Gestart met online bestellen? Breng je gasten op de hoogte met onze marketing tips voor horecazaken

Steeds meer horecazaken zoals restaurants en cafetaria, laten hun gasten online eten bestellen en/of leveren aan huis. En niet alleen meer in de grote steden! Heb je onlangs besloten dat je gasten online kunnen bestellen via je eigen website of via een bezorgdienst? Slimme zet! Nu is het belangrijk dat je klanten dit ook weten. We geven je enkele marketingtips om je online aanbod aan te kondigen en nieuwe klanten aan te trekken.

Gebruik Google My Business om gevonden te worden

Via Google krijgt je bedrijf gratis zichtbaarheid. Je vult de gegevens van je zaak in via Google My Business. Wanneer iemand daarna zoekt op ‘brasserie in de buurt’ of ‘snackbar’ in stad X’, zal je zaak via een kaartje weergegeven worden.

Afbeelding
google

 

Maak je account zo compleet mogelijk met recente openingsuren, enkele sfeerfoto’s en vraag om recensies van tevreden klanten. Zo kunnen nieuwe klanten je zaak ontdekken en weten ze meteen wat te verwachten.

Een extra voordeel van Google My Business is dat je kan aanduiden of je online delivery voorziet. Handig voor klanten die bij een lokale zaak willen bestellen, maar liever niet de deur niet uitgaan.

Op sociale media bouw je een band op

Wie jou via Facebook of Instagram volgt, is al geïnteresseerd in je zaak. Schrijf een leuke en duidelijke post om je nieuwe dienst aan te kondigen. Je trouwe volgers zullen alvast enthousiast zijn met de optie om online te bestellen. Vraag hen, je vrienden en vaste gasten dan ook om de post te delen. Zo bereik je nog meer (nieuwe) mensen online!

Om je sociale kanalen optimaal in te zetten, let je het best op de volgende zaken:

  • Zorg voor een duidelijke en overzichtelijke pagina (bv. met je logo als profielfoto en een mooie header).
  • Laat duidelijk zien hoe klanten online kunnen bestellen. Vermeld dus je website of die van je bezorgservice.
  • Post regelmatig op je pagina en op je stories. Deel foto’s van het team, updates over verlofperiodes, leuke foto’s van klanten… Geen tijd om te posten? Je kan dit ook gemakkelijk op voorhand inplannen!
  • Gebruik hashtags en voeg de locatie van je zaak toe.

Extra marketing voor je horecazaak via advertenties

Advertenties zetten je zaak nog meer in de spotlights. Dat kan via traditionele marketing door je (lokale) krant of een nieuwswebsite te contacteren. Flyers verspreiden in andere zaken in de buurt doet het ook nog steeds goed.

Met online marketing bereik je je klanten op de kanalen waar ze aanwezig zijn. Via betaalde advertenties op Google en sociale media zoals Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, en YouTube  laat je potentiële klanten weten dat je online actief bent en dat ze bij jou kunnen bestellen. Of wat dacht je van Waze? Via de gps-app wordt je horecazaak getoond aan mensen die in de buurt passeren. Een manier van online adverteren die nog vrij recent is, dus probeer dit zeker uit voor de concurrentie eraan begint.

Hét ideale kanaal bestaat helaas niet. Dat hangt namelijk af van jouw zaak en van je gasten. Voor een eetcafé of snackbar is het dikwijls voldoende om met Facebook en Instagram aan de slag te gaan om zo op te vallen bij de mensen in je buurt. Mik je eerder op ‘creatievelingen’, dan is Pinterest en Instagram een betere combinatie. Haal je vooral meer omzet uit zakelijke klanten? Dan bieden Google en Waze wellicht de beste kans op slagen.

Hieronder vind je in elk geval een handig overzicht met linkjes naar alle startpagina’s van de platformen. Zo kan je snel starten met het platform dat het beste bij je past:

Opvallen (tijdens sluitingsuren) voor offline zichtbaarheid

Zorg ervoor dat je pand opvalt zodat die (eerste) indruk alvast goed zit. Wanneer je zaak gesloten is, maak je zo nog steeds reclame. Iemand die buiten de openingsuren langs loopt en je opmerkelijke pand ziet, zal op een later moment zeker terugdenken aan de uitstraling van je horecazaak. Opvallen doe je zo:

  • Laat de lichten aan & voorzie signalisatie op de ramen.
  • Plak stickers op de vloer en op de deur met je website of het platform waarop besteld kan worden.
  • Beschilder de ramen met je logo of slogan in de stijl van je zaak.
Afbeelding
hop

 

Trek de aandacht met een leuke actie

Wanneer je iets nieuws lanceert, is een marketingactie altijd een goed idee. Zo maak je je klanten alvast nieuwsgierig. Enkele promoties om de aandacht te trekken zijn:

  • Een tijdelijke promo beperkt in de tijd of in aantallen bij de lancering.
  • Een speciaal menu opstellen dat enkel online besteld kan worden. Lees hiervoor zeker onze blog over het opstellen van een rendabele menukaart.
  • Uitpakken met je samenwerking met een andere grote zaak, bv. voor verpakking, drankjes of een koerierdienst.

Zorg ervoor dat niet alleen de gerechten lekker zijn, maar dat de hele bestelling in het oog springt. Schrijf een leuke boodschap op de doos of maak de verpakking opvallend in jouw eigen stijl. Dat moedigt klanten aan om een foto te nemen en te delen op sociale media. Wat op zijn beurt zorgt voor extra bereik en zichtbaarheid van je zaak. En dat zonder dat jij veel extra moeite hoeft te doen!

Ten slotte is het belangrijk om je vaste klanten die online bestellen, te blijven verwennen. Geef eens een kleinigheidje  zoals een gratis drankje of korting op de volgende bestelling – eventueel in ruil voor een leuke recensie op je Google of Facebookpagina.

Ontdek hoe ons assortiment jou kan helpen

Wil je starten met online bestellen en leveren? En wil je je trouwe gasten extra laten genieten met lekkere hapjes? Ontdek dan ons uitgebreide assortiment frituurhapjes en snacks voor horecazaken en cafetaria.