Haute friture: til je zaak naar een hoger niveau

Ondernemen Premiumization Fastservice
Fastfood in een chique jasje is populair, of het nu gaat om hotdogs, kroketten of pita’s. En cafetaria's blijven zeker niet achter, met topchef Sergio Herman en zijn Frites Atelier als grote voorbeeld van de haute frituur. Verleid zelf ook je klanten met authentieke premium snacks.
Haute friture: til je zaak naar een hoger niveau

Wat is een haute frituur?

De haute frituur is geen nieuwe trend, maar gaat al een aantal jaar mee. Wanneer het precies ontstond, of waar het vandaan kwam, valt moeilijk te zeggen, op de verwijzing naar ‘haute cuisine’ na natuurlijk.               

Een mogelijke verklaring is dat de wereld vandaag erg klein is, waardoor er op culinair vlak veel (nieuwe) mogelijkheden zijn. Tof, maar met alle verandering en combinaties, werden klassiekers, zoals een portie friet, belangrijk als vast ijkpunt. Alleen keek men met een nieuwe blik naar hoe de klassiekers toch beter kunnen, waardoor de kwaliteit stijgt.

Wil dat zeggen dat je als frituur zomaar mee moet doen?

Nee. Maar het is wel verstandig om de tijdgeest goed aan te voelen, zolang je het met respect en liefde voor het vak doet. Denk bijvoorbeeld aan de groeiende vraag naar vegetarische en/of ambachtelijke snacks. Als je daarop inspeelt, trek je nieuwe klanten aan.

Het verschil tussen een gewone frituur en een haute frituur

Hoe ziet dat er nu uit, zo’n haute frituur? Je maakt het verschil op twee manieren, namelijk op vlak van interieur en op je bord. Maar wees gerust: elke cafetaria heeft het potentieel om voordeel te halen uit deze trend. Verder in dit artikel delen we 3 concrete tips.

Afbeelding
1

Om geloofwaardig te zijn als haute frituur, hoef je trouwens geen designerstoelen te kopen, maar is het vooral belangrijk dat je interieur aansluit bij je merk. Ga voor sober maar duurzaam, met veel hout, of eerder wat vintage met een tof behangpapier en tafels uit de kring- winkel. Wat je ook doet, speel vooral de troeven en het verhaal van jouw zaak uit.

Dezelfde lijn trek je door in je gerechten. Behoud zeker je klassiekers, maar kijk of er toch niet één frituursnack of -gerecht is dat je een upgrade kan geven. Soms kan het voldoende zijn om een eigen variatie op een sausje te maken, het nét iets anders te presenteren of een speciale versie van je snack aan te bieden. Vertrek ook hier van je eigen sterktes. Is jouw verse tartaarsaus de beste in de regio? Pak daar dan zeker mee uit!

Scoren met je haute frituur

Waarom zou je investeren in deze trend?

  • Klanten zien graag passie en authenticiteit. Toon dat je bezig bent met je producten. Praat erover en vraag om hun mening. Geef je klanten het gevoel dat ze een deel zijn van je verhaal.
  • Beter nog: je klanten zijn ook bereid om meer te betalen voor kwaliteit en beleving.
  • Ook zorg je er zo voor dat je je onderscheid van concurrenten: je hebt een uniek verhaal en klanten kunnen bij jouw gerechten krijgen, die ze nergens anders vinden.

Ben je nog niet helemaal overtuigd? Nog een aantal extra redenen nodig?

  • Je trekt met nieuwe gerechten ook nieuwe klanten aan.
  • En je krijgt de kans om extra reclame te maken met je nieuwe verhaal.

Transformeer op eigen tempo in een haute frituur

Je hoeft morgen zeker niet alles om te gooien of je hele cafetaria te verbouwen. Door een klein beetje meer tijd te investeren in je presentatie, een lekker bijgerecht zoals een salade of originele saus bereik je al veel.

Afbeelding
2

Lekkere gerechten hoef je ook niet altijd zelf te bedenken, maar kijk eens rond op de sociale media van collega’s, klanten, tv-shows, … Inspiratie vind je overal. Ook bij Van Geloven.

In begin is het misschien wat zoeken, maar eenmaal je jouw richting vindt, is het een kleine moeite om regelmatig je menu aan te passen met een gerecht dat net dat tikkeltje extra heeft! Hieronder nog drie tips als duwtje in de rug.

3 tips om mee aan de slag te gaan

Tip 1: Maak het verschil met mayonaise

Met een truffelmayonaise til je je snacks, friet of gefrituurde kip (zie tip 2) naar een culinaire hoogte. Maar een frissere, lichtere variant scoort ook vaak goed, denk aan een limoenmayo voor bij een Mora Kipkorn.

Wat gezonder doet een verse yoghurtsaus met bijvoorbeeld chilipeper, citroen, knoflook en een lente-uitje het ook heel goed. Zet er zeker in het groot bij dat het zelf bereid is!

Afbeelding
3

Tip 2: Haute friture met kip

Eenvoudig scoren doe je met een broodje kip. Zorg voor een écht lekker broodje en écht lekkere kip, zoals de Crispy Chick’n strips. Serveer daarbij dan een huisgemaakte saus en/of uitgebreide en verrassende toppings en je hebt een ideale lente- suggestie.

Afbeelding
4

Tip 3: Gezonde skinny snacks

Een frituur staat voor comfort food: lekker en bevredigend. Maar comfort food kan ook best gezond zijn. En met ‘skinny snacks’ kom je tegemoet aan gasten die net wat bewuster bezig zijn met hun voeding. Kijk hoe je een koolhydraatarm gerecht kunt aanbieden met zoete aardappelen, granaatappelpitjes en griekse kaas. Verse guacamole of hummus zie je voorlopig nog zelden in een cafetaria, terwijl het super lekker is.

Afbeelding
5

In het assortiment van Van Geloven vind je alles wat je nodig hebt

Ben je op zoek naar een nieuwe snack of een nieuw gerecht voor jouw eerste stappen naar een haute frituur? Bekijk dan zeker de meer dan 190 snacks voor cafetaria's en horeca in ons assortiment.

Je vindt er de klassiekers zoals de Mora Viandel, Mora Kipkorn om zelf mee aan de slag te gaan. Maar ook ideale snacks om het maximale uit de haute frituur trend te halen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de bourgondische snacks van Kroketterij De Bourgondiër, ons vegetarisch aanbod of nieuwe producten zoals de Nacho Cheese bites van Mora en de Borrelmaatjes?

Ontdek ons uitgebreide assortiment