Tips & Tricks voor de beste social media foodfoto's

Ondernemen Fastservice Horeca
Vrijwel elke cafetaria of horecazaak maakt gebruik van Facebook en/of Instragram. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw foto’s aanspreken tot je publiek? Op social media wil je natuurlijk dat jouw gerechten of snacks zo aantrekkelijk en smakelijk mogelijk overkomen. Maar hoe zorg je hier nou voor? STYLED BY ME geeft de beste styling tips voor social media waardige food foto’s!
Tips & Tricks voor de beste social media foodfoto's

Het concept

Een goed concept is de basis voor alles, zo ook van je foodfoto. Wat en wie wil je met je foto’s bereiken. Pinterest, foodblogs en Instagram zijn goede bronnen van creatieve inspiratie. Voordat je met je shoot begint, start dan met het maken van een moodboard. Kies beelden waarvan jij denkt dat ze aansluiten bij hetgeen wat je wilt bereiken en wat bij je doelgroep past.

De ondergrond

De basis van je foto is de keuze van een ondergrond of achtergrond. Als het goed is heb je door het maken van het moodboard een indruk gekregen wat het beste bij je past. Ga je voor een bourgondisch gevoel, dan kies je voor bijvoorbeeld een mooie robuuste plank als ondergrond. Bij een industriële look en feel ga je voor een betonlook (of bijvoorbeeld een zinken plaat). Een witte tegelondergrond werkt goed om een lichte en frisse sfeer neer te zetten. Belangrijk is daarbij om erop te letten dat je ondergrond niet te veel afleidt van het onderwerp, dus kies een ondergrond die niet al te druk is. Het gaat tenslotte om het eten!

Wees niet bang om out-of-the-box te denken. Ondergronden kun je in de gekste dingen vinden. Draai bijvoorbeeld het dienblad om dat in je keuken staat, wellicht heeft de achterkant wel een heel mooi sleets effect. Maar ook tussen het grofvuil op straat kun je soms de mooiste afgebladderde planken tegenkomen (misschien zelfs in je eigen schuur). Of ga naar de betere papierhandel, hier worden prachtige vellen papier verkocht die tevens goed te gebruiken zijn als ondergrond.

Voorbeeld foto zinken dienblad

Props

De props die je gebruikt bepalen de sfeer van de foto. Een handgemaakt bordje geeft een andere sfeer dat bijvoorbeeld dat oude sleetse bakblik van je oma. Bij de keuze van je props, hou je ook weer het moodboard in je achterhoofd. Een oud taartrooster, een stukje textiel, een mooi versleten bestek, een robuuste snijplank doen het altijd goed om een foto. Zelf struin ik regelmatig de kringloopwinkels af op zoek naar pareltjes. Ook brocantewinkels zijn een goed bron voor props.

Don’t overdo it! Less is more!

De compositie

Wat maakt een foto echt aantrekkelijk? De compositie van een foto is vaak een beetje spelen. Je kunt alles gecentreerd op de foto plaatsen maar dit is wat saai. Soms is het spannender om bijvoorbeeld niet het hele bord te fotograferen, maar om een deel af te snijden. Probeer hier diverse dingen uit. Compositie is uiteindelijk toch een beetje een gevoel. Het kan helpen om de foto eens van een afstandje te bekijken of door je ogen wat samen te knijpen en door je wimperharen te kijken.

Voorbeeld foto compositie

 

Het eten

Uiteindelijk draait alles natuurlijk om het eten. Je wilt dat mensen trek krijgen van je foto. Dus zorg ervoor dat het er lekker en vers uit ziet! Het kan best zijn dat dat ene slablaadje er niet meer zo fris uitziet na een tijdje fotograferen. Vervang dit dan. Daarnaast is de keuze van je standpunt erg belangrijk. Komt het eten beter tot zijn recht als je de foto van bovenaf neemt, of is een ander standpunt beter. Speel hiermee.

Om de foto wat minder klinisch te laten ogen, werkt het goed om wat te morsen, of bijvoorbeeld wat kruimels te laten liggen. Een stukje van het gerecht eraf snijden of het gevoel geven dat er al een hapje is genomen kan goed werken.

Marlies Janse, oprichter van StyledbyME, is styliste voor food fotografie. Zo maakt ze van haar 2 hobby’s, food en fotografie, haar werk. Het bedrijf is opgericht in 2011 en gevestigd in Amsterdam. Klik hier om haar website te bezoeken.