9 innovatieve horeca concepten voor je restaurant, bistro of eetcafé

Ondernemen Horeca
Er verandert veel in de horeca. Héél veel. Daarom selecteren we voor jou 9 innovatieve horeca concepten die volop bezig zijn Nederland te veroveren.
9 innovatieve horeca

Deze innovatieve horeca concepten veroveren Nederland.

Als horeca ondernemer besef je als geen ander dat de wereld rondom jouw zaak niet stilstaat: er zijn voortdurend nieuwe concepten die opkomen en oude trends die terugkeren. Kortom, er gebeurt altijd wel iets in de Nederlandse horeca. Bovendien is het niet altijd even makkelijk om helemaal mee te zijn, of om te beslissen welke concepten je omarmt en welke je links laat liggen. Daarom hebben we voor jou een overzicht gemaakt van de belangrijkste concepten die klaarstaan om Nederland te veroveren - of daar volop mee bezig zijn!

Welke horeca concepten en trends zijn klaar om Nederland helemaal te veroveren in 2024? We zetten ze hier alvast even op een rijtje:

 • Grab & Go blijft groeien
 • Automatisatie en technologie
 • Mixed-use of slim combineren
 • Op het ritme van de natuur
 • Single Product: doe één iets uitzonderlijk goed
 • Locatie, locatie, locatie 
 • Een onvergetelijke ervaring 
 • Exclusiviteit via (private) clubs 
 • Dark kitchens 

Lees snel verder en laat je inspireren door dit overzicht en verschillende voorbeelden. Heb je weinig tijd? Dan kan je hier alvast het meest complete aanbod van snacks voor horecazaken bekijken. Je vindt er gegarandeerd een nieuwe margemaker voor jouw droomconcept.

Grab & Go blijft groeien

Eten afhalen en bezorgen is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Het gaat allang niet meer om enkel fastfood of koffie, consumenten verwachten dat horecazaken zich aan de snelheid en comfort van hun leven aanpassen.

Grab & Go concepten zijn dan ook bijzonder populair, vooral in steden en op drukke plaatsen zoals bedrijvenparken, stations etc. Typisch bij een Grab & Go model is dat de dagverse gerechten klaar liggen om mee te nemen. Geen lange wachttijden en -rijen voor je gasten, geen last minute stress in de keuken. 

We zien:

 • Restaurants en cateraars die hoogwaardige afhaalmenu’s aanbieden.
 • Die afhaalmenu’s zijn vaak van tevoren (deels) bereid en haast onmiddellijk mee te nemen.
 • Nieuwe Grab & Go concepten focussen vaker op (dag)verse en gezonde(re) gerechten.
 • Tussenconcepten die het beste van beide werelden combineren, zoals fast-casual ketens, waar je op een snelle en gezonde manier je honger stilt.

In Nederland en België zijn er verschillende bekende concepten en ketens die het goed doen. Ook in het buitenland zijn er naast de bekende voorbeelden meer succesverhalen zoals Just Salad en Everytable. Verlies ook zeker de opkomst van gezonde fast-food zaken zoals Hawaiian Poke Bowls niet uit het oog.

Tip: Wil je als horecazaak een brede doelgroep aanspreken, is het belangrijk dat je werk maakt van je online aanwezigheid!

Hoogdagen voor contactloze technologie

Sommige zaken gaan ver om wachtrijen en drempels in het bestel-proces weg te werken. Zo zie je steeds vaker bestelschermen en selfservice-zuilen in de horeca. Ook het belang van online bestellingen groeit, waarbij klanten vooraf eten bestellen en vervolgens afhalen op het moment dat hun past. Liefst met zo min mogelijk moeite ter plaatse. 

Start je binnenkort een nieuwe zaak of denk je aan verbouwingen? Dan kan het slim zijn om rekening te houden met verschillende klantengroepen: zij die aanschuiven, zij die zitten en zij die enkel een bestelling komen afhalen.

Tip: Zo’n bestelscherm- of zuil of een goede website zijn de perfecte plekken om te scoren met je allergenen-uitleg, je vegetarisch aanbod of gewoon om duidelijk te maken dat iedereen welkom is!

Automatisering en technologie

Met de bestelschermen raakten we het tweede onderwerp al aan: technologie speelt een steeds grotere rol in steeds meer onderdelen van het horecaleven. Denk aan het slim(mer) beheren van data (personeel, bestellingen, voorraden, …) tot het inzetten van robots voor het opnemen van bestellingen, opdienen en -zelfs - bereiding. Het is een trend om je concept rond die technologie op te bouwen.

In Azië en Amerika zijn robots al wat meer ingeburgerd, ook in de keuken. Je kent daarnaast vast wel het concept van de loopband in sushi- of tapasbarren. Het komt dus steeds dichterbij. Bij restaurant Chardonnay in Leusden rijden er bijvoorbeeld al negen robots rond, terwijl je eten in het café van het Teylers Museum in Haarlem door robot-ober Robin wordt gebracht.

voor je horecazaak?

Zet technologie in om je horecazaak te verbeteren op het gebied van:

 • Personeel en organisatie. Hoe slimmer je werkt, hoe minder personeel je wellicht nodig hebt, zo kan je het probleem van moeilijk te vinden personeel en hoge personeelskosten omzeilen.
 • Bestellingen en voorraadbeheer. Hoe beter je erin slaagt om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen, hoe minder overbodige kosten je hebt.
 • Betalen. Je hebt steeds meer opties om (cashloos) te betalen, die zowel voor jou als je klanten interessant zijn.

3D-printing en meer

Technologie gaat verder dan automatiseren. Ook op vlak van ervaring biedt technologie ontzettend veel mogelijkheden: serveer dankzij 3D-printing unieke - of zelfs gepersonaliseerde - gerechten of breng je gasten letterlijk in andere sferen met Virtual of Augmented Reality. De toekomst biedt heel wat kansen. Verlies alleen niet uit het oog dat het vooral de concepten zijn die de troeven van mens én technologie combineren, die uiteindelijk het beste resultaat halen.

Mixed-use of slim combineren

Een derde concept dat snel aan populariteit wint, zijn hybride businessmodellen. Zaken die twee of meer zaken combineren. Denk aan een bakkerij waar je ook iets kan eten of drinken, of een restaurant waar je ook wijnen en delicatessen kan kopen. Je ziet het steeds vaker.

Je combineert een horecazaak zoals restaurant, café of koffiezaak met andere producten of diensten. Dat kan eventueel in samenwerking met andere partners. Een paar voorbeelden:

 • In Nederland combineren Mooie Boules en Pong drank met een leuk spelelement.
 • Dok Brewing Company (Gent) serveert hun eigen bier en werkt samen met verschillende cateraars om eten aan te bieden. 

Je laat als het ware de grenzen tussen verschillende merken, bedrijven of diensten vervagen. Daarom wordt deze trend ook wel Blurring genoemd. Hoe beter je daarin slaagt, hoe fijner de klantenervaring.

Afbeelding
blurring

 

Op het ritme van de natuur, duurzaam en gezond

Duurzaam, milieubewust, vegetarisch, biologisch en seizoensgebonden. Het zijn allemaal aspecten van de evolutie naar een natuurlijke beleving, goed voor mens en natuur. We zijn met z’n allen bezorgd om ons klimaat. Veel gasten verlangen - vooral - in verstedelijkt gebied naar meer groen en de rust van het buitenleven.

Ook daar kan jij als ondernemer mee aan de slag:

 • Werk met seizoensgroenten en doe beroep op lokale (en/of bio)producenten.
 • Kies voor natuurlijke materialen en voorzie planten of muren van mos.
 • Vermijd voedselverspilling en wegwerpmaterialen.
 • Bied vegetarische alternatieven en gerechten aan op je menukaart.

Bij Van Geloven zitten we trouwens niet stil. Steeds meer mensen eten namelijk steeds minder vlees. Daarom werken we hard aan de lekkerste snacks zonder vlees; van vegetarische alternatieven voor bestaande vleessnacks tot kaas- en groentesnacks. Je kan ons vegetarisch assortiment hier bekijken.

Afbeelding
Future

 

Single Product: doe één ding uitzonderlijk goed

Ook niet nieuw, maar wel heel succesvol zijn de horecazaken die zich richten op één gerecht of zelfs één ingrediënt en dat helemaal doortrekken. In Nederland kent ondertussen iedereen The Avocado Show, Omelegg of het Belgische Ellis Gourmet Burger. Maar ook jij kan dé specialist worden op bijvoorbeeld loaded snacks, kroketten of pakweg kaassnacks.  

De sterke focus op één product kan je zien als een tegenreactie op de hectiek van het leven: we moeten dagelijks zoveel keuzes maken dat het soms goed doet om (bijna) niets meer te moeten kiezen op restaurant.

Waarom één product kiezen voor je horecazaak?

Zo’n doorgedreven specialisatie brengt enkele praktische voordelen met zich mee:

 • Je differentieert je van concurrerende horecazaken in de buurt.
 • Het is duidelijk voor je gasten waarvoor ze komen en wat ze mogen verwachten.
 • Het is ook makkelijk door te vertellen, en we weten met z’n allen hoe sterk mond-tot-mond reclame kan zijn.
 • Het is eenvoudig om personeel in te werken en je zaak te schalen.
 • Dankzij je beperkte kaart heb je minder producten nodig, en verminder je jouw food waste.

Kiezen voor één product betekent trouwens niet dat iedereen steeds hetzelfde krijgt (tenzij je dat wilt), integendeel. Het laat je net toe om binnen één domein heel wat personalisatie mogelijk te maken. Personalisatie die in een ‘gewoon’ restaurant onmogelijk zou zijn.

Locatie, locatie, locatie

Deze trend spreekt voor zich: de locatie van je zaak kan een grote invloed hebben op het succes ervan. Daarom zie je vandaag steeds vaker dat restaurants dit omarmen en een concept ophangen rond een al dan niet tijdelijke locatie of een bijzondere plaats. Zowel de locatie als het tijdelijk aspect maken dit soort pop-up exclusief en extra aantrekkelijk. Het geeft je gasten een extra verhaal om mee uit te pakken.

Heb je nog wat inspiratie nodig voor een spectaculaire of unieke locatie? 

 • In El Diablo (Spanje) eet je bovenop een actieve vulkaan.
 • In de buurt van Puglia, is een grot volledig omgebouwd tot luxe restaurant.
 • In de Eiffeltoren in Parijs zijn er maar liefst 2 restaurants, een eventruimte én een Champage-bar.

Er zijn natuurlijk ook dichter bij huis voorbeelden. Zo kon je de afgelopen jaren in Nederland eten in de lucht, op het water of in een natuur- of wijndomein. Zit je op een originele locatie? Speel die dan zeker uit! Heb je die luxe niet? Denk dan zeker eens na over een - al dan niet tijdelijke - locatie om mee uit te pakken. Of combineer je locatie met een onvergetelijke ervaring.

Een onvergetelijke ervaring

Gelijkaardig aan alles inzetten op één product of locatie, zie je ook innovatieve horeca concepten die kiezen voor een totaalbeleving. Een horecabezoek wordt steeds meer interactief, multimediaal en uniek. Denk bijvoorbeeld aan het wereldberoemde “Le Petit Chef”.

Om dit concept goed te krijgen is het belangrijk om evenveel aandacht aan je interieur, je muziekkeuze, je service en je keuken te besteden, zodat alles tot in de puntjes klopt.

Exclusiviteit via (private) clubs

Een andere manier om exclusief te zijn, is om de toegang te beperken. Zomaar mensen weigeren, is natuurlijk niet wettelijk, maar je kan de toegang wel koppelen aan een jaarlijks lidgeld. Clubs zoals SoHo House en A’Dam&Co in Amsterdam richten zich op de groeiende groep mensen met een hoger budget in de stad.

Maar je kan hier ook mee spelen. In plaats van per jaar te betalen, heb je restaurants waar je als klant een vaste toegang betaalt, ongeacht wat je eet. Denk aan het klassieke all-in buffet, maar dan in een nieuw jasje. Hechi uit België (provincie Antwerpen) gaat nog een stap verder: je betaalt niet voor het eten, wel voor de tijd die je in het restaurant doorbrengt. Eenmaal binnen geniet je onbeperkt van internationale gerechten en non-alcoholische dranken.

Dark kitchens

Een laatste trend die flink in de lift zit, is het concept van dark kitchens, gelijkaardig aan een virtueel restaurant. In beide concepten kan je als klant er niet fysiek eten, maar enkel afhalen of je eten laten bezorgen. Bij een dark kitchen huur je als ondernemer het gebruik van een keuken, terwijl virtuele restaurants vaak restaurants zijn die de stap gezet hebben naar (enkel) afhaalmaaltijden.

De afgelopen jaren werd duidelijk dat thuisbezorging en afhaalmaaltijden heel winstgevend kunnen zijn en dat consumenten het gemak van online bestellen hebben ontdekt.

Tip: wil je zelf starten met een dark kitchen? Lees dan zeker dit artikel.

Afbeelding
Dark kitchen

 

Conclusie

De (horeca)wereld blijft evolueren - nu nog meer dan ooit. Uiteraard hoef je als horeca-uitbater niet op elke trend te springen. Maar het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alles wat er beweegt. Het kan je inspireren, prikkelen en nieuwe ideeën geven. En een goed idee en een gezonde portie lef om dat idee uit te werken, liggen vaak aan de basis van succesvolle zaken. 

Welke richting je ook uitgaat, weet dat Van Geloven voor je klaarstaat met het grootste en meest kwaliteitsvolle assortiment aan snacks.

Ontdek het meest complete assortiment voor horeca