Horecapersoneel gezocht: vind en behoud een sterk team

Ondernemen Horeca
Goed personeel vinden, is voor elke onderneming een uitdaging. Maar in de horeca lijkt het de laatste jaren alleen maar moeilijker te worden. Zeker na de recente sluitingen door het coronavirus. Een magische oplossing om het personeelstekort aan te pakken, bestaat helaas niet. Met de tips in dit artikel zet je vandaag wel een systeem op waar je op termijn de vruchten van plukt.
Horecapersoneel gezocht: vind en behoud een sterk team

Horecamedewerkers zijn moeilijk te vinden

Horeca betekent hard werken

Sommige mensen zijn geboren voor horeca, anderen kijken op tegen de onregelmatige uren en lange dagen. Wat voor je gasten ontspannen is, is voor je personeel hard werken. Het is dan ook niet altijd eenvoudig om potentiële medewerkers over die drempel te trekken.

Relatief lage lonen zijn minder aantrekkelijk

Loon naar werken, daar doen velen het voor. Een hoog/hoger loon is voor velen een belangrijke drijfveer om van werk te veranderen. Door de regelgeving en stijgende kosten, staan de winstmarges van veel horecazaken echter onder druk. En de horeca stond al niet bekend als een sector met hoge lonen. Bovendien zijn in het crisisjaar 2020 veel horecamedewerkers (tijdelijk) in een andere sector aan de slag gegaan. Zij zijn niet altijd bereid om terug te veranderen. Het loon weegt voor hen vaak te weinig op tegen het zware werk.

Eenmaal een medewerker gevonden, ben je nog niet klaar

Heb je iemand gevonden, dan moet je vaak nog investeren in extra opleidingen. Zeker tijdelijk personeel of jongeren met een bijbaantje hebben extra begeleiding nodig. Ondanks het ruime aanbod aan opleidingen is er toch een groot gebrek aan opgeleid personeel. Zeker in de keuken!

Na het aanwerven is het ook niet altijd vanzelfsprekend om je team steeds gemotiveerd te houden of te voorkomen dat ze terug vertrekken. Zeker door de beperkte werkzekerheid en tijdelijke contracten. Jij moet snel kunnen inspelen op drukke en rustige periodes, maar dat betekent dat je je personeel vaak geen werk kan garanderen. Velen kiezen na verloop van tijd voor meer zekerheid.

En toen kwam corona

Horecapersoneel vinden was voor de coronacrisis al een flinke uitdaging, maar door de lange sluiting zijn er veel mensen in andere sectoren gaan werken: van winkels tot slagers. Eenmaal gewend aan vaste uren, is het niet altijd vanzelfsprekend om het horeca ritme terug op te pikken.

Werken in de horeca is een vak apart. Maar goede horecamedewerkers zijn heus niet uitgestorven. Dus hoe trek je nieuwe medewerkers aan? Zorg voor:

 • Een sterk en herkenbaar merk.
 • Deel je vacatures op de juiste plek.
 • Een slimme selectieprocedure.

Daarnaast delen we verder in dit artikel nog enkele tips over hoe je het verloop van medewerkers tegengaat.

Bepaal goed wie je bent (imago & cultuur) en wie je nodig hebt

Waar sta(at) je (zaak) voor?

Waarom zou een potentiële medewerker voor jouw zaak kiezen en niet voor het eetcafé of de lunchroom om de hoek? Je bent waarschijnlijk niet de enige horecazaak in de buurt.

Je moet eerst zelf goed weten waarom medewerkers best voor je zaak kiezen, voor je andere mensen probeert te overtuigen. Denk daarom goed na over het volgende:

 • Hoe is het om bij jou te werken?
 • Welke doelen heb je met jouw horecazaak voor ogen?
 • Welke rol is er weggelegd voor je personeel?
 • Hoeveel autonomie krijgen ze?

Tip: Hang even het vervelende kind uit. Een goede oefening om tot een onderscheidende reden te komen, is door enkele keren “Waarom” te vragen. Een voorbeeld: “Waarom zou ik bij jou komen werken?”. Jij antwoordt: “Omdat het fijn werken is bij ons”. Dan vraag ik: “Waarom is het zo fijn werken bij jou?”. En bij iedere ‘Waarom’ ga je een niveau dieper tot je bij concrete verschillen komt. Elke zaak zal zeggen dat het bij hen “fijn werken” is. Je moet het dus enkele niveaus dieper gaan zoeken.

Op basis van je antwoorden kan je meer geloofwaardige redenen bedenken waarom iemand bij jou moet solliciteren.

Wat voor mensen zoek je?

Heb je versterking nodig in je zaal of in de keuken, of allebei? Als er iemand nieuw in het team komt, welk takenpakket krijgt die? Denk ook eens na over welke personen passen bij je huidige medewerkers. Heb je bijvoorbeeld veel extraverte mensen in je team zitten, dan past iemand die eerder gesloten is daar waarschijnlijk net iets minder bij.

Hoe beter jij op voorhand weet wie je zoekt en wat die moet doen, hoe beter je beslissing tijdens het aanwerven zal zijn!

Afbeelding
Horeca personeel aan het werk

 5 concrete tips om personeel te vinden

Weet je wie je zoekt? Goed. Weten gasten, voorbijgangers en andere mensen wie je zoekt? Nog beter! Maak jij al gebruik van de volgende kanalen? Pas deze tips consequent toe en ook al zal je nog geen verschil zien op dag 1, je bouwt aan de toekomst. Je zaak was ook niet opgericht op één dag, toch?

 1. Adverteer in je eigen zaak: zorg dat je gasten weten dat je personeel zoekt door de vacatures zichtbaar te maken in je zaak, op je menukaart of aan je entree. Plaats je vacatures ook op je website en sociale media voor extra zichtbaarheid.
 2. Werk samen met gespecialiseerde vacature-websites en partners: je kan proberen alles zelf te doen, maar soms gaat het gewoon sneller als je met experten werkt. Daar betaal je natuurlijk voor, maar jouw tijd kost ook geld.
 3. Maak via-via reclame: schakel je eigen netwerk en dat van je medewerkers in. Je huidige medewerkers zijn de belangrijkste ambassadeurs van je zaak. Bedenk een aanbrengbonus als je teamleden iemand aanbrengen (en waarbij die persoon ook lang genoeg blijft).
 4. Zorg voor een goede eerste indruk: je staat er misschien niet bij stil, maar veel sollicitanten bezoeken waarschijnlijk je website, je facebook- of instagrampagina. Ze proeven graag de sfeer voor ze solliciteren. Vraag daarom aan je medewerkers welke indruk zij nu krijgen en betrek ze bij het maken en delen van content op sociale media.
 5. Neem contact op met scholen en gespecialiseerde opleidingen: zo zit je alvast aan de bron. Het kan ook de moeite waard zijn om als investering een gastles of workshop te geven. Zo leren meer mensen jouw (zaak) kennen!

Extra tips om reclame te maken voor je zaak

Zorg voor een slimme selectieprocedure

Nadenken over je selectieprocedure is de volgende belangrijke stap: een slechte aanwerving doet meer kwaad dan goed en zorgt dat je uiteindelijk - bij ontslag - terug bij af bent. Werk je sollicitaties snel en tussendoor af? Dan vergeet je waarschijnlijk een cruciale vraag te stellen en mis je belangrijke informatie.

Dus ook hier loont het om goed voorbereid én consequent te zijn:

 • Plan sollicitatiegesprekken op tijdstippen wanneer je er echt tijd voor hebt.
 • Maak een lijst van vragen waarop je een antwoord wil, dan vergeet je ze zeker niet te stellen.

Zo behandel je je potentiële werknemers steeds op een gelijkwaardige manier en zal je eenvoudig onderlinge verschillen zien.

Opmerking: Wees realistisch op vlak van ervaring: er is veel vraag in de markt, dus wellicht ben je beter af met iemand met de juiste ingesteldheid, maar met wat minder ervaring, dan te blijven wachten op die ene, witte raaf.

Werk met proefdagen

The proof of the pudding is in the eating” zeggen ze in het Engels. Dat wil eigenlijk gewoon zeggen dat iets zelf ondervinden meestal het beste bewijs levert. Een kandidaat kan het misschien goed uitleggen, je ziet pas of dat klopt als je hem of haar op de proef stelt. Vorige werkgevers contacteren, is ook altijd interessant, maar iemand even aan het werk stellen, leert je altijd meer.

Je ontdekt niet alleen hoe goed een potentiële medewerker werkelijk is, maar ook meteen hij of zij in het team past.

Afbeelding
Horeca Personeel - een moeilijke zoektocht voor veel restaurants

Tips om personeel te houden 

In een horecazaak is het niet altijd vanzelfsprekend om doorgroeimogelijkheden aan te bieden, daarom is het belangrijk om extra’s zoals een goede teamgeest, bepaalde voordelen en bijvoorbeeld teamdagen goed in de verf te zetten.

Hieronder vind je nog 6 extra tips om je medewerkers te motiveren:

 • Wees eerlijk en consequent: behandel iedere medewerker op gelijke voet en trek niemand voor, ook al zijn sommige medewerkers luider dan andere. Op lange termijn zullen de anderen afhaken.
 • Begeleid je personeel: Vanaf dag 1 is het belangrijk om veel met je medewerkers te overleggen, af en toe ook eens in alle rust. Vraag wat er goed en minder goed loopt en hoe de relaties met de collega’s zijn. Stimuleer binnen je team het geven (en krijgen) van feedback op een open en constructieve manier, want met een aangename werksfeer zijn je medewerkers altijd gemotiveerder!
 • Investeer in hun ontwikkeling: Misschien is die student die net in de zaal startte wel een cocktailspecialist-in-wording. Houd toch minstens één keer per jaar een ontwikkelingsgesprek met je medewerkers: wat willen ze nog bijleren en hoe draag je als werkgever daar aan bij?
 • Betrek je personeel: Vind jij het vervelend als niemand naar je luistert, ook al heb je goede ideeën? Je medewerkers alleszins ook. Inspraak krijgen, is erg belangrijk om aandachtig en gemotiveerd te blijven. Bovendien kunnen jouw medewerkers ook een belangrijk uithangbord van je zaak zijn, door op sociale media regelmatig iets te delen.
 • Beloon loyaliteit en toon waardering: Dat kan om te beginnen met (gemeende) complimenten, maar ga ook op zoek naar de behoeftes van je medewerkers. Een beloning op maat heeft zoveel meer impact: de ene medewerker is misschien blij met een draadloze koptelefoon voor bij de mise-en-place, de andere als echte koffie-aficionado met een Moccamaster.
 • Houd rekening met de balans tussen werk en privé: wees flexibel waar je kan en probeer de planning zo goed mogelijk op te stellen voor alle personeelsleden. Maar opnieuw: wees eerlijk en consequent, daar kom je het verste mee.

Bouw aan je toekomstig personeelsbestand

Een magische oplossing is er niet, maar als je het personeelstekort op een gestructureerde manier aanpakt, bouw je aan de toekomst. De vacature die je vandaag schrijft, kan je morgen nog gebruiken. De reclame die je maakt, is goed voor je zaak en blijft hopelijk rondgaan. Iedere nieuwe medewerker heeft een eigen kennissenkring met nieuwe potentiële medewerkers als de sfeer in je zaak gesmaakt wordt.

Als horeca-ondernemer combineer je nu eenmaal het ontvangen van gasten met ondernemen.

Ontdek nog meer tips en tricks om slim te ondernemen!