Hoe kom je hoog in de zoekresultaten bij een bezorgplatform?

Fastservice Bezorging Horeca
Besluit je je bezorging- of afhaalservice via een groter platform (zoals Thuisbezorgd) aan te bieden, dan bereik je ook vaak een groter publiek. Maar hoe krijg je jouw zaak onder de aandacht van die potentiële gasten? Door hoog in de zoekresultaten van die platformen te verschijnen! Hier zijn een aantal tips om jou daarbij te helpen.
Bezorgplatform

Nieuw? Profiteer ervan!

Staat jouw restaurant net op Thuisbezorgd of een ander bestelplatform? Dan verschijn je tijdelijk wat hoger in de lijst met aanbod. Nieuwe restaurants krijgen van de zoekmachines een hogere positie, omdat ze nog niet gerankt worden op kwaliteit. Hiermee verschijnt jouw zaak dus op de radar van nieuwe gasten. Zorg ervoor dat je je menukaart op orde hebt en aantrekkelijke ‘specials’ biedt, waar mensen door aangetrokken worden!

Vraag om een recensie!

Als je eenmaal wat langer samenwerkt met een platform, is de kwaliteit die je levert van levensbelang om op te vallen in de lijst met restaurants. Hoe beter de recensies (en hoe meer je er hebt), hoe hoger een restaurant in de lijst met resultaten verschijnt. Heb je nog weinig terugkoppeling gekregen van je gasten? Vraag er dan om! Geef een kaartje mee bij de bestelling, stuur een berichtje of een mailtje, of breng het onder de aandacht op social media. Geef ze eventueel een korting bij de volgende bestelling in ruil voor hun recensie!

Afstand

Hoe goed jouw gerechten ook zijn: als mensen bestellen via een platform, krijgen ze automatisch de dichtstbijzijnde restaurants als eerste te zien. Zit jouw zaak in het centrum van een stad, zorg er dan zeker voor dat je hoog scoort op kwaliteit, om je ‘buren’ met afhaal voor te blijven. Zit je aan de rand? Dan kun je ervoor kiezen om je bezorggebied te vergroten en bijvoorbeeld ook de buitenwijken of omliggende dorpen mee te pakken, waar je minder concurrentie hebt.

Levertijd opvoeren

Voor de meeste bestellers is de bezorgtijd doorslaggevend. Hoe sneller jij een bestelling aanvaardt en kunt bezorgen, hoe meer bestellingen je binnenhaalt. En dat zorgt weer voor populariteit en een hogere ranking.

Zorg voor voldoende capaciteit 

Hoeveel bestellingen kun je aan? Hoeveel gasten wil je bereiken? En met welke snelheid? Lastige keuzes, die ook bepalend zijn voor je ranking in de zoekresultaten. Hoe meer bestellingen je verwerkt, hoe hoger de platformen jouw ‘populariteit’ inschatten en hoe hoger je eindigt in hun zoekresultaten. Je zou dus kunnen kiezen voor extra bezorgers of een groter zoekgebied, om zo ‘op te schalen’. Aan de andere kant wil je ook kwaliteit blijven bieden en moet je zeker weten dat je in de keuken de bestellingen bij kunt benen. Realistisch inschatten wat je aankunt dus!

Laat zien wat je verkoopt

Het helpt het enorm als je bij elk gerecht een goede foto plaatst. Hoe beter je laat zien wat je verkoopt, hoe beter gasten kunnen inschatten wat ze bestellen en hoe vaker ze krijgen wat ze hadden verwacht (en dus tevreden zijn en dat teruggeven in hun beoordeling).

Betalen voor zichtbaarheid

Wil je een hogere positie op de lijst (op bepaalde dagen)? Dan kun je er ook voor kiezen om daarvoor te betalen. Zo kom je bijvoorbeeld boven de concurrent te staan of genereer je extra bestellingen op drukke momenten. Hier zitten wel grenzen aan: je kunt niet van de laatste plaats naar de eerste gaan bijvoorbeeld en er staat ook altijd bij dat je ‘gesponsord’ bent.

Vertrouw je gast

Misschien wel de beste tip: vertrouw erop dat een tevreden gast terugkomt. Zorg dus vooral voor tevreden gasten, die snel worden geholpen en lekker (en het juiste) eten krijgen.