Starten met een dark kitchen?

Ondernemen Fastservice Bezorging Horeca
Je toespitsen op bezorging, bijvoorbeeld via een dark kitchen of virtueel restaurant, kan een bewuste én rendabele keuze zijn als horecaondernemer. Ontdek wat zo’n dark kitchen precies doet en of het voor jouw zaak interessant is.
Starten met een dark kitchen?

Succesvol starten met een dark kitchen doe je zo

In dit artikel lees je alles over dark kitchens:

 • Wat is een dark kitchen?
 • En wat is het niet?
 • Voordelen van een dark kitchen
 • Maar er zijn ook nadelen
 • Hoe start je met een dark kitchen?
 • Enkele voorbeelden

Wat is een dark kitchen?

Een dark kitchen is een restaurant of cafetaria dat uitsluitend maaltijden bereidt voor online bestellingen en thuisbezorging. Als klant kan je dus niet ter plaatse eten of je maaltijd afhalen. Vaak werkt het restaurant/de cafetaria samen met bezorgdiensten zoals Takeaway, UberEats of Deliveroo. Soms wordt dit ook wel een ghost kitchen of een cloud kitchen genoemd.

Al in 2019 werden dark kitchens in Nederland & België getipt als een belangrijke trend om rekening mee te houden. Door stijgende huurprijzen in grote steden, de toenemende vraag naar bezorgmaaltijden en nieuwe technologie & platformen is dit immers een logische stap voor steeds meer ondernemers.
 

Wat is geen dark kitchen?

Zoals wel vaker bij nieuwe trends, wordt de term te pas en te onpas gebruikt. Heb je een (tijdelijke) bezorgtak opgestart tijdens de coronacrisis? Dan heb je niet noodzakelijk een dark kitchen gelanceerd. Je profiteert namelijk niet van de voordelen van een goedkope locatie, lage personeelskosten en een gedeelde keuken.

Er bestaan ondertussen wel enkele hybride vormen tussen een dark kitchen, enkel gericht op delivery, en een ‘gewoon’ restaurant of cafetaria:

 • Een fysiek restaurant kan er namelijk voor kiezen om naast eetgasten te ontvangen ook takeaway (en/of delivery) aan te bieden. Overweeg je dat, lees dan zeker al onze tips over bezorging.
 • Of je gebruikt of verhuurt (een deel van) je keuken als virtueel restaurant. Dan creëer je een nieuw merk dat enkel online bestaat, waarbij klanten kunnen afhalen of aan huis laten leveren, vaak gericht op één concept zoals taco’s, kroketten, lunch bowls, …

De meeste virtuele restaurants ontstaan trouwens uit (bestaande) horecazaken die een nieuw of afgebakend concept willen testen, ruimte over hebben om te verhuren of de stap zetten naar enkel afhaalmaaltijden.

De snelle groei van ghost kitchens in cijfers

De term ‘ghost kitchen’ werd het eerst gebruikt in 2015 door de New York Times en in 2016 startte Deliveroo in Londen met ‘Editions’, een locatie met deliver-only keukens. Het concept is dus zeker niet nieuw.

In Nederland groeit bezorging razendsnel: uit cijfers van het FoodService Instituut Nederland (FSIN) blijkt dat de markt in 2021 opnieuw met 27,9% is gestegen, terwijl de markt in 2020 al steeg met 53,1% naar een omzet van 5,9 miljard euro. Fooddelivery is big business in Nederland.

De afhaalmarkt maakte wereldwijd door COVID-19 een gigantische sprong:

 • Volgens Euromonitor verdubbelde de omzet van afhaalmaaltijden tussen 2014 en 2019
 • Bovendien voorspelt Euromonitor dat ghost kitchens tegen 2030 goed zullen zijn voor een omzet van 1 biljoen dollar en tegen 2050 zelfs voor 1,5 biljoen dollar.
 • Ook Statista.com ziet de toekomst rooskleurig: zij schatten de wereldwijde omzet van de markt van cloud kitchens in 2019 al op 43,1 miljard dollar en verwachten dat dit tegen 2027 zal stijgen naar 71,4 miljard dollar.

Met andere woorden, de markt heeft veel potentieel. Héél veel.

Tip: Heb je interesse om aan de slag te gaan met takeaway? Lees zeker de tips over het succesvol organiseren van bezorging.

Klik hier

De voordelen van een dark kitchen

Waarom zou je nu overwegen om een dark kitchen te openen? Dit zijn de voordelen die van een dark kitchen een succes maken:

 • Je kiest voor een goedkope(re) locatie: je hoeft geen restaurant in een dure winkelstraat te openen als er geen klanten bij je hoeven langs te komen.
 • Je hebt lagere (vaste) kosten: je hebt geen interieur of bedienend personeel nodig. Het budget dat je uitspaart, kan je (deels) investeren in marketing en naamsbekendheid.
 • Dankzij huurcontracten speel je flexibel in op opportuniteiten en beperk je risico's. Zit je in een studentenstad? Dan kan je bijvoorbeeld er voor kiezen om niet actief te zijn tijdens schoolvakanties. Is jouw menu iets voor bij warm weer? Dan huur je enkel tijdens de zomerperiode. En omdat je menu online staat, pas je heel eenvoudig je prijzen aan als dat nodig is.
 • Je hebt toegang tot (online) data en kennis, handig om je menu, inkoop- en personeelsbeleid te optimaliseren.
 • Je hoeft je niet te beperken tot één dark kitchen of concept. Speel met verschillende merken om concepten uit te testen. En met een extra merk, heb je weer een extra plaatsje op de bezorgplatformen.

Dark kitchens maken het concept van ‘horeca co-working spaces’ mogelijk: aangezien je als dark kitchen geen eetzaal nodig hebt, is het eenvoudiger om in dezelfde (grote) keuken samen te werken met andere zaken. Zo kan je samen met concullega’s aan de slag, van elkaar leren en je kan zelfs samen een aanbod op de markt brengen.

Afbeelding
dark kitchen pros en cons

De nadelen van het ‘dark kitchen’-model

De vraag in de markt is er en je hebt heel wat opties, maar er zijn ook redenen om het niet te doen:

 • Het is niet hetzelfde als een restaurant of cafetaria runnen:
  • Er komen geen gasten bij jou eten, dus je hebt dat typische horecagevoel of die gastvrijheid niet.
  • Je moet zin hebben om te bouwen aan een online aanwezigheid.
  • Via online reviews krijg je wel feedback van klanten, maar in je zaak zie je sneller of het eten hen smaakt (en of de borden leeg zijn), of niet.
 • Je bent voor het grootste deel van de klantervaring (van bestelling tot levering) afhankelijk van de bezorgplatformen, die vaak hoge commissies vragen.
  • Als alternatief kan je jouw eigen bezorging opzetten, maar dan heb je meteen weer meer kosten.
  • Omdat je slechts een beperkte impact hebt op de ervaring, is je verpakking belangrijk. Daarin zal je dus origineel uit de hoek moeten komen.
 • Het is niet eenvoudig om je menu ‘verzendbaar’ te krijgen. Je wilt dat de klant onder de indruk is als je gerecht aankomt en niet een doosje ‘gemengd’ open doet.
 • Een markt met veel potentieel zorgt voor sterke concurrentie.
Afbeelding
DK

Hoe start je een eigen Dark Kitchen in Nederland?

Starten met een dark kitchen doe je in 7 stappen:

 • Ga voor een helder en uniek concept
 • Werk je concept uit in een concreet (financieel) plan
 • Kies je locatie
 • Beslis met welke app-partner (deliveryplatform) je samenwerkt
 • Stel je afhaalmenu samen
 • Maak reclame
 • Analyseer en stuur bij

Ga voor een helder & uniek concept

Denk na over wat je wil verkopen en met welke boodschap je nieuwe klanten wil verleiden. Waarom zou iemand bij jou bestellen en niet bij een concurrent? Analyseer goed wat er al op de markt is, en waar er nog kansen zijn. Zijn de hamburger-restaurants erg in trek, maar zijn er weinig vegetarische alternatieven? Dan is een vega hamburger restaurant mogelijk een goed idee. Of misschien zit er wel muziek in een haute dog-concept, wat in dezelfde categorie valt. Vergeet je idee zeker niet te testen: vraag vrienden en kennissen om te proeven of ga de straat op.

Afbeelding
dk 3

Werk je concept uit in een concreet (financieel) plan

Vertaal je idee naar een plan en zorg dat je op financieel vlak weet wat haalbaar en noodzakelijk is. Hoeveel kost het om je dark kitchen te runnen? Hoeveel moet je verkopen om winstgevend te zijn? Vergeet zeker de commissies van de bezorgplatformen en je marketing-kosten niet!

Kies je locatie

Je hoeft geen duur restaurant met zitplaatsen te openen, maar je hebt wel een aantal keuzes te maken:

 • Wat is een goede locatie om goed bereikbaar te zijn en snel te kunnen leveren?
 • Hoe groot moet de ruimte zijn?
 • Huur of koop je de benodigde apparatuur?

Steeds vaker worden er ook in Nederland sites geopend waar je als ondernemer ruimte voor je dark kitchen kan huren. Daar is alle apparatuur al voor handen en ben je zeker dat bezorgers de locatie kennen. Zoek dus zeker in de buurt van jouw uitvalsbasis naar deze opties om laagdrempelig te kunnen starten.

Beslis met welke app-partner (deliveryplatform) je samenwerkt

Je beperken tot één partner maakt het meestal eenvoudiger om snel op te starten, maar zorgt er wel voor dat je afhankelijk bent. Dus als je kan, ga voor een zo groot mogelijk bereik en hou het niet bij één partner. Tenzij je een uitzonderlijk goede deal krijgt, natuurlijk.

Tip: Lees meer over het succesvol organiseren van online bezorging. 

Klik hier

Stel je afhaalmenu samen

Een afhaalmenu samenstellen is heel wat meer dan je ‘gewoon’ menu in een doosje steken. Je moet nadenken over de porties, de juiste verpakking en het transport. Sommige gerechten verliezen snel hun temperatuur. Van andere, warme gerechten kan de smaak nog wijzigen na een kwartiertje in een gesloten verpakking. Denk dus goed na over je menu en beperk het aantal keuzes. Zeker als je start.

Tip: Zo stel je een winnend afhaalmenu samen.  

Bekijk de tips

Laat je voor je menu zeker ook inspireren door dit overzicht of door het meest complete aanbod van snacks voor horecazaken en cafetaria’s.

Afbeelding
dk 4

Maak reclame

Omdat je als dark kitchen geen voorbijgangers verleidt, moet je vooral online reclame maken. Maar hoe doe je dat? Er zijn bijzonder veel kanalen waar je mee aan de slag kan zoals:

 • De bezorgplatformen zelf - met promoties & advertentiemogelijkheden val je extra op.
 • Google My Business - het platform van Google om lokale zaken in de kijker te zetten.
 • Sociale media - zoals Facebook, Instagram, Twitter en TikTok hebben veel mogelijkheden.
 • Online reviews - tevreden klanten zorgen voor nieuwe klanten.
 • Je eigen klantenbestand - met mailcampagnes kan je ook hen activeren.

Er zijn oneindig veel mogelijkheden om het verschil te maken. Daarom verzamelden we de beste tips om met online marketing nieuwe klanten aan te trekken.

Analyseer en stuur bij

Met een dark kitchen heb je meer data ter beschikking dan bij een gewoon restaurant of cafetaria, dus volg goed op:

 • Welke kanalen voor nieuwe klanten zorgen (en welke niet).
 • Wat je prijszetting is tegenover concurrenten.
 • Hoeveel overschot je de afgelopen dagen had.
 • Welke items op je menu goed verkopen en welke niet.
 • Welke items voor reviews en social media berichten zorgen en welke niet.

Als je deze kennis goed gebruikt, kan je snel je zaak bijsturen en optimaliseren. Je bouwt snel zaken af die niet werken, zonder er veel geld aan te verliezen. En je investeert vooral verder in de zaken die goed werken.

Dankzij een exclusieve online aanwezigheid heb je zo je menu aanpast, een extra advertentie gepubliceerd of zelfs je prijzen aangepast.

Enkele dark kitchen voorbeelden ter inspiratie

Bekende restaurants bereiden maaltijden in container-keukens

Deliveroo was één van de eerste spelers in Europa om op de Dark Kitchen-kar te springen. Al in 2016 startte Deliveroo met Editions in Londen, waar bekende namen in de Londense restaurantsector speciaal voor takeaway maaltijden gingen bereiden op goedkope locaties.

Interessante samenwerkingen

In Amerika kan je dan weer eten bestellen bij de basketbalclub Detroit Pistons. In samenwerking met partner Reef Technology - een grote speler op vlak van ghost kitchens - brachten ze in 2021 het merk ‘Pistons Dish’ uit. Onder dat merk brengen ze gerechten zoals de Fast Break Falafel of de Power Double Forward Bowl op de markt.

Dark kitchens in Nederland & België

Bij onze zuiderburen in België is Casper een echt succesverhaal. Maar ook in Amsterdam gooien concepten zoals Queens en uitbater Bright Kitchen hoge ogen.

Verdergaan als bezorgrestaurant?

Wat doe je met jouw eigen restaurant of cafetaria? Ga je verder als bezorgrestaurant, combineer je of hou je het toch bij het oude, vertrouwde concept?

 • Maak bijvoorbeeld een aparte bezorgkaart met de best verkopende gerechten of één special per dag. En zet één keukenteam daar uitsluitend op in.
 • Of start op basis van één hardloper in je zaak een ‘nieuw’ merk vanuit je bestaande keuken of als een echte dark kitchen op een onzichtbare locatie.

Je ziet, heel wat opties voor jou in het verschiet. En welke richting je ook uitgaat, weet dat Van Geloven voor je klaarstaat met het grootste en meest kwaliteitsvolle assortiment aan frituursnacks.

Ontdek het meest complete assortiment voor horeca en cafetaria's