Viva la vega: 5 redenen om voor vega te gaan

Vegetarisch Snacken Fastservice Horeca
Beperkt jouw vegetarische snack- of borrelkaart zich nog tot kaassoufflés en groentekroketten? Dan loop je omzet mis! Meer dan de helft van de Nederlanders kiest namelijk (regelmatig) voor vega. Vijf redenen om als ondernemer ook voor vega te gaan.
viva la vega

1: Vega is niet voor hipsters


Al lang niet meer. Het is eigenlijk gewoon heel mainstream. Steeds meer mensen kiezen ervoor om (af en toe) geen vlees te eten. Hebben zij geen keuze op je kaart, dan kiezen ze zelf voor een zaak waar ze wel een portie vega-bitterballen kunnen krijgen, of in elk geval meer opties hebben dan een kaassoufflé. Met een ruimer vega-aanbod heb je dus niet meteen een hipsterzaak, maar juist een prima bestemming voor een breed publiek.

2. De vegetariër bepaalt

Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar statistisch gezien is de kans groot dat in elke vriendengroep minimaal één persoon vegetariër is. Moet je dan voor die éne persoon je menu aanpassen of uitbreiden? Ja, is het simpele antwoord. De carnivoren kunnen namelijk bijna overal aanschuiven, maar de vegetariër heeft (nu nog) minder keuze. En daarom is dát degene die bepaalt waar de hele groep gaat eten (of afhalen). Biedt jouw menukaart geen smakelijke vega-gerechten, dan loop je dus niet alleen die ene vegetariër mis, maar ook zijn/haar vrienden.

3. Onderschat de flexitariër niet


De ene dag wel vlees, de andere dag niet. Flexitariërs zweren vlees niet helemaal af, maar kiezen wel regelmatig voor een dagje zonder. En ze zijn met veel: meer dan de helft (55%) van de Nederlanders eet 3 dagen per week óf vaker geen vlees. En ook op die dagen geven ze wél geld uit in (of aan) de horeca, als ze zin hebben in gemak en lekker eten.

4. De keuze (en kwaliteit) is reuze.


De ontwikkeling van vega producten gaat als een speer. Producenten bedenken de ene vega-bitterbal na de andere plantaardige hamburger. Je kaart uitbreiden met een vega-assortiment is anno 2021 eerder een kwestie van keuzes maken uit het grote aanbod dan zoeken naar een speld in een hooiberg, zoals dat misschien jaren geleden het geval was. En het mooiste is: die plantaardige vleesvervangers zijn over het algemeen kwalitatieve hoogstandjes. Kroketten die je niet van “echt” kunt onderscheiden. Echt waar. Bekijk hier ons vegetarisch assortiment. 

5. En de mogelijkheden ook

Het mooie aan een vegetarische kaart is dat je er heel veel kanten mee opkunt. Je kunt simpelweg vleesvervangers gebruiken, zodat je bestaande gerechten en menu’s ook geschikt worden voor vegetariërs. Maar je kunt ook hele nieuwe gerechten samenstellen, speciaal gericht op gasten die geen vlees eten. Door een heel bijzonder vegetarisch menu te bedenken en dáár eens de special van te maken, voelen vegetariërs zich meer dan welkom bij jou. Zo levert een goed doordachte vega-salade met een pittige paddenstoelburger je misschien wel meer gasten op dan je je kunt voorstellen. Blijf jouw gasten verrassen met de lekkerste recepten, bekijk hier onze suggesties.