Frisse wind? Frisse kaart!

Vallende bladeren, donkere dagen, dikkere jassen: de herfst is voor veel mensen niet het seizoen waar ze het meest naar uitkijken. Toch brengt het najaar zoveel moois: nieuwe kleuren en mooie seizoensproducten, bijvoorbeeld. Maar ook gasten die behoefte hebben aan comfort food. Daar kun je met je borrelkaart perfect op inspringen!

Kies voor kleur…

Het najaar maakt van de wereld buiten een schilderij. Jij kunt dat binnen op het bord kopiëren. Kleur is immers dé manier om een gerecht of borrelplank op een bijzondere manier te presenteren. Maak gebruik van de kleur van najaarsgroenten: garneer een gerecht met reepjes rode kool, stukjes pompoen of biet en combineer dat bijvoorbeeld met okerkleurige servetten. Bijzondere (huisgemaakte) smaakmakers (sambal, mosterd, truffelmayonaise) serveren, is ook een populaire manier om kleur op het bord te brengen. Maak zo van elke plank of elk bord een kleine herfsttafel. Daar worden gasten blij van!

'Bijzondere (huisgemaakte) smaakmakers serveren is een populaire manier om kleur op het bord te brengen.'

…en comfort

Comfortfood was al erg welkom tijdens en na de lockdowns, maar zeker in de herfst zorgen donkere dagen en guur weer ervoor dat gasten zich bij de kachel willen opwarmen met iets lekkers. Snacks lenen zich daar perfect voor, en dan met name de romige, volle, zoute snacks of bijzondere ‘loaded snacks’ met romige, goed vullende vulling. Ambachtelijk blijft ook het toverwoord, dus voorzie je snackplank van huisgemaakte sauzen of maak mooie combinaties met lokaal lekkers. Alles kan, als het maar vol, romig en van huisgemaakte kwaliteit is.

Perfecte snackpairings met bockbier

Naast al het bovenstaande, leent de herfst zich natuurlijk perfecte voor mooie snack- en bockbierpairings. Zout, romig en vol in combinatie met verfrissend, zoet en zwaar: een ultieme traktatie.

Denk bijvoorbeeld eens aan deze pairings:

Kroketterij De Bourgondiër bitterbal met Grolsch Dunkel Weizenbock

Een romig bockbier met tonen van karamel en gebrand mout in combinatie met smeuïge draadjesvleesragout in een krokant jasje. Iets waar gasten hun (koude) vingers bij aflikken.

Van Dobben Vega bitterbal met Texels bock

De bekende Van Dobben bitterbal, met dezelfde ouderwets lekkere smaak, maar dan zonder vlees. Die kun je overal bij eten, maar combineert heerlijk met een andere klassieker: Texels bock.

Nacho Cheese Bites met Jopen Johannieter Weizen Dubbelbok

Een heerlijke, pittige kaassnack, die mag natuurlijk ook in het najaar niet op je kaart ontbreken. Serveer de Nacho Cheese Bites met dit bijzondere, donkere bier van de Haarlemse Jopen Brouwerij. De volle gebrande bitterheid en zoete tonen van het bokbier vullen de pittige, lichtzoute smaak van de bites perfect aan.

Van Dobben Kalfsvlees bitterbal met Budels Herfstbock

Deze klassieke, romige bitterbal van Van Dobben is nóg lekkerder na een slok van deze stevige robuuste bock!

Mini Souflesse met La Trappe Bockbier

Mini Souflesses zijn kleine, smeuïge kaastraktaties die zich perfect laten combineren met een stevig bockbier, zoals dat van La Trappe.