets ludieks met één lentespecial

Natuurlijk hoef je niet je hele kaart aan te passen om in te spelen op de lente met loaded fries en snacks. Je kunt ook prima één lentespecial centraal zetten. Ga experimenteren met lente-smaken (limoen, zalm, radijsjes, mango: niks is te gek) en kies de lekkerste uit om mee te pronken op social, op je website en op de menukaart. Wil je het ludiek aanpakken én je gasten erbij betrekken: schrijf een ‘wedstrijd’ uit: welke gast bedenkt de allerlekkerste loaded snack of frietspecial voor de lente? Probeer ze uit, maak de winnaar bekend én zet ‘m op de kaart. Nieuwsgierigheid én betrokkenheid gegarandeerd.

Tip 6. Spiek op socials

Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. Pinterest, Instagram en andere (social) sites staan bomvol met voorbeelden van haute friture, de lekkerste loaded snacks en mooiste presentaties. Kijk de kunst van haute friture gerust af bij anderen. En geef er vervolgens je eigen(wijze) draai aan.