Dit zijn de belangrijkste horeca trends en ontwikkelingen

Ondernemen Horeca
De horeca-sector is altijd in beweging. In dit artikel delen we de belangrijkste trends en ontwikkelingen om rekening mee te houden. Waar zet jij dit jaar op in?
Dit zijn de belangrijkste horeca trends en ontwikkelingen voor 2024

Nieuwe trends, nieuwe kansen. Als ondernemer is het belangrijk om nieuwe ontwikkelingen steeds met een frisse blik te benaderen. Dit artikel geeft een overzicht van de belangrijkste trends voor 2024, inclusief enkele voorbeelden van hoe je ze toepast. Zo kan je snel aan de slag om je horecazaak up to date te houden.

De vraag van de gast verandert

Starten doen we bij jouw gasten. Een aantal belangrijke trends gaat immers over de veranderende vraag van die gasten. Ook in 2024 zien we wensen en verwachtingen veranderen. Als horecaondernemer is het een voordeel als je begrijpt wat je gasten willen en hoe consumententrends evolueren. Door hier met je aanbod op in te spelen, ben je meer dan ooit relevant.

1. Snackification

Het eetgedrag van je gasten verandert al een tijdje. De drie traditionele maaltijden komen steeds minder vaak voor. Daartegenover staat een grotere vraag naar kleinere snacks en maaltijden, de hele dag door. Snackification is dan ook een trend die blijft groeien. Door hapklare en snel te serveren snacks aan te bieden, speel je in op de levensstijl van gasten die op elk moment van de dag op zoek zijn naar een smakelijke hap. 

2. Balans tussen genieten & gezondheid

Gasten zoeken steeds meer naar de juiste balans tussen genieten en gezond leven. Balans is daarbij het sleutelwoord. Naast gezonde en voedzame maaltijden maken ze ook bewust tijd voor genietmomenten. Hierdoor kunnen ze nog steeds genieten van smaakvolle pleziertjes zonder afbreuk te doen aan hun algehele welzijn. 

Bied een evenwichtig menu aan in je zaak. Naast lekkere snacks kan je ook salades met een twist, gezonde bowls of lichtere versies van klassieke gerechten voorzien.

Afbeelding
Balans genieten en gezond - horeca trends en ontwikkelingen

 

3. Bewust kunnen kiezen

Vergelijkbaar met de vorige trend heb je ook de groeiende vraag naar vegan, transparante en vegetarische alternatieven. Gasten willen weten wat ze eten en kiezen bewust voor duurzamere alternatieven. Verrijk je menu dus met diverse vegetarische snacks en gerechten en wees transparant over ingrediënten en herkomst (zie ook trend 7). Zo spreek je niet alleen een breder publiek aan, maar toon je ook je inzet voor een duurzame wereld.

Tip: In het uitgebreide assortiment van Van Geloven vind je verschillende vegetarische snacks.

4. Experience-driven

Eten is meer dan alleen voeding. Het is een ervaring, een sociale activiteit. Gasten zijn op zoek naar unieke eetervaringen om te delen met vrienden en familie. Een goed voorbeeld is de blijvende populariteit van sharing-concepten. Maar wees gerust, een warm thuisgevoel en een persoonlijke bediening telt ook als een ervaring. Maak van je horecazaak een bestemming waar mensen niet alleen komen om te eten, maar om zich goed te voelen en/of iets te beleven.

Tip: we hebben een aantal innovatieve horeca concepten verzameld waarin beleving een belangrijke rol speelt.

Er zijn verschillende manieren om ervaringen aan te bieden. Van een unieke locatie of bijzonder concept tot technologie en evenementen. Maar het kan ook gemakkelijker door bier- en winepairings aan te bieden, of aan de slag te gaan met het borrelmoment.

5. Downtrading of back to basics.

Downtrading verwijst naar de trend waarbij consumenten geneigd zijn minder geld uit te geven en de voorkeur geven aan sterke basisopties. Dit betekent niet dat kwaliteit niet belangrijk is; gasten zoeken naar de beste waarde binnen hun budget. In plaats van bijvoorbeeld naar een trendy bar te gaan, verkiezen sommige gasten liever een goede kroeg om de hoek. Vertrouwd, herkenbaar en zonder veel poeha. Ook de cafetaria en snackbar winnen bij deze trends. 

Je kan inzetten op een 'back to basics' aanbod dat eenvoudig, betaalbaar, maar bovenal lekker is. Maar vergeet vooral je klassiekers en je gastvrijheid niet als je wilt profiteren van deze trend.

6. Premiumization

Terwijl sommige gasten op zoek zijn naar budgetvriendelijke opties, zijn anderen bereid net meer te betalen voor exclusiviteit en luxe. Denk aan de vraag om beleving uit trend 4. Premiumization gaat over het aanbieden van hoogwaardige ervaringen en producten. Dit kan variëren van het serveren van gastronomische gerechten tot het aanbieden van premium service en sfeer.

Afbeelding
Premiumization - horeca trends en ontwikkelingen

 

Tip: Wist je dat je snacks gemakkelijk een upgrade kan geven door er een loaded snack van te maken? 

Als je goed naar trend 5 en 6 kijkt, zie je dat beide uiteinden van het spectrum winnen. Sommigen willen back to basics. Anderen willen net iets meer. De groep die normaal wel naar een trendy bar kon, maar nu niet meer, kan in de plaatselijke kroeg nog steeds meer besteden dan de reguliere gasten. Als ondernemer van die kroeg - of bijvoorbeeld als cafetaria - kan je door in te zetten op premiumization deze nieuwe doelgroep vangen. 

7. Lokale merken en verankering

Gasten waarderen de authenticiteit en kwaliteit van lokale merken. Ze zijn vaak bereid meer te betalen voor gerechten die lokale ingrediënten bevatten of uit Nederland komen. Een kroket smaakt zoveel beter op ambachtelijk gebakken brood, toch? Dit is niet alleen goed voor de lokale economie, maar versterkt ook de band met je gemeenschap. Overweeg samenwerkingen met lokale brouwers, boeren, bakkers en andere producenten om unieke, lokale gerechten aan je menu toe te voegen. Belangrijk: communiceer ook de verhalen achter deze producten en laat zien hoe jouw zaak bijdraagt aan en deel uitmaakt van de lokale gemeenschap.

Tip: De belangrijkste trend blijft hoe dan ook om voldoende gasten aan te trekken voor je cafetaria of horecazaak. Doe je voordeel met de trends hieronder, maar lees meteen ook deze 5 bewezen strategieën om als horecazaak meer gasten te bereiken.

De wereld van de foodservice verandert

Een tweede groep van trends voltrekt zich binnen de wereld van de foodservice. De opkomst van nieuwe technologieën, processen en concepten biedt tal van nieuwe kansen en mogelijkheden. Een overzicht van enkele trends en ontwikkelingen die je kunnen prikkelen om strategisch na te denken over de toekomst van je zaak.

8. Blurring & Shop in Shop

Blurring is het vervagen van de traditionele grenzen tussen verschillende sectoren, zoals horeca, retail en entertainment. Denk aan winkels of wassalons waar je ter plaatse kan eten. Maar het werkt ook omgekeerd. Voor jou als horecaondernemer biedt dit kansen om je aanbod te verbreden en nieuwe klanten aan te trekken. Denk aan het toevoegen van een mini-boetiek met lokale producten of het aanbieden van live muziek of workshops. Shop in Shop gaat nog een stapje verder, waarbij je ruimte biedt aan andere merken of bedrijven binnen je locatie. Zo trek je nieuwe bezoekers aan en creëer je een gevarieerde ervaring voor je gasten.

9. Fast Casual

Fast casual is een snelgroeiend segment in de horeca dat de kwaliteit van fine dining combineert met de snelheid en het gemak van fastfood. Dit concept is vooral populair onder millennials en werkende professionals die op zoek zijn naar snelle, maar toch kwalitatieve maaltijden. Wil je hierop inspelen, leg de focus op kwaliteit, snelheid en een gezellige sfeer.

Afbeelding
Fast Casual - horeca trends en ontwikkelingen

 

10. Zelfbediening

De opkomst van zelfbedieningstechnologieën biedt kansen om de efficiëntie te verbeteren en de bedieningstijd te verkorten. Van self-checkout kiosken tot QR-codes en bestel-apps, zelfbedieningsopties laten je gasten toe om hun eigen bestellingen te plaatsen en te betalen. Het voordeel? Een snellere en soepelere ervaring. Onderzoek of je dergelijke opties kan integreren in je zaak om te voldoen aan de verwachtingen van zelfredzame en tijdgevoelige klanten.

11. AI, automatisering en robotica in de horeca

De laatste ontwikkeling is er eentje met veel potentieel, maar waarbij alles nog open ligt. Technologische innovaties zoals kunstmatige intelligentie (AI), automatisering en robotica zullen de horecabranche transformeren. Deze innovaties kunnen helpen bij het verbeteren van operationele efficiëntie, het personaliseren van klantenservice en het verminderen van kosten. Van AI-gestuurde chatbots voor klantenservice tot robots die helpen met het bereiden van voedsel of bedienen van gasten, deze technologieën bieden nieuwe mogelijkheden om je bedrijf te moderniseren en te optimaliseren. 

Voorbeeld: een geautomatiseerd fast casual restaurant

Combineer de kracht van technologie met de bereidheid tot zelfbediening in een ultiem fast casual restaurant. Via een AI-aangedreven app stellen je gasten vlot hun maaltijd samen (of bestellen ze), met suggesties gebaseerd op hun dieetvoorkeuren of eerder bestelde items. Ook het betalen verloopt volledig automatisch. Zo heb jij de handen vrij om 100% van je tijd en energie te steken in het creëren van topgerechten.

Afbeelding
De belangrijkste horeca trends en ontwikkelingen

 

Veel veranderingen, één zekerheid

Trends en ontwikkelingen volgen elkaar in sneltempo op. In een wereld waar de horecatrends snel veranderen en de consumentenvraag voortdurend evolueert, is er één zekerheid: de liefde voor heerlijke, kwalitatieve snacks die snel en gemakkelijk te bereiden zijn. Bij Van Geloven begrijpen we deze behoefte en vind je daarom een breed assortiment aan snacks die erg lekker zijn én eenvoudig te bereiden.

Ons aanbod blijft zich aanpassen aan de nieuwste culinaire trends en consumentenwensen, zodat je altijd voorop blijft lopen in de dynamische wereld van de horeca.

Snack Extra, zo ben je helemaal mee

Blijf eenvoudig op de hoogte van trends, cases en nuttige tips dankzij Snack Extra. Heb je nog geen account? Meld je dan snel aan.

Meld je aan voor Snack Extra en geniet van extra veel voordeel