Update week 33: Cafetaria LEF inspireert met snacks!

Gasten inspireren met friet en snacks, dat is precies wat ondernemer Bas van Dongen doet bij Cafetaria LEF. Vier jaar geleden werd Bas de eigenaar van Cafetaria LEF in Dongen,  waarvan de afkorting LEF staat voor Lekkers en Friet. “De nadruk ligt op verse friet, maar daarnaast willen we onze gasten ook graag wat anders Lekkers bieden. Snacks van de allerbeste kwaliteit en de juiste sauzen van de beste merken” vertelt Bas.

Summerdeals
Voor het eerst sinds de komst van LEF is de cafetaria dit jaar ook de gehele zomer open. Nu veel mensen door Corona thuis blijven en om onze gasten steeds weer te verrassen met iets nieuws op het menu zijn er de Summerdeals. “We willen blijven innoveren en daarom hebben we de deals bedacht. Zo hebben we de ‘LEFsalon’, een variant op de bekende Kapsalon, met verse friet, sla, tomaat, gegrilde kipfiletreepjes en een bijpassende saus. Wat ook erg goed loopt zijn de Mora Crispy Chick’n strips. “Gasten hebben deze geproefd in de Borrelmaatjes® en vonden ze zo lekker dat er echt naar gevraagd werd. Daarom bieden we ze nu apart als Summerdeal aan’’, vertelt Bas. De Mora Crispy Chick’n strips worden verkocht per 3 stuks met een zelfgemaakte ketjapsaus erbij.

Corona periode
Afgezien van de eerste week in Maart toen het Coronavirus alles plat had gelegd. “Dat was mijn slechtste week ooit”, heeft Cafetaria LEF de crisis goed doorstaan. Bas vertelt dat hij geluk had dat hij al een goed werkende bestelwebsite had ingericht, want de focus was ineens volledig op online bestellen en afhalen. Het voordeel hiervan is dat er meer spreiding kwam in de bestellingen waardoor de piekmomenten wat meer verspreid waren. Bezorgen doet Cafetaria LEF (nog) niet. “Momenteel is de bakcapaciteit volledig benut, dus zijn er veel investeringen voor bijvoorbeeld een extra bakwand en aanpassingen in het pand nodig om te starten met bezorging. Dat heb je nog niet zo snel terug verdiend”.

Kracht van social media
Cafetaria LEF heeft inmiddels meer dan 1100 volgers op Facebook. “Eigenlijk is het ons primaire communicatiekanaal, als we een nieuwe snack of deal op vrijdagmiddag om 16.00 uur op Facebook plaatsen hebben we de zelfde avond al veel bestellingen. Gasten vinden het echt leuk om weer iets nieuws uit te proberen en we krijgen er leuke reacties op”.  

Tips van Cafetaria LEF:

  • Probeer minimaal 1 x per maand iets te doen met snacks. Zet een snack in de spotlight, met een apart sausje of voor een speciale prijs. Gasten vinden het leuk dat er iets gebeurt.
  • Durf tonen met ondernemen. Zo neemt Bas geen telefonische bestellingen meer aan omdat het vaak het proces in de spits verstoort, waardoor hij volledig kan focussen op online bestellingen en de bestellingen in de cafetaria.
  • Gebruik social media kanalen zoals Facebook en Instagram, zo krijg je binding met de klant en inspireer je ze om eens iets anders te kiezen.
Afbeelding
cafetaria LEF summerdeal

 

 

Update week 31: Snack-Plaza & Brasserie Meuleplein is gestart met tafelservice en bezorging

Marcel van Veen van Snack-Plaza & Brasserie Meuleplein in Nijeveen grijpt elke kans aan om zijn bedrijf stap voor stap te laten groeien. ‘’We moeten niet blijven hangen op het ‘oude vertrouwde’, maar op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen’’. Zo haalde Marcel het idee wat al langer op de plank lag uit de kast om een tafelservice te starten op het terras (een uitbreiding op de online bestellingen). Maar ook ging Marcel de uitdaging aan om te starten met bezorging, iets waar hij lang op tegen was.

De tafelservice met QR code
Vanaf 1 juni maakt Snack-Plaza & Brasserie Meuleplein 
gebruik van de tafelservice op het grote terras. Marcel zegt dat het voor elke ondernemer met een groot terras van toegevoegde waarde is. “Je hebt namelijk geen bediening nodig.”
Op tafel staan bordjes met QR codes. Zijn klanten kunnen via QR code online een bestelling plaatsen en vervolgens wordt de bestelling aan tafel geleverd. Elke QR code is uniek, zo weet het personeel gemakkelijk de juiste tafel te vinden. Met name onder de jongere doelgroep is de tafelservice populair.

De voordelen van de tafelservice voor Snack-Plaza & Brasserie Meuleplein zijn:

  • Meer rust en overzicht in de zaak; geen lange rijen met mensen die willen bestellen
  • Bespaart tijd doordat bestellingen niet in de zaak worden opgenomen maar direct kunnen worden uitgevoerd
  • Klanten zijn geneigd om eens wat anders te bestellen dan het bekende, doordat ze meer de tijd nemen om de menukaart te bekijken. Zo worden bijvoorbeeld via de tafelservice en online bestellingen de Sito, Viandel en Mora Vegetarische Draadjesvleesch kroket meer besteld ten opzichte van in de zaak.
  • Verhoging in afname van drankjes, klanten zitten langer en bestellen daardoor sneller nog één drankje. Maar ook een extra snack ‘’om te proberen’’ wordt besteld op de reguliere bestelling.

Bezorging zorgt voor nieuwe klanten en frequentere bestellingen
Sinds een paar maanden heeft Marcel de online bestellingen uitgebreid met het bezorgen van snacks. Inmiddels is Marcel erg tevreden: ‘’We zien de groei van bezorging doorzetten, 15% vanaf de start. Ook heeft de start met bezorging ervoor gezorgd dat we er nieuwe klanten hebben bij gekregen en dat onze vaste klanten vaker bestellen vanuit het gemak.”

Afbeelding
Snackplaze Meuleplein is gestart met tafelservice en bezorging

 

Update week 29: Frietwinkel ‘t Bakhuus succesvol met frikandel speciaal toppings
 

Ze gaan er bij Marcel Van de Pol van Frietwinkel ‘t Bakhuus in grote getalen doorheen: de frikandel, meest geliefde snack van Nederland. Hij verkoopt ze met verrassende verse toppings en maakt hierdoor een hoop extra marge.

Marcel liet zich begin dit jaar inspireren op de Horecava door de frikandel speciaal variaties van Mora. “Voor een frikandel speciaal komen gasten niet speciaal terug naar je zaak, dat kan elke cafetariaondernemer”, zegt Marcel. “Maar voor de frikandel speciaal met toppings wel. Gasten zijn enorm enthousiast. ”De frikandel speciaal toppings die op de menukaart staan zijn Hollands Speciaal, Mexicaans Speciaal, Italiaans Speciaal en Aziatisch Speciaal. Maar ook hebben we hier onze eigen creaties op bedacht waaronder de Amerikaans Speciaal''.

“Vaak zijn gasten nieuwsgierig en durven ze het niet gelijk te bestellen omdat het wat nieuwer en aparter is. Om onze gasten een extra fijne ervaring te geven bieden we aan dat als je het niet lekker vindt, dat wij betalen. Smaken verschillen, maar wij weten dat het gewoon kwaliteit is.”. Alle toppings zijn vers, zoals verse tomaten, rucola en taugé. Tevens zijn de variaties ook te bestellen met een vegetarische frikandel. Marcel: ''het is nog nooit voor gekomen dat gasten niet betaald hebben. In de meeste gevallen waren de gasten zo blij verrast dat ze ook nieuwsgierig waren naar de andere variaties en die ook hebben geproefd!”

Ben jij nieuwsgierig naar de frikandel speciaal variaties? Bekijk hier de recepten.

Afbeelding
Frietwinkel 't Bakhuus

 

Update week 27: Rest-O-Ricus Helmond
 

Het all-you-can-eat concept wordt steeds populairder, maar in deze vorm zagen wij het nog niet eerder; bij Rest-O-Ricus in Helmond vond afgelopen zondag de eerste all-you-can-friet plaats. Klanten konden onbeperkt genieten van friet en diverse snacks /burgers voor slechts €8,50. Men kon vooraf reserveren en plaatsnemen op het terras of in de zaak. De bestelling kon op een briefje worden geschreven welke aan tafel werd afgehaald door het personeel dat voltallig aanwezig was om alles in goede banen te leiden. Vanwege het succes is besloten om dit maandelijks terug te laten komen.

Afbeelding
rest o ricus helmond

Disclaimer: foto van vóór ingang van de 1,5 meter maatregel. 
 

Update week 25: Braadspit Veghel

Al die lekkere snacks op de kaart zorgt natuurlijk voor keuzestress, maar nu niet meer! Binnenkort start Braadspit Veghel weer met het aanbieden van een High Frites. Dat is een tafel vol verschillende soorten friet (Jacket Wedges, dikke friet, krulfriet en normaal), snacks (met onze heerlijke Borrelmaatjes), mini hamburgers, sauzen en een ijsje; voor ieder wat wils dus. Klanten waren erg enthousiast. Maar hoe kan het ook anders met zoveel keus!:)

Wij wensen Braadspit Veghel nog veel succes!

High Frites

 

Update week 24: Amstel Amsterdam

Leuk om te zien dat ondernemers op een creatieve manier naar oplossingen zoeken voor de huidige situatie. Mooi voorbeeld hiervan is dat onze menukaarthouders goed gebruikt worden op de terrassen. Naas dat het bakje een enorme boost geeft aan de omzet (het triggert gasten om een portie bitterballen bij hun drankje te bestellen), wordt het ook functioneel gebruikt voor bestellen via een QR Code bij Amstel Boathouse. Bij De Heeren Van Amstel worden de gasten met viltjes geïnformeerd over de regels en kunnen gasten ook gelijk laten zien dat ze gezond zijn, ook worden er leuke acties gecommuniceerd. Zo maar wat creatieve voorbeelden van onze hulp naar ondernemers toe.

Maak jij ook op een creatieve manier gebruik van onze promotiematerialen? Laat het ons weten via mvanderaa@vangeloven.com.

Boathouse Amstel

Amstel Amsterdam

 

Update week 23: RIX Gastrobar in Tilburg

Dolblij was Ricky Spijkers, eigenaar van Gastrobar RIX te Tilburg, dat hij 1 juni zijn restaurant weer open mocht gooien. De verwachte chaos bleef uit en alles verliep gemoedelijk. Iedereen was relaxed en zo werd in de praktijk ondervonden hoe het team het best te werk kan gaan in deze tijd. Zo hebben ze gelijk wat aanpassingen in de looprouten gemaakt door met tafels te schuiven. Bovendien werd een heuse beach-feeling gecreëerd midden in het centrum van Tilburg (zie foto). Maar ook vóór de heropening heeft Ricky niet stil gezeten. Ondanks dat hij pas een half jaar open was, heeft hij toch een relatie met zijn klanten weten op te bouwen.

Een restyle was, op een tafeltje lakken en muurtje verven na, eigenlijk nog niet nodig. De focus lag op het onderhouden van de klantrelatie. Zo is Ricky een loyaliteitsprogramma gestart waarmee je als RIX-friend bijvoorbeeld als eerste kan reserveren en als eerste op de hoogte wordt gebracht van acties en promoties, zoals het Virtual Reality menu. Het Virtual Reality menu is te bestellen via de website. Vervolgens wordt er een 3 gangen menu thuis afgeleverd inclusief VR-bril waarmee de klant van een 360 graden experience in Gastrobar RIX kan genieten, inclusief uitleg van de chef over de bijgeleverde gerechten. Het was een groot succes en werd opgepikt door diverse media als Telegraaf, RTL4, SBS, 538, 3FM, Omroep Brabant en Brabants Dagblad. 'De positieve reacties die daaruit zijn voortgekomen hebben me echt weer goede moed gegeven.’ Aldus Ricky.

Gastrobar Rix Tilburg

Gastrobar Rix Tilburg

Gastrobar Rix Tilburg

Update week 21: Happy Frites uit Ransdaal

Deze week in #Ondernemersgeest: Happy Frites uit Ransdaal. Na de coronamaatregelen is Mathies Sons niet bij de pakken neer gaan zitten. Al snel werd het voormalig stationsgebouw omgetoverd tot Drive Inn. De locatie heeft ruimen parkeergelegenheid en ruimte om dit idee goed uit te voeren, en te voldoen aan alle eisen rondom deze periode. Via WhatsApp kunnen de klanten bestellen en via een scherm zien ze op de parkeerplaats wanneer ze aan de beurt zijn. De klanten reageren er enthousiast op en iedereen volgt ook de aanwijzingen goed op. Ook vanuit de handhaving kreeg Happy Frites complimenten. Het is onderscheidend en valt op in de regio. Ook binnen zijn er voorzorgsmaatregelen genomen; zo wordt gewerkt met plexiglas om klanten en medewerkers te beschermen.

Ook met de nieuwe maatregelen zal de Drive Inn in werking blijven. ‘We missen het directe contact met onze klanten enorm, maar via onze social media kanalen proberen wij dit op te vangen. Gelukkig hebben we veel vaste klanten die ons steunen.’

Happy Frites Ransdaal

Update week 20:  Snacksalon De Schelp in Roelofarendsveen

Om de 1,5 meter regel een positieve draai te geven heeft Snacksalon de Schelp een ludieke actie bedacht. In samenwerking met Kwekkeboom gaven ze 1,5 meter kroketten weg! Via Facebook hadden ze een super actie met veel reacties en een groot bereik! WIN-WIN dus! Om kans te maken vroeg De Schelp hun klanten de Facebookpagina en het bericht te liken en één persoon te taggen met wie de 1,5e meter kroketten gedeeld zou worden. Om te voorkomen dat de winnaar zich misselijk zou eten kreeg deze een leuke strippenkaart toegestuurd!

Snacksalon De Schelp

Week 19: Mikies in Boxtel

‘Wij zijn er voor jou.’ Dat is de slogan die assistent-bedrijfsleider Joey van Osch bedacht in de beginfase van het coronavirus. Om dit terug te laten komen bedenkt hij samen met zijn collega steeds ludieke acties, zoals een serie ansichtkaarten (gebaseerd op Boomerang-kaarten) die bij iedere bestelling worden meegegeven. De reacties waren erg positief en het volgende idee staat al klaar; bij iedere bestelling een gratis zakje zonnebloempitten. De grootste zonnebloem wint een tegoedbon.

Met Pasen heeft Mikies kleurplaten weggegeven bij iedere bestelling. Wanneer iemand deze kleurplaat had ingekleurd, kon hij gratis een ijsje komen ophalen. Ook zijn er met Pasen eieren weggegeven. Deze verse eieren van een eierboer werden in mandjes gedaan met wat stro.

Verder zijn ze heel actief op Facebook. Zo was er op laatst een oproep: ‘Wie stuurt een kaartje naar mijn (gehandicapte) dochter? Ze snapt niet dat ze geen feestje mag geven i.v.m. corona.’ Hier is een verjaardagskaart gestuurd met daarin een felicitatie en de mededeling dat ze een gratis ijsje mag komen halen.

‘Alles wat we laten drukken, laten we drukken bij Cello Printservice. Deze printservice heeft verstandelijk en lichamelijk gehandicapten in dienst. Ook hierdoor laten we zien dat wij er voor jou zijn.’ – Joey van Osch (Mikies)

Mikies

--- --- --- --- ---

Week 17: Cafetaria van Ruyven in Maassluis

Al meer dan 30 jaar is Cafetaria van Ruyven gevestigd aan de Industrieweg te Maassluis. ‘We zijn inmiddels een begrip geworden in Maassluis en omstreken’ vertellen eigenaren Gerard en Marja vol trots. Samen met hun drie dochters Sanne, Tessa en Dana runnen ze de cafetaria. Ook zij proberen in deze tijden van crisis op een nieuwe manier de continuïteit van het bedrijf te waarborgen en dat vraagt om een creatieve aanpak. Hoe? Zij openden nadat de horecasluiting aangekondigd werd, een drive through op de parkeerplaats van hun cafetaria, de Drive2.

Hoe het werkt? De bestellingen worden doorgegeven door te bellen naar het vaste of mobiele nummer. Dit kan voordat men naar de Drive2 komt of ter plekke op de parkeerplaats zelf. Hiervoor zijn zowel de bezoekers- als personeelsparkeerplaats ter beschikking gesteld. De bestellingen wordt vervolgens naar de auto gebracht en de  klant  kan met de mobiele pin betalen. ‘De klant hoeft de auto dus niet uit en kan nog steeds zorgeloos en veilig komen afhalen bij ons.’

Door deze creatieve oplossing weet Cafetaria van Ruyven nog steeds een deel van de gebruikelijke omzet te behalen en haar klanten blij te maken. Petje af voor deze ondernemers!

Ruyven

--- --- --- --- ---

Week 16: Bar Leijten in Amsterdam

"Toen we nog niet wisten hoeveel impact deze crisis zou hebben op ons dagelijks leven, zijn we eerst begonnen met schilderen en hebben we de bar van binnen een volledige restyle gegeven", vertelt Sjeng Leijten, eigenaar van Bar Leijten (Amsterdam). Toen het langer bleek te duren zijn ze begonnen met Take-Away van onder andere koffie, shakes en ijs. Op mooie dagen loopt dat goed. Ook rijden ze 1 à 2 keer per week om heerlijke asperges te halen in Cromvoirt. Deze kunnen dan in Amsterdam worden afgehaald, maar ze bezorgen ook aan huis. Met eventueel een lekker bijpassend wijntje erbij.  Hier krijgen ze veel positieve reacties op; zowel voor de klanten als voor henzelf is dit een goede manier om toch met elkaar in verbinding te blijven. Wat mooi om te zien is dat het niet alleen vanuit Bar Leijten komt; "Laatst kwam er een klant 2 biertjes halen. Hij had ze ook bij de supermarkt om de hoek kunnen halen, maar betuigt op deze manier zijn steun aan ons. Die loyaliteit doet ons goed." – Sjeng Leijten, eigenaar van Bar Leijten (Sluisstraat 66, Amsterdam)

Tip: Koop een tegoedbon van Bar Leijten zodat je straks weer heerlijk van hun zonnige terras kunt genieten!

Bar Leijten Amsterdam

--- --- --- --- ---

Week 15: De Leeuw Snacks in Zeewolde

Wilco van Leeuwen, de eigenaar van De Leeuw Snacks in Zeewolde is een enthousiaste ondernemer die al jarenlang doet aan creatief ondernemen. Door de crisis is hij allerlei initiatieven gestart om mensen dichter bij elkaar te brengen. Zo heeft hij een Drive Thru geopend waar mensen friet en snacks veilig kunnen afhalen. Ook is hij gestart met een 1,5 meter bingo show! De eerste editie was een groot succes. “Ik vind het fantastisch dat ik mensen toch wat dichter bij elkaar kan brengen op deze manier. De positieve reacties zorgen ervoor dat ik zo nog wel even door ga met leuke ideeën verzinnen en uitvoeren. De meest bijzondere reactie kwam van een klant die al lange tijd ziek is. Hij had nog nooit iets gewonnen in zijn leven, maar nu wel met de bingo. Dat vind ik geweldig, zo’n positief bericht!” Volg De Leeuw Snacks op Facebook om meer goede acties te zien!

bingo

drive thru