Welk bier past bij welke snack? De favoriete beerpairings van Ivo Thijssen

Borrelen Ondernemen Terras Horeca
Een heerlijke portie bitterballen, je favoriete kroket op brood… het smaakt altijd, maar wat drink je daar nu bij? Wij vroegen bierexpert Ivo Thijssen naar zijn favoriete beerpairings met enkele toppers uit ons assortiment.
Welk bier past bij welke snack? Beerpairing door Ivo Thijssen

Dat bier nog steeds populair is in Nederland - én zelfs trending is  - kon je hier al eerder lezen. Door een lekker biertje te combineren met je favoriete snacks, kan je als cafetaria- of horecaondernemer een mooie slag slaan. Met de juiste beerpairing komt de smaak nog beter uit en kan je spannende combinaties maken die je gasten maar wat graag willen uitproberen.

Hoe begin je daar nu aan? Hoe weet je welk bier het best past bij welke snack? Is er wel een geschikt bier voor elke snack die je aanbiedt op jouw menukaart? We vroegen het aan bierexpert Ivo Thijssen van o.a. bierwustzijn.nl en bierproeven.nu.

Op zoek naar de perfecte beerpairings bij onze snacks

Met bier en eten kun je minstens zulke spannende combinaties maken als met wijn en eten. En je hebt bieren voor ieder gerecht of gang, van aperitief tot dessert. Het is vooral belangrijk om je tijd te nemen in je zoektocht naar die ene, perfecte beerpairing en te vertrouwen op je ervaring als cafetaria- en horecaondernemer.

Ivo: “We hebben dit heel grondig aangepakt. Eerst maakten we de oefening op papier. We noteerden welke bieren volgens onze ervaring zouden passen bij de snacks van Van Geloven. Daarna haalden we alles in huis om te proeven. De belangrijkste conclusie was al snel dat het mondgevoel van de snacks heel bepalend was. Met het mondgevoel, bedoel ik één van de drie componenten van smaak, naast wat je proeft met je tong of ruikt met je neus. Bij de snacks zit je bijna altijd met een lekker krokant jasje en dan een zachte, smeuïge vulling. Daar kan je dan de bieren op afstemmen”

Ivo kwam uiteindelijk uit op deze smakelijke combinaties. Wil je alle beerpairings in één handig overzicht? Klik dan hieronder om de infographic te openen in een printbaar-formaat.

 

Welk bier past bij de Mora Crispy Chick’n Strips?

De Mora Crispy Chick’n Strips combineer je best met een luxe pils. De zoute smaak van de snack dempt de bitterheid van het bier, waardoor de moutsmaken veel beter naar voor komen. Het koolzuur van de pils snijdt dan weer mooi door het vet heen, waardoor je een lekker verfrissende smaakcombinatie krijgt.

Zoek je de juiste Luxe Pils? Denk bijvoorbeeld aan Birra Moretti (Heineken), Peroni of Urquell (Grolsch), Hertog Jan (AB Inbev), Vedett Extra (Duvel Moortgat), Swinckels Pils (Swinckels) of Chateau Neubourg (Gulpener).

Welk bier past bij de Nacho Cheese bites?

De Nacho Cheese bites van Mora gaan in hand in hand met een blond abdijbier. De peperigheid van de snack wordt “geblust” door de vanillearoma’s in het bier en de moutigheid gaat dan weer goed samen met de kaas in de vulling van de snack. Ze brengen elkaar perfect in balans en zorgen ervoor dat je gasten maar niet genoeg krijgen.

Volgens Ivo krijg je met Leffe Blond (AB Inbev) de beste combinatie, maar uiteraard werkt deze beerpairing ook met Affligem Blond (Heineken), Grimbergen Blond (Grolsch), Maredsous Blond (Duvel Moortgat), La Trappe Blond (Swinckels) of Gerardus Blond (Gulpener).

De Nacho Cheese bites kan je echter ook combineren met een alcoholvrij, blond bier. 0,0 bieren zijn overwegend moutig en dat gaat mooi samen met de krokante korst, daarna neemt de kaasvulling het subtiel over voor een mooie finale. De smaak van de zoete maïs uit de korst en pittige kaas worden mooi geaccentueerd en zelfs versterkt met o.a. Affligem Blond 0,0 (Heineken), Leffe Blond 0,0 (AB Inbev), Cornet 0,0 (Swinckels), Grimbergen Blond 0,0 (Grolsch). Ook met het alcohol arme Vrijwit (Duvel Moortgat) zorg je voor een mooie combinatie.

Welk bier past bij de Souflesse Kaas Mini’s?

Bij de romigheid van de Souflesse Kaas Mini’s hoort een bier met een volle, romige smaak. Ga dus voor een romig witbier voor een geweldige combinatie. De kaas van de Souflesse Mini wordt iets zoeter en zorgt voor een mooi rond en vol geheel.

Combineer met een Korenwold (Gulpener), Ijwit (Duvel Moortgat), Grimbergen Blanche (Grolsch), La Trappe Wit (Swinckels), Hoegaarden (AB Inbev) of een Affligem Wit (Heineken).

Welk bier past bij de Borrelmaatjes®?

Een luxe mix borrelhapjes, daar hoort niet één biertje bij. De Borrelmaatjes® zijn de perfecte snack om een beerflight bij te schenken. Je biedt als het ware een proeverij van diverse bieren aan in kleine glazen. Bij elk hapje past namelijk wel een eigen bier:

 • De mini Bami Oriëntal van Welten combineer je best met een IPA
 • De mini kalfscroquet van Van Dobben combineer je best met een Tripel
 • De mini rundkroket van Kroketterij De Bourgondiër combineer je best met een Dubbel
 • De mini kaassoufflé van Souflesse combineer je best met een Witbier
 • En de mini frikandel van Van Lieshout combineer je tenslotte best met een Pils.

In dit overzicht vind je voor elk van de grootste brouwerijen ook steeds de beste optie volgens Ivo. 

 

Bied je toch liever één optie aan bij de Borrelmaatjes®? Ga dan voor beerpairing met een klassieke pils. Daar doe je nooit iets mis mee, het hoge koolzuurgehalte helpt namelijk om je smaakpalet terug leeg te maken, klaar voor de volgende hap.

Welk bier past bij de Van Dobben Vegetarische Bitterballen?

De ragout-vulling van de Van Dobben Vegetarische Bitterballen is subtiel en goed op smaak. Ga voor een zwaar blond bier voor een lekkere combinatie. De overwegend moutige smaak van het blonde bier gaat namelijk goed samen met de lichte korst van de bitterbal. Daarnaast neutraliseert het koolzuur in het bier de smeuïge, wat vettere en filmende vulling, waardoor je een verfrissende beerpairing krijgt.

Cornet (Swinckels), Victoria (AB Inbev), Duvel (Duvel Moortgat) en Brand Zwaar Blond of Judas (Heineken) zijn zeer goede opties. Ook Gerardus Blond (Gulpener) en Grimbergen Blond (Grolsch) passen goed bij de Van Dobben Vegetarische Bitterballen.

Welk bier past bij de Van Dobben Kalfsvlees Bitterballen?

Bij de krachtige kalfsragout van de Van Dobben Kalfsvlees Bitterballen hoort een kruidige tripel om de smaak wat te counteren. Een tripel heeft een hoog alcoholpercentage en heeft vaak veel koolzuur. Dat houdt de kalfsvlees bitterbal mooi in balans. Deze combinatie smaakt bijzonder lekker.

De favoriete tripels van Ivo voor bij de Van Dobben Kalfsvlees Bitterbal?

 • La Trappe Tripel of Brugse Tripel (Swinckels)
 • Grolsch Kruidige Tripel (Grolsch)
 • Gerardus Tripel (Gulpener)
 • Zatte Tripel of Triple D’Anvers (Duvel Moortgat)
 • Leffe Tripel, Tripel Karmeliet of Hertog Jan Tripel (AB Inbev)
 • Affligem Tripel of Texels Tripel (Heineken)

Welk bier past bij De Bourgondiër Rundvleesbitterballen?

Heb je De Bourgondiër Rundvleesbitterballen op je menukaart staan? De volle, krachtige umami smaken van de bitterbal gaan goed samen met de karameltoetsen die je in amberbieren terugvindt. Combineer deze bitterbal dus zeker met een zwaar amberbier of een zoete dubbel. De volle ragout is mooi in balans met de zoetigheid van deze bieren. Beide smaken blijven tot het einde in de mond.

Ook hier heb je best wat opties:

 • Maredsous Donker of Ij van Columbus (Duvel Moortgat)
 • Pauwels Kwak of Hertog Jan Karakter (AB Inbev)
 • Gerardus Dubbel (Gulpener)
 • La Trappe Isid’or of Le Fort Dubbel (Swinckels)
 • Het Kanon of Grimbergen Dubbel (Grolsch)
 • Texels Stormbock (Heineken)

Welk bier past bij de Kwekkeboom Rundvlees Bitterballen?

Ga voor een gematigde IPA, zonder al te hoog alcoholpercentage of heftige smaak als je zoekt naar het perfecte bier voor bij de Kwekkeboom Rundvlees Bitterballen. Ook Session IPA’s of 0,0 IPA’s zijn een goede optie. De lichte bitterheid van een IPA doorbreekt de vrij romige en intense ragout van de bitterbal. Dit zorgt voor een fijn samenspel tussen zoet, zout en bitter. Let bij het proeven vooral op hoe het koolzuur mooi door het vet breekt.

Denk bijvoorbeeld aan een Midway IPA van Goose (AB Inbev), Bavaria IPA 0,0 (Swinckels), Brand IPA (Heineken) Ur-Hop IPA (Gulpener), Vedett IPA (Duvel Moortgat) of Grolsch IPA (Grolsch).

Welk bier past bij de Van Geloven Meesterbitterballen Rund?

Tegenover de Van Geloven Meesterbitterballen Rund heb je iets krachtig nodig. Ga daarom voor een beerpairing met een zeer krachtig, vol donker bier. 

De Bernardus Abt 12 of La Trappe Quadrupel (Swinkels), Wintervrund en Ijsbock (Gulpener), Kanon Gerijpte Bock (Grolsch), Brand Dubbelbock of Winterbock (Heineken) Ij Struis, Chouffe Nice, Ijndejaars (Duvel Moortgat) of Hertog Jan Grand Prestige (AB Inbev) zijn hier de beste keuzes.

Welk bier past bij de Mora Vega Draadjesvleesch Bitterballen?

Bij de vegetarische Draadjesvleesch bitterballen van Mora past een dubbel 0,0. De alcoholvrije variant is iets minder intens dan een normale dubbel, maar heeft nog steeds de karameltoetsen die nodig zijn om de brug met de subtiele zoetheid van de bitterbalvulling te maken. Ook de tonen van geroosterde mout in het bier komen terug in de knapperige korst van de bitterbal. Dit is een heel goede beerpairing.

Ga voor een Affligem 0,0 (Heineken), Leffe 0,0 (AB Inbev), La Trappe Nilles 0,0 (Swinckels), Herfstbock 0,0 (Grolsch) of Zwarte Ruiter 0,3 (Gulpener)

Verhoog de beleving van je gasten met unieke combinaties.

Wil je zelf experimenteren met unieke combinaties voor op jouw kaart? Maak je dan niet al te veel druk over de theorie en volg het advies van Ivo: “Ga voor slokje-hapje-slokje. Dan kan je meteen vergelijken hoe het eten volgt na het bier en hoe het bier volgt na het eten. Want beiden zijn belangrijk.”

Je hoeft trouwens niet enkel met bier te combineren. Bied eens een gevarieerd drankenarrangement aan. Schenk eerst een sapje om te starten, volg op met een glas wijn, daarna een glas bier en eindig met een koffie of thee. Er zijn volgens Ivo voldoende bieren en wijnen die perfect af te wisselen zijn, zolang je rekening houdt met opbouw van smaakintensiteit. “Schenk bijvoorbeeld geen zware Imperial Stout voor een frisse rosé of een pintje na een mooie bourgogne,” zoals Ivo zelf aanhaalt.

“Trouwens”, zegt Ivo, “weet je waar het gezegde ‘Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier’ eigenlijk vandaan komt? Dat heeft niets te maken met het feit dat bier of wijn niet zou mengen, maar komt uit de Romeinse tijd. Daar werd door de rijken vooral wijn gedronken en bier vooral door de armen en de barbaren. Dus als je ‘van wijn naar bier ging’, raakte je serieus aan lager wal.”

Heb je de juiste combinaties te pakken? Plaats dan bij je snacks telkens een biersuggestie op de kaart. Gasten houden nu eenmaal graag van lekkere suggesties. Je kan ook enkel de bierstijl als tip meegeven, dat nodigt dan weer uit om een gesprek hierover te beginnen en geeft je de gelegenheid om aan de relatie met je gasten te bouwen. Voorzie in elk geval bij ieder bier een beknopte smaakbeschrijving op de kaart. Dat verlaagt de drempel om eens iets nieuws te proberen.

De perfecte snacks om mee te combineren

Bij Van Geloven vind je een uitgebreid assortiment met heerlijke snacks. Van klassiekers zoals bitterballen, kaaskroketten en -souflés tot vegetarische snacks en vernieuwende smaken. Altijd lekker bij een biertje, toch?

Bekijk ons uitgebreide assortiment