Blurring in horeca is booming

Ondernemen Horeca
Blurring concepten, waarbij de grenzen tussen horeca, retail en dienstverlening vervagen, veroveren het straatbeeld. Want wie de moderne gast wil bedienen én zijn omzet wil verhogen, kijkt voorbij de traditionele horecahorizon.
Blurring in horeca is booming

Wat is blurring in de horeca?

Een hotel dat de kunst aan de muur verkoopt, of een restaurant dat een schap inricht met huisgemaakte pickles. Veel horecazaken bieden behalve gastvrijheid en lekker eten en drinken ook producten en/of diensten aan die buiten hun (primaire) domein vallen. Horeca blurring wordt deze functiemenging genoemd. Het concept is niet nieuw – denk aan de automaatkoffie die al decennia verkrijgbaar is bij de supermarkt. Maar tegenwoordig wordt deze kruisbestuiving veel breder en vaker toegepast en kunnen we dus wel spreken van een trend. En dikke kans, denken sommigen, dat deze innovatieve horeca concepten de norm worden in de toekomst.

Verrijking voor je zaak

Horeca blurring kan, mits goed gedaan, een verrijking zijn voor je zaak. Je speelt namelijk in op het veranderende consumentengedrag in de horeca. De functionele behoeftes van de moderne gast, bij wie tijdswinst en gemak voorwaarden zijn om zich door het hedendaagse leven te bewegen. Dus als jouw gasten lekker kunnen dineren en meteen een fles olijfolie voor thuis kunnen kopen, slaan ze twee vliegen in één klap. En jij verhoogt op deze manier je omzet. Bovendien is horeca blurring voor ondernemers een goede manier om zich te onderscheiden en te profileren richting (nieuwe) doelgroepen.

Tips & tricks

Overweeg je om de grenzen van je zaak te verleggen? Hier een paar tips voor blurrers-to-be:

  • Een veelgemaakte fout is het onderschatten van het ambacht van de ander. Verdiep je goed in de nieuwe tak van sport of neem iemand aan met ervaring in dit vakgebied.
  • Ook binnen de kaders van de horeca, kun je je grenzen verleggen. Zo kun je bijvoorbeeld als lunchzaak de verblijftijd van je gasten verlengen door (kleine) snacks op je kaart te zetten – ook ideaal voor hotels die met beperkte mogelijkheden hun gasten iets extra’s willen bieden! 
  • Controleer bij je gemeente goed welke horeca wet en regelgeving worden gehanteerd met betrekking tot functiemenging. Dit kan lokaal verschillen!
  • In Nederland zijn inmiddels veel succesvolle blurringconcepten te vinden. Naast de meer gebruikelijke uitstapjes zoals de verkoop van huisgemaakte producten en meubilair, kijken veel horecazaken buiten de gebaande paden. Inspiratie genoeg dus, als het gaat om blurring horeca voorbeelden! De Wit Wasserij in Nijmegen kun je bijvoorbeeld terecht voor een lekkere lunch terwijl in dezelfde zaak je was draait. Bij de winkels van All the luck in the world (Amsterdam) kun je behalve koffiedrinken ook sieraden kopen. En bij Bier & Baard kun je biertjes drinken én je baard laten trimmen.

Ontdek het ons complete assortiment voor horeca en cafetaria's