Tip 1: Zorg voor de juiste online omgeving

Negentig procent van de gasten die eten bij je bestellen, bezoekt je website met een mobiel. En dat terwijl een groot deel van de websites getoond wordt in desktopversie. Niet mooi, niet gastvrij. Zorg er dus voor jouw website goed functioneert op een mobiel.

Tip 2: Verplaats jezelf in de gast

Gastvrijheid bieden is niets meer of minder dan jezelf verplaatsen in de ander en zo de beleving van die ander optimaliseren. Jouw gasten komen op jouw website omdat ze informatie willen over je menu, je prijzen, je eventuele aanbiedingen én je openingstijden. Met die informatie willen ze zonder gedoe bestellen. De ideale website biedt dus in één oogopslag al die informatie én een duidelijke bestelknop. Verwelkom je gasten met een uitgebreide geschiedenis van het familiebedrijf, dan draait het meer om jouw verhaal dan om hun wensen.

Tip 3: Doe aan upselling!

Komt een groot deel van jouw gasten speciaal voor jouw overheerlijke, uitgebreide borrelplank met bijpassende bieren? Kom die gasten dan tegemoet en zet die optie bovenaan de website of menukaart. Zo hoeven je vaste gasten niet te zoeken en breng je nieuwe bezoekers op ideeën. Win-win. Meer weten over upselling? Bekijk dan ons artikel over Online Upselling

Tip 4: Vermijd ‘moeten’

U dient, u moet, wij wijzen u erop dar: het klinkt allesbehalve gastvrij. Vermijd dus dit soort commando’s op je website en skip meteen alle ongezellige wetgeving.

Tip 5: Personaliseer (direct) je software

Gebruik je een softwarepakket voor je online bestellingen? Zorg er dan voor dat al die standaard e-mails en schermafbeeldingen volledig gepersonaliseerd zijn voor je ermee aan de slag gaat. Denk niet “dit vul ik later wel in, want we moeten live” je vergeet het gegarandeerd. En je gasten krijgen nog tot in lengte der dagen mails of appjes met: “Je bestelling bij [gebruiker] is geplaatst.”

Tip 6: Vraag het je buren

Is je website klaar voor gebruik? Vraag je buurman/buurvrouw om een bestelling te plaatsen. Wat werkt prettig en wat niet? Als hij moet zoeken, heb je nog werk te doen. Als zijn besteding te laag is trouwens ook.

Tip 7: Schrijf de contactmomenten uit

Op welke momenten communiceer je met je gast? En hoe wil je dan overkomen? Welke service wil je bieden? Door elk contactmoment eenvoudig uit te schrijven en er goed over na te denken, win je al een wereld aan gastvrijheid en service.

Tip 8: Maak werk van het contactmoment 

Heb je de bezorging in eigen hand? Zorg er dan voor dat je bezorgers hun helm afzetten als ze de bestelling afleveren en instrueer ze om gedag en “eet smakelijk” te zeggen. Dat is wel zo gastvrij. Werk je met een bezorgplatform? Stuur dan na de bezorging een persoonlijk berichtje met een bedankje en de vraag of alles naar wens was. Een persoonlijke boodschap meegeven met de bestelling kan natuurlijk ook.

Afbeelding
thanks