De belangrijkste biertrends volgens Ivo Thijssen - van alcoholvrij tot nostalgie

Borrelen Ondernemen Terras Fastservice Horeca
Een lekker, fris biertje. Het valt nog steeds bij veel gasten in de smaak. En dan hebben we het heus niet alleen over de traditionele pils. Als cafetaria- en horecaondernemer liggen er dus kansen… en wij helpen je daarbij graag op weg!
De belangrijkste biertrends volgens Ivo Thijssen - van alcoholvrij tot nostalgie

Bier kom je tegenwoordig overal tegen. Van snackbars tot in Michelin-restaurants, als drankje tussendoor, bij het eten en zelfs als toetje, bier is populairder dan ooit in Nederland. Jaarlijks drinken we zelfs gemiddeld 72-76 liter bier. Daarom vroegen we bierexpert Ivo Thijssen naar de belangrijkste en opmerkelijkste trends waar jij je voordeel mee kan doen. 

Bonus: we vroegen Ivo naar de perfecte beerpairings met onze populairste snacks. Benieuwd naar alle combinaties?

Ivo Thijssen, een man met passie voor bier

Ivo Thijssen is een echte bierexpert én -liefhebber. Hij brouwt of verkoopt niet zelf, maar bier is wel de basis van al zijn professionele activiteiten. En dat zijn er heel wat:

  • Bedrijven opleiden op vlak van bier met ivothijssen.nl
  • Bewustzijn rond bier creëren bij iedereen die professioneel met bier werkt met bierwustzijn.nl

Consumenten op sleeptouw nemen in de wereld van bier met bierproeven.nl en bierproeven.nu

Afbeelding
Bierexpert Ivo Thijssen over de belangrijkste biertrends voor Cafetaria & Horeca

 

Al deze avonturen zorgen ervoor dat Ivo zichzelf Ondernemer van het jaar 2021 in Beuningen mag noemen. De ideale persoon om te vragen naar de belangrijkste trends waar jij als cafetaria- of horecaondernemer op kan inspelen om van je zaak een succes te maken.

Wat zijn de belangrijkste biertrends voor horeca en cafetaria?

Zet je schrap voor de belangrijkste en meest opvallende trends op de biermarkt, inclusief tips om er zelf mee aan de slag te gaan!

Alcoholvrije bieren

Een paar jaar terug was er even een trend naar steeds sterkere bieren, tot in het extreme. Denk aan de beruchte “Nuclear Tactical Penguin” van Brewdog met 32%(!) alcohol… en dat was één van hun eerste pogingen.

“De eerste 0.0 versies konden maar weinig mensen bekoren. Nu heeft bijna elke brouwerij een alcoholvrije versie.”

 

Ondertussen zijn alcoholvrije of alcoholarme bieren helemaal ingeburgerd, vertelt Ivo. Meer nog, “alcoholvrij bier is echt aan een opmars bezig, met als voordeel dat er ontzettend veel goede kwalitatieve varianten worden gemaakt”. Waar de eerste 0.0 versies maar weinig mensen konden bekoren, heeft bijna ieder zichzelf respecterende brouwerij nu een alcoholvrije versie.

Gouden tip van Ivo: Wil je dat jouw gasten hun weg vinden naar de alcoholvrije bieren op jouw kaart? Verstop ze dan niet tussen de andere bieren. Iemand die van plan is om geen alcohol te drinken, gaat daar namelijk niet kijken. Zet je alcoholvrije bieren daarom bij de frisdranken - of in een aparte categorie - en je zal zien dat er meer naar gevraagd wordt.

Session bieren: smaakvolle bieren met minder alcohol

Ook de tweede trend surft mee op de algemene tendens naar minder alcohol en bewuster of gezonder leven: Session bieren. Dit is een bierstijl die voluit voor smaak gaat, maar met een lager alcoholpercentage. Vaak zal een Session bier tussen de 3 à 4% zitten, terwijl een pils al snel boven 4 à 5% zit. Dankzij het lage percentage krijg je vlot drinkbare bieren die sowieso goed scoren tijdens het terrasseizoen.

Afbeelding
Bier trends voor cafetaria & horeca

 

De “normale” bieren zijn terug

Met alle microbrouwerijen die opgekomen zijn - en gelukkig niet verdwijnen - kwam je wel eens gekke bieren tegen zoals een peanut-butter stout, bier met chilipepers en zelfs eentje met walvis-testikels. Ondertussen lijkt het erop dat we even onze buik vol hebben van deze rariteiten en weer meer kiezen voor herkenbare bieren, met een vleugje nostalgie. De laatste jaren worden gekenmerkt door andere extreme factoren, waardoor we in het glas liefst een klassieker hebben, eentje die al tijden mee gaat en vertrouwd aanvoelt.

Gouden tip van Ivo: Een aantal vaste klassiekers vormen de basis van elke doordachte bierkaart. Werk daarom steeds met een 20-80 regel. 80% van je bierkaart staat vast. Met 20% van je kaart varieer je, zodat je ruimte hebt om nieuwe bieren te testen en je trouwe gasten een reden geeft om terug te komen. Bijzondere bieren koop je trouwens best per krat. Is het geen succes, drink ze gewoon zelf op met je personeel of je vrienden!

Afbeelding
Welk bier past bij welke snack? Tips voor cafetaria & horeca

 

Botanische bieren

Als het dan toch nog eens wat anders mag zijn, zijn de botanische bieren erg in trek. Dit zijn bieren die gebrouwen zijn met kruiden of specerijen, de ‘botanicals’. De trend vloeit voort uit de populaire gin-en-tonic-trend, waar gin gecombineerd wordt met allerlei kruiden.

Deze trend is eigenlijk niet nieuw, dergelijke bieren bestaan al langer, maar de profilering is dat wel. Botanische bieren hebben vaak een hippe uitstraling en het is voor brouwers een leuke manier om snel veel variaties te maken.

Misschien nog even wachten met biercocktails

Bij biercocktails moest Ivo even twijfelen of we het aan dit lijstje van trends zouden toevoegen. “Je komt het af en toe wel tegen, maar nog onvoldoende om echt van een trend te spreken”, vertelt hij. Het is ook niet zo eenvoudig, want “maak je zo’n biercocktail voor de cocktaildrinker of bierdrinker? Beide gasten verwachten iets anders”. In de meeste café’s of horecazaken moet je daar voorlopig nog niet mee aankomen.

Wanneer kan het wel:

  • Heb je een cocktailbar, dan is het zeker de moeite waard om mee te experimenteren
  • Een biercocktail is ook een goede manier om gasten te verrassen op een borrel of tijdens een feest, want ze zullen het niet snel zelf bestellen

Gouden tip van Ivo: Doe je het toch, neem een bekende cocktail en vervang één component met bier. Zo heeft je personeel een houvast bij het maken en weten je gasten wat ze ongeveer mogen verwachten.

Stel je bierkaart samen voor je gasten, niet voor jezelf

Krijg je zin om met deze trends aan de slag te gaan? Je bent zeker niet de enige. Een veel voorkomende vraag die Ivo vaak krijgt is “Hoe stel je nu de perfecte bierkaart samen?”. Alleen, die perfecte bierkaart bestaat helemaal niet. Je maakt een selectie van bieren op basis van het publiek dat je hebt of wenst aan te trekken. Zit je in een trendy wijk, dan zijn een aantal hippe, verrassende bieren een goed idee. Heb je een trouw, maar iets ouder cliënteel, dan blijf je beter bij gekende klassiekers.

Het is ook niet de bedoeling om enkel te serveren wat jij lekker vindt, of wat jij zelf zou bestellen. Misschien ben jij geen fan van bittere IPA’s, maar je gasten wel. Of misschien zou je zelf nooit betrapt willen worden met een zoeter fruitbiertje, maar heb je gasten die dat op een zonnige dag wel kunnen waarderen. Verdiep je dus zeker in deze trends, maar verlies daarbij je gasten niet uit het oog.

Afbeelding
bier trends 2022 & 2023 voor cafetaria & horeca

 

Je personeel, de sleutel tot meer succes

Een laatste tip van Ivo om bier succesvoller in te zetten? “Zeker!”. De allerbelangrijkste tip is om je personeel alle bieren te laten proeven die op je kaart staan. Waarom? Dan pas kunnen ze jouw gasten goed helpen, want persoonlijke ervaring is zoveel oprechter dan het van buiten leren van beschrijvingen.”

Dat hoeft trouwens niet op één avond te gebeuren, geef ieder personeelslid een papieren versie van de kaart met als opdracht om binnen twee maanden alles geproefd te hebben. Het volstaat om ‘s avonds na de uren een flesje te delen met een paar collega’s en dit te bespreken. Als je medewerkers je menukaart en suggesties zelf geproefd hebben en er volledig achterstaan, zullen hun suggesties geloofwaardiger zijn en meer impact hebben. Zo kunnen ze beter inspelen op vragen van je gasten en dat verhoogt de algemene ervaring.

Wat serveer je best bij je nieuwe bieren?

Bij Van Geloven vind je een uitgebreid assortiment met heerlijke snacks. Van klassiekers zoals bitterballen, kaaskroketten en -soufflés tot vegetarische snacks en vernieuwende smaken. Altijd lekker bij een biertje, toch? We vroegen Ivo welke bieren volgens hem het best bij onze populairste snacks passen.