Van Dobben croquetten zonder poespas bij De Nieuwe RAI

Ondernemen Fastservice Ondernemersverhalen
Bij de no-nonsense zaak De Nieuwe RAI in Amsterdam draait het om kwaliteit en gezelligheid. De Van Dobben croquetten worden er geserveerd zoals de eigenaresse ze het lekkerst vindt: op een wit bolletje met échte roomboter en een flinke dot mosterd.
Van Dobben croquetten zonder poespas bij De Nieuwe RAI

Veruit de meeste gasten die een (broodje) croquet bestellen bij lunchroom en restaurant De Nieuwe RAI, vragen welke croquet er gereserveerd wordt. “Als we dan ‘Van Dobben’ zeggen, is het altijd goed. Hij staat hier al zeker dertig jaar op de kaart. We hebben tussendoor echt weleens andere merken geprobeerd, maar dit blijft gewoon de beste: een beetje pittig en een heerlijk romige ragout. En het is een echt ouderwets Amsterdams merk, dat past helemaal bij onze zaak”, vertelt Simone Vrolijk – Van der Woude. Samen met haar man Robbie runt ze de zaak, die recht tegenover de ingang van conferentiecentrum RAI ligt.

'We zijn een echte no-nonsense zaak: lekker toegankelijk met kwalitatief goed eten'

Ruim vijftig jaar geleden, in 1959, openden de ouders van Simone het bedrijf. “We woonden destijds achter de zaak, dus ik ben hier echt opgegroeid. Zeventien jaar geleden droegen mijn ouders het stokje aan mij over.” Inmiddels is het oude woonhuis betrokken bij het bedrijf en kunnen zowel binnen als buiten nu ruim vijftig gasten zitten. De burgerbar - voorheen snackbar - is apart van het restaurantgedeelte geplaatst.

Simone omschrijft De Nieuwe RAI als een echte no-nonsense zaak: “Lekker toegankelijk met kwalitatief goed eten. Gasten komen onder andere voor de ongedwongen sfeer, onze zelfgesneden patat, en de verse broodjes met huisgemaakte rosbief en burgers. We maken bijna alles zelf – puur en vrij van conserveer- en houdbaarheidsmiddelen. Dan weten we zeker dat het goed is.”  

Afbeelding
de zaak

 

Van experiment naar vertrouwd

Ook de croquetten kwamen een tijdje uit eigen keuken, vertelt Simone: “Dat was een experiment, maar we zijn toch weer overgestapt op de vertrouwde Van Dobben. We hebben het hele assortiment van het merk in ons aanbod, waaronder de krokketen van rundvlees, kalfsvlees en kaas, bitterballen en de groente- en vegetarische croquetten. Die laatste zijn trouwens heel erg in trek. En terecht, ik zou de Van Dobben vegetarische croquet niet van de Van Dobben rundvlees croquet kunnen onderscheiden.”

Afbeelding
rondje

 

Ook het broodje croquet (met de Van Dobben rundvlees croquet) is een hardloper. “Die serveren we op een zacht, wit bolletje met echte roomboter, een flinke dot mosterd van Gouda’s Glorie en wat salade erbij. Wat mij betreft is dat de lekkerste manier om de Van Dobben croquet te serveren. Gasten eten het broodje op de wijze waarop ze zelf willen. Extra lekker is trouwens om de croquet over de lengte door te snijden en met de snijkant op de roomboter te leggen, zodat de boter wat smelt. Mosterd erover en smullen maar”, aldus Simone. 

'Het broodje croquet (met de Van Dobben rundvleescroquet) is een echte hardloper'

 

Trio croquetten

Om gasten te kunnen laten genieten van meerdere smaken van Van Dobben, heeft Simone het gerecht ‘Trio Croquetten’ bedacht: een kalfs- en kaascroquet van Van Dobben, en een garnalencroquet. “Die serveren we met twee sneetjes wit brood, grove mosterd en wat salade. Onze gasten lopen ermee weg.”

Rondje Van Dobben

De Amsterdamse gezelligheid is bij De Nieuwe RAI nooit ver weg. “We ontvangen natuurlijk veel gasten die een beurs bezoeken, maar ook veel vaste gezichten, die zijn altijd wel in voor een grapje.” Om de gezelligheid nog wat aan te zwengelen, staan op tafel peper en zoutstelletjes met hét Van Dobben belletje erbij. Dat kunnen gasten rinkelen als ze een Rondje Van Dobben willen geven: acht Van Dobben bitterballen op een rond bordje met middenin een kuiltje voor de mosterd. Een gouden zet, volgens Simone: “Komt er een Rondje Van Dobben langs, dan is het feest hier.”

Bekijk het gehele Van Dobben assortiment

Afbeelding
nieuwe rai