Hoe zorg je dat je gasten weten dat ze ook online kunnen bestellen? Marketing tips voor cafetaria & horeca.

Ondernemen Fastservice Bezorging Horeca
Kunnen je gasten online bestellen of lever je aan huis? Slimme zet! In dit artikel delen we enkele online marketingtips om je online aanbod aan te kondigen.
Tafel bezorging Website

Steeds meer horecazaken zoals restaurants en cafetaria, laten hun gasten online eten bestellen en/of leveren aan huis. En niet alleen meer in de grote steden! Heb je onlangs besloten dat je gasten online kunnen bestellen via je eigen website of via een bezorgdienst? Slimme zet! Nu is het belangrijk dat je klanten dit ook weten. We geven je enkele marketingtips om je online aanbod aan te kondigen en nieuwe klanten aan te trekken.

Gebruik Google My Business om gevonden te worden

Via Google krijgt je cafetaria of horecazaak gratis zichtbaarheid. Je vult de gegevens van je zaak in via Google My Business. Wanneer iemand daarna zoekt op ‘brasserie in de buurt’ of snackbar in stad X’, zal je zaak via een kaartje weergegeven worden in de zoekresultaten.

Afbeelding
google

 

Maak je account zo compleet mogelijk met recente openingsuren, enkele sfeerfoto’s en vraag om recensies van tevreden klanten. Zo kunnen nieuwe klanten je zaak ontdekken en weten ze meteen wat te verwachten.

Een extra voordeel van Google My Business is dat je kan aanduiden of je afhalen en thuisbezorging voorziet. Handig voor gasten die bij een lokale zaak willen bestellen, maar liever niet de deur uitgaan.

Op sociale media bouw je een band op

Wie jou via Facebook, Instagram of een ander social mediakanaal volgt, is al geïnteresseerd in je zaak. Zorg regelmatig voor nieuwe, originele updates om op te vallen. En durf te herhalen, zo blijf je onder de aandacht. Plaats je een foto van een nieuw gerecht? Vermeld er dan zeker bij dat het gerecht ook online besteld kan worden. Of zet je afhaalmenu eens extra in de kijker.

Vraag je trouwe volgers, je vrienden en vaste gasten om die post te delen. Zo bereik je nog meer (nieuwe) mensen online!

Om van jouw social media kanalen een succes te maken, let je het best op de volgende zaken:

 • Zorg voor een duidelijke, overzichtelijke pagina (bv. met je logo als profielfoto en een mooie header die de sfeer van je zaak goed weergeeft).
 • Laat duidelijk zien hoe gasten online kunnen bestellen. Vermeld de website van je zaak of die van je bestelpartner.
 • Publiceer regelmatig op je pagina en op je stories. Deel foto’s van het team, updates over vakantieperiodes, leuke foto’s van je gasten Geen tijd om te posten? Je kan dit gemakkelijk op voorhand inplannen!
 • Maak regelmatig (vb. één keer per maand) tijd vrij om foto’s te trekken van je gerechten en je zaak, en schrijf er dan onmiddellijk één of meerdere tekstjes bij. Zo heb je altijd iets klaar om te posten.
 • Heb je een leuke foto of een origineel filmpje gemaakt? Deel het dan op al je socials!
 • Gebruik populaire hashtags en voeg de locatie van je zaak toe.

Tegenwoordig kan je met handige hulpmiddelen zoals Canva of in apps zoals TikTok vrij gemakkelijk je foto’s bewerken of omzetten in een leuk filmpje. Zo geef je jouw online marketing meteen een flinke upgrade!

Tip: Heb je geen goede foto’s? Met je Snack Extra-account krijg je toegang tot een uitgebreide beeldbank met meer dan 2.000 foto’s van onze snacks en favoriete recepten. Daarmee zet je jouw cafetaria of horecazaak in de kijker! Heb je nog geen account? Vraag er hier één aan.

Afbeelding
Gebruik originele foto’s om de online marketing van je cafetaria of horecazaak een boost te geven.

 

Extra marketing voor je cafetaria of horecazaak via advertenties

Advertenties zetten je zaak nog meer in de spotlights. Dat kan via traditionele marketing door je (lokale) krant of een nieuwswebsite te contacteren. Flyers verspreiden in andere zaken in de buurt doet het ook nog steeds goed.

Met online marketing bereik je je klanten op de kanalen waar ze aanwezig zijn. Via betaalde advertenties op Google en sociale media zoals Facebook, Instagram, TikTok, Pinterest, YouTube … laat je potentiële klanten weten dat je online actief bent en dat ze bij jou kunnen bestellen. Of wat dacht je van Waze? Via de gps-app wordt je horecazaak getoond aan mensen die in de buurt passeren. Een manier van online adverteren die nog niet vaak gebruikt wordt door horecazaken, dus probeer dit zeker uit voor de concurrentie eraan begint.

Op welk kanaal adverteer je nu best? Er is helaas niet één kanaal dat voor iedereen werkt. Dat hangt namelijk af van jouw horecazaak en van je gasten. Voor een lokaal eetcafé of een cafetaria is het vaak voldoende om met Facebook en Instagram aan de slag te gaan om zo op te vallen bij de mensen in je buurt. Mik je eerder op ‘creatievelingen’, dan is Pinterest en Instagram een betere combinatie. Haal je vooral meer omzet uit zakelijke klanten? Dan bieden Google en Waze wellicht de beste kans op slagen. Mik je op een jongere doelgroep? Dan zet je beter in op TikTok.

Hieronder vind je in elk geval een handig overzicht met linkjes naar alle startpagina’s van de platformen. Zo kan je snel starten met het platform dat het beste bij je past:

Tip: Maak je gebruik van een online platform zoals Takeaway.com of Uber Eats? Op die platformen kan je vaak adverteren, op verschillende manieren. Je kan tijdelijk je zaak bovenaan de zoekresultaten plaatsen, een tijdelijke korting aanbieden of meedoen met een speciale actie.

Opvallen (tijdens sluitingsuren) voor offline zichtbaarheid

Zorg ervoor dat je pand opvalt zodat die (eerste) indruk alvast goed zit. Wanneer je zaak gesloten is, maak je zo nog steeds reclame. Iemand die buiten de openingsuren langs loopt en je opmerkelijke pand ziet, zal op een later moment zeker terugdenken aan de uitstraling van je horecazaak. Je kan op deze manier bovendien je gasten informeren dat ze ook online bij je terecht kunnen. Opvallen doe je zo:

 • Laat de lichten aan en voorzie signalisatie op de ramen.
 • Kleef stickers op de vloer en op de deur met je website of het platform waarop besteld kan worden.
 • Beschilder de ramen met je logo of slogan in de stijl van je zaak.
Afbeelding
hop

 

Trek de aandacht met een leuke actie

Wanneer je iets nieuws lanceert, of als je even extra wil opvallen, is een marketingactie altijd een goed idee. Zo maak je je gasten altijd nieuwsgierig. Enkele promoties of acties om de aandacht te trekken zijn bijvoorbeeld:

 • Een tijdelijke promo op je afhaalmenu, die je beperkt in de tijd of in aantallen
 • Een speciaal menu met gerechten die enkel online besteld kunnen worden. Lees hiervoor zeker onze blog over het opstellen van een rendabele menukaart.
 • Zet een samenwerking op met een andere grote zaak, bv. voor een speciale verpakking, exclusieve drankjes of een koeriersdienst.
 • Werk samen met influencers om hun volgers te laten weten dat ze bij je kunnen bestellen.
 • Schrijf lokale bedrijven en verenigingen aan, en geef ze een welkomstkorting op hun eerste bestelling. Bij veel vergaderingen en bijeenkomsten wordt er gegeten, daar kan jij voor zorgen!

Zorg ervoor dat niet alleen de gerechten lekker zijn, maar dat de hele bestelling in het oog springt. Schrijf een leuke boodschap op de doos of maak de verpakking opvallend in jouw eigen stijl. Dat moedigt je gasten aan om een foto te nemen en te delen op sociale media. Wat op zijn beurt zorgt voor extra bereik en zichtbaarheid van je zaak. En dat zonder dat jij veel extra moeite hoeft te doen!

Afbeelding
Inspiratie en ideeën voor marketing online bestellingen I Tips voor horeca & cafetaria

 

Ten slotte is het belangrijk om je vaste gasten die online bestellen, te blijven verwennen. Geef eens een kleinigheidje zoals een gratis drankje of korting op de volgende bestelling – eventueel in ruil voor een leuke recensie op je Google of Facebookpagina.

Ontdek hoe ons assortiment jou kan helpen

Wil je meer halen uit je online bestellingen? Lees dan zeker al onze tips op de themapagina: snacks bezorgen. En wil je je trouwe gasten extra laten genieten met lekkere hapjes? Ontdek dan ons uitgebreide assortiment frituurhapjes en snacks voor horecazaken en cafetaria’s.