Hoe vind je goed horeca- en cafetariapersoneel ? 6 tips!

Ondernemen Fastservice Horeca
Een van de grootste zorgen voor cafetaria-ondernemers is goed personeel vinden en behouden. Ook binnen de horeca is personeel werven en behouden een groeiend probleem. Met deze 6 tips van Marketing4Results zorg je ervoor dat je vacatures toch opgevuld worden.
Personeel Place to Be

Een lastig imago

In het tweede kwartaal van 2018 stonden er maar liefst 21.000 horeca vacatures open, 8.000 meer dan in 2017. Ondernemers kiezen er daardoor steeds vaker voor om een extra dag gesloten te blijven, de openingstijden te beperken of niet meer te bezorgen.

Werken in de horeca heeft helaas niet zo’n best imago: veel vlieguren maken, met soms lastige werktijden en een niet al te hoog salaris. Dit zorgt ervoor dat jongeren – vaak toch de belangrijkste doelgroep als het gaat om het vinden van personeel – steeds vaker kiezen voor andere branches. Daarnaast maakt de huidige generatie jongeren steeds bewuster keuzes in het leven, waarbij balans tussen werk, sport en vrije tijd een steeds grotere rol speelt.

 

6 tips om goed horeca personeel te vinden

1. Vind een mix tussen jong en oud

Kijk eens verder dan dezelfde vijver van 16 tot 21-jarigen, waar een groot deel van de concurrentie ook uit vist. Veertigers en vijftigers hebben een groot plichtsbesef en zijn bereid om hard te werken. Terwijl jongeren vaak na enkele maanden/jaren een andere baan, studie of woonplek vinden, is de oudere generatie meer honkvast. Daarnaast voert de overheid sinds 2017 aanpassingen door omtrent het jeugdloon waardoor de overbrugging naar ouder personeel interessanter wordt.

 

2. Maak ambassadeurs in je netwerk

Veel cafetariahouders zoeken personeel via het ouderwetse briefje op de deur: personeel gezocht! Ook zetten ze social media in om nieuw personeel te werven, met vaak maar weinig respons. Het is echter effectiever om nieuwe collega’s te zoeken via het netwerk van je huidig personeel. Daarmee heb je een veel groter bereik dan alleen je huidige klantenbestand.

 

3. 60-plussers werven

Voor veel 60-plussers is het nauwelijks nog mogelijk om een baan te vinden. Een deel van deze groep wil echter nog heel graag aan de slag en schuwt het niet om drie keer in de week tijdens de spitsuren mee te draaien.

 

4. Betrokkenheid vergoten van je medewerkers

Door middel van scholing kun je medewerkers betrokken houden bij hun werkzaamheden. Bijvoorbeeld door koffietraining of training op het gebied van gastvrijheid. Maar ook door medewerkers simpelweg mee te nemen in de verschillende bedrijfsprocessen en uit te leggen waarom iets gebeurt. Betrokken medewerkers zijn eerder geneigd om langer te blijven.

 

5. Word een erkend leerbedrijf

Je kunt als ondernemer een cursus bij SHO volgen tot gediplomeerd leermeester, dan ben je een belangrijke schakel in de ontwikkeling van (jonge) medewerkers in de horeca- en fastservice sector. Als bijkomend voordeel heb je studenten die in jou zaak hun ervaring komen opdoen: win-win dus!

 

6. Creëer doorgroeimogelijkheden

Personeel wil doorgroeien. Het hoeft niet meteen om een andere functie te gaan, denk ook aan meer verantwoordelijkheden, zoals kassadraaien of voorraadbeheer. Een gewaardeerde medewerker is immers een tevreden medewerker en die blijven langer aan je verbonden! Kan een medewerker niet doorgroeien binnen jouw bedrijf, dan kan het een optie zijn om de samenwerking te zoeken met collega’s in de cafetaria branche.

*Marketing4Results is hét bureau op het gebied van trade marketing, category management en shopper insights in foodservice.