Tags: Overig

 

Smaken verschillen

Overal ter wereld zijn er verschillen in eetgewoonten en smaken, zelfs in ieder land zijn er regionale verschillen en/of voorkeuren, dit geldt ook voor de kroket. De oorsprong van de draadjesvleeskroket ligt in het Zuiden en is een zogenaamde ‘slagerskroket’. Deze kroket dankt zijn naam aan de structuur van het vlees dat als gegaarde “draadjes” in de ragout te vinden is.

De blokjesvleeskroket, een ‘patissierskroket’, vindt zijn oorsprong vooral in het Westen en met name Amsterdam. De naam zegt het al, het vlees is verwerkt als “blokjes” in de ragout. Hieronder kan je goed het verschil zien tussen de twee vleeskroketten:

Afbeelding
blokjesvlees & draadjesvlees

Nog steeds zijn er regionale verschillen in Nederland, in regio Amsterdam heeft men nog steeds de voorkeur voor de zogenaamde blokjesvleeskroket en hier kiest men keer op keer voor Van Dobben. In het zuiden is de draadjesvleeskroket nog steeds het populairste, maar met de intrede van Kroketterij de Bourgondiër zien we dat ook deze steeds vaker overal in het land verkrijgbaar is bij de betere cafetaria’s en horecagelegenheden.  

Hieronder kan je de verschillen zien tussen onze merken:

Inmiddels zijn er ontelbaar veel varianten bijgekomen naast de alom bekende rundvleeskroket; Goulashkroketten, kalfskroketten, kipkroketten, satékroketten, groetenkroketten, kaaskroketten, aardappelkroketten maar zelfs speculaaskroketten. Voor ieder wat wils, wil je weten wat wij jou te bieden hebben, kijk dan hier.

Afbeelding
kroketten

Kroketfeitjes

Zoals gezegd was tot eind jaren negentig de kroket de meest gegeten snack in Nederland, tegenwoordig worden er ondanks dat het niet meer de meest gegeten snack is nog steeds heel veel kroketten gegeten. Gemiddeld eet elke Nederland nog altijd 25 kroketten per jaar eet, dat komt neer op maar liefst 400 miljoen kroketten!

De grootste kroket ooit werd in 2007 op het Rembrandtplein in Amsterdam gebakken door Van Dobben. De kroket had een lengte van ruim 1,3 meter en een gewicht van 250kg. Om deze reuzencroquet te bakken is 1.200 liter frituurvet gebruikt  (omgerekend 600 flessen frituurvet) en een takelwagen om de croquet in een speciale container te plaatsen die voor deze gelegenheid is omgetoverd tot een frituurpan (van twee meter bij anderhalf!), zie hieronder een korte video.
 

De lange krokante geschiedenis

De vleeskroket kent een hele lange geschiedenis en dateert maar liefst uit 1705. Een eerste recept is te vinden in de 1e druk uit 1705 van Le cuisinier royal et bourgeois, een kookboek dat geschreven werd door de kok van Lodewijk XIV. Deze eerste zogenoemde croquet had de afmeting van een ei en de vulling werd zonder ragout bereid, maar wel gepaneerd, en vervolgens in reuzel gefrituurd.*

De oudste Nederlandse kroketten dateren van 1830. In de 19e eeuw werd gaar restvlees verwerkt tot een gepaneerde kroket om het vlees langer te kunnen bewaren. In deze tijd was het een chic tussengerecht, maar in de tweede wereldoorlog evolueerde de kroket tot een echte snack.

 

Oude Merkgeschiedenis

De (rundvlees)croquette verovert Amsterdam, een echte delicatesse die uit de hand gegeten wordt. In 1945 opent Aat Van Dobben eetsalon Van Dobben aan de Korte Regulierdwarsstraat en begint croquetten te verkopen (lees hier meer), later gevolgd door Kwekkeboom. Henri Kwekkeboom ontwikkelde met zijn achtergrond in patisserie de bekende Kwekkeboom-receptuur. Een croquet van verfijnde kwaliteit. Leuk om te weten is dat de overheid in deze periode zelfs voorschrijft dat een croquette van 50 gram maar maximaal 55 cent mag kosten.

 

*Bron: Wikipedia