Zo verras je met verpakkingen

Ondernemen Fastservice Bezorging Horeca
In jouw zaak ligt de focus natuurlijk op de foodproducten die je verkoopt en op de manier waarop je die serveert. Toch speelt ook de verpakking van snacks, burgers of andere gerechten een belangrijke rol in de beleving die je je gasten biedt. Linda van den Heuvel van Paardekooper Verpakkingen, geeft 4 tips om je verpakkingen naar een ‘next level’ te tillen. En daarmee te verrassen.
Zo verras je met verpakkingen

Tip 1: Denk ‘out of the box’

Om te beginnen: wees creatief. Denk eens – letterlijk- out of the box en zoek naar bijzondere manieren om je bestaande verpakkingsmateriaal in te zetten. Een simpel voorbeeld: wat denk je van een kroket in een frikandelbakje, waarbij je de overgebleven ruimte gebruikt voor (extra) saus? Kijk naar wat je voor handen hebt en gebruik dat eens op een andere manier, voor een ander soort snack. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om met een inlegvel met logo of een stempel de verpakking een compleet andere uitstraling te geven. Kleine aanpassing, toch een verrassing.

Tip 2: Kijk de kunst af bij andere markten

Je kunt ook een stap verder gaan en slim gebruik maken van verpakkingsoplossingen die andere sectoren te bieden hebben. Dat gebeurt al heel veel, denk maar aan pizzadozen die gebruikt worden als T-shirtverpakkingen en de soep in zak, die geïnspireerd is door een wasmiddelverpakking. Ook jij kunt hier als ondernemer alle kanten mee op. Zo lenen bonbondoosjes zich perfect voor het (luxe) verpakken van mini snacks of bitterballen, maar er is nog veel meer mogelijk, zoals bitterballen verpakt in eierdozen (rond Pasen een succes). Uiteraard is het belangrijk om te kijken naar functionaliteit: de verpakking moet gemaakt zijn voor food en dezelfde (isolerende en ventilerende) eigenschappen hebben en het moet omzet technisch interessant zijn. Maar de blurring-trend (disciplines en sectoren die elkaar overlopen) die al jaren aan de gang is, biedt zeker ook kansen op het gebied van food packaging!

'Zo lenen bonbondoosjes zich perfect voor het (luxe) verpakken van mini snacks of bitterballen'

Tip 3: Kies eens voor andere materialen

De innovaties en ontwikkelingen op het gebied van verpakkingen gaan razendsnel. Er komen steeds meer snackverpakkingen van natuurlijke verpakkingen op de markt. Bijvoorbeeld van suikerietpulp, palmbladeren, maar ook papier, karton en zelfs van eetbare materialen, al staat die ontwikkeling nog iets meer in de kinderschoenen. Welk materiaal past bij jouw gerecht of zaak, hangt af van wat je verpakt en wat voor uitstraling je zoekt. Geribbeld golfpapier is bijvoorbeeld een heel fijn materiaal en het levert vormvaste, lichtgewichte, ventilerende én isolerende verpakkingen op die perfect geschikt zijn om snacks in te verpakken én om te bedrukken met een boodschap, print of logo. De verpakkingen van suikerrietpulp zijn visueel heel mooi en kunnen in verschillende vormen gegoten worden. En bakjes van dik palmblad of juist van flinterdun hout hebben een wat luxere uitstraling.

Let wel op: natuurlijke materialen wekken de indruk ‘duurzaam’ te zijn, maar dat is lang niet altijd het geval. Zeker binnen snackverpakkingen met benodigde coatings en grammage-verschillen blijkt dat uitdagend. Wil je weten wat de beste of meest duurzame optie voor jou is? Laat je dan goed adviseren door je verpakkingsleverancier. 

Tip 4: Combineer verpakkingen

Een proeverij van mini snacks of uitgebreide borrelbox samenstellen? Ga dan ook voor een mooie combinatie van kleine verpakkingen. Breng krulfriet en gewone friet samen in één box, in twee aparte verpakkingen, doe er mini bakjes met sauzen bij, speel met verschillende prints, vormen en groottes en wees creatief met extra benodigdheden, zoals bestek of sauzen. Het gaat uiteraard nog altijd om de producten die je verkoopt. Maar het oog wil ook wat. En daarin kan een mooie verpakking van grote betekenis zijn.

'Ga voor een mooie combinatie van kleine verpakkingen, in je borrelbox'

Meer weten over bezorging? Klik dan hier.