5 bewezen strategieën om in de horeca meer klanten te trekken

Ondernemen Fastservice Horeca
Nieuwe klanten aantrekken is een grote uitdaging voor elke cafetaria en horecazaak. Hoe doen grote en succesvolle ketens zoals McDonald’s, Starbucks en O’Learys dat? Wat kan jij daarvan leren?
 Trek meer klanten aan met de lekkerste snacks

Aan de slag om klanten te trekken

Scoren bij je gasten doe je vooral door iedere dag lekkere en populaire snacks op tafel te zetten. Alleen is dat niet altijd voldoende om je zaak te vullen. Beschikken die grote en middelgrote merken dan over een magische formule? Nee! En gelukkig maar, want dat betekent dat jij het ze na kan doen.

We hebben de strategie van succesvolle merken zoals McDonald's, Starbucks, O'Learys, Subway en Taco Mundo uitvoerig bekeken. Op basis daarvan delen we hier enkele handige inzichten waar je zelf mee aan de slag kan gaan. Laat je inspireren door deze 5 bewezen strategieën.
 

 • McDonald’s: Zet in op sociale media
 • O’Learys: Zorg voor beleving in je zaak
 • Taco Mundo & WokToGo: Wees heel goed in één ding
 • Subway: Geef je gasten veel keuzevrijheid
 • Starbucks: Claim een geur

Op zoek naar meer tips en voordelen op maat van horeca-ondernemers?
Word gratis lid van Snack Extra

Afbeelding
McDonald’s - strategie voor meer klanten

 

McDonald’s: Zet in op sociale media

McDonald’s is één van de bekendste merken wereldwijd. De keten staat op hetzelfde niveau als Coca Cola, Apple en Nike. Hoe slagen zij erin om iedere dag opnieuw gasten te overtuigen? Ze doen dat door fors in te zetten op een combinatie van populaire marketingtechnieken. Je kent er vast een paar, zoals hun eurodeals of het feit dat hun menu aangepast wordt per regio.

Maar wist je dat ze als één van de eerste spelers social media volledig omarmd hebben? Al vanaf 2012 waren ze de leider op vlak van Facebook likes. Ze haalden als eerste de grens van 20 miljoen likes, op dat moment meer dan Burger King, Pizza Hut, Wendy’s en Chick-fil-A samen. Dat succes zette zich in de jaren daarna door op nieuwe platformen zoals Twitter, Instagram, Snapchat en TikTok.

Het succes van McDonald’s op social media komt door een aantal zaken:

 • Het merk speelt snel en origineel in op nieuwe trends.
 • Er wordt altijd gereageerd op positieve én minder positieve reacties.
 • Dat gebeurt steeds op een persoonlijke en transparante manier.
 • McDonald’s speelt herkenbare en positieve situaties uit in hun creatie.
 • Het bedrijf gebruikt bovendien social media actief om op de hoogte te blijven van wat er leeft bij hun doelgroepen.

Social media omarmen kan ook jouw cafetaria of horecazaak heel wat nieuwe gasten opleveren. Die 20 miljoen likes haal je waarschijnlijk morgen nog niet, maar zolang je volhoudt, kan je met enkele posts per week best al wat verschil opmerken.

Hieronder krijg je een korte samenvatting van wat je nodig hebt voor een goede social media strategie, maar lees zeker onze reclametips voor meer inspiratie.

 1. Ken je doelgroep: wie komt er naar je zaak (of wie wil je in je zaak) en wat vinden zij interessant, leuk of grappig? Hoe komt je dat eenvoudig te weten? Maak regelmatig een praatje met je gasten, kijk op de social media profielen van je doelgroep en hou in de gaten waar zij over posten.
 2. Zorg voor een authentieke boodschap: kies voor je zaak een toon of stijl die bij je past en die natuurlijk aanvoelt. Dat hou je langer vol.
 3. Wees consequent: herhaling is key. Liever 1 bericht per dag en dat een heel jaar lang, dan af en toe eens 6 berichten na elkaar op een dag.
 4. Volg je resultaten op: doe meer van wat werkt, maar blijf trouw aan je doelgroep en eigen toon.
 5. Ga in gesprek met je volgers: de snelste weg om nieuwe gasten te bereiken die je nog niet volgen. Publiceer vragen, organiseer polls en wedstrijden. Op de meeste platformen krijgen vrienden van je volgers hun antwoorden te zien. Dat zorgt weer voor extra bereik. Stel vragen zoals:
 • “Wat is jouw favoriete snack”
 • “Wat zou jij doen voor een gratis snack?”
 • “Wat is de gekste combinatie die je al gegeten hebt?”
 • “Welke saus past volgens jou het beste bij dit gerecht”
 • “Welk gerecht zou je graag bij ons op de kaart zien staan?”
Afbeelding
Meer beleving in je zaak - tips om klanten aan te trekken

 

O’Learys: Zorg voor beleving in je zaak

Als je bij een zaak van O’Learys binnenloopt, lijkt het alsof je Boston binnenwandelt. Een andere wereld. Veel licht, overal sportwedstrijden op tv-schermen en de geur van popcorn en nacho’s. Het is een beleving die zo sterk aanwezig is, dat ze bijna tastbaar wordt. Bij O’Learys valt er altijd wel iets te beleven. Bowlingbanen, pooltafels, en formules voor bedrijven, verjaardagsfeesten en vrijgezellen.

Het verhaal van O’Learys startte met een ontmoeting in 1988 in Nantucket, vlakbij Boston, tussen een Amerikaanse en een Zweed. In datzelfde jaar openden ze hun eerste Amerikaanse sportsbar in Zweden (Göteborg) en het was meteen een succes. Ondertussen hebben ze meer dan 130 vestigingen (binnen de franchise).

Interessant voor jouw cafetaria of horecazaak: gasten trek je niet enkel aan met lekker eten. Maak hun bezoek zo memorabel mogelijk. Geef ze een reden om terug te komen. Ga gerust all-out zoals O’Learys, maar weet dat je ook op kleinere schaal succes hebt:

 • Zorg dat alles in je zaak mooi bij elkaar past, van tafels en stoelen tot de muziek
 • Organiseer eens een thema-avond zoals karaoke, bingo of een quiz
 • Nodig een DJ, muziekgroep of stand-up comedian uit
 • Creëer een instagram-waardige muur of hoekje waar gasten foto’s kunnen trekken
 • Voorzie tekenspullen of een spelletje voor de kleinsten
 • Of ga voor gezelschapspellen en kaartspellen voor volwassenen
 • Stel een speciaal menu of een formule op voor grote groepen of voor verjaardagen.


Ga op zoek naar een manier om je gasten extra in de watten te leggen. Iets dat ze graag doorvertellen, waardoor je nieuwe gasten aantrekt.

Afbeelding
Specialiseer je in één gerecht - strategie om klanten aan te trekken

 

WokToGo & Taco Mundo: Wees heel goed in één ding

De volgende tip lijkt mooi in z’n eenvoud, maar is niet altijd even eenvoudig toe te passen: specialiseer je als snackbar, cafetaria of horecazaak in één gerecht of snack. Ketens zoals WokToGo of Taco Mundo zijn goede voorbeelden, maar je kent vast heel wat gelijkaardige concepten.

Wat hebben die zaken gemeen? Ze kiezen één ding, of het nu wok of taco’s zijn, en proberen dat zo goed mogelijk aan de man te brengen. En dat werkt. Het zorgt voor duidelijkheid en is makkelijk te onthouden voor je gasten. Kies daarom één gerecht of snack als special en blaas daarmee je (lokale) concurrentie weg. Je hoeft heus niet heel je menu te schrappen. Speel eerder een snack of snack-categorie uit, naast je andere snacks, waar je écht bekend om wil staan.

Ga bijvoorbeeld voor de:

 • Smeuïgste kroketten
 • Mexicaans getinte snacks zoals taco’s en de Mora® Nacho Cheese Bites
 • Loaded fries of loaded snacks
 • Beste (en/of gekste) frikandel speciaal combinaties
 • Snacks op een stokje of spies


Meer inspiratie nodig? Er zijn verschillende soorten snacks om mee aan de slag te gaan. O ja, vergeet niet om, als je erin slaagt om gasten aan te trekken met één topper, aan upselling te doen. Want naast die frikandel of kroket lusten je gasten vast ook een fris slaatje met een drankje. Of misschien een dessertje. Menu-deals laten je trouwens toe om meer te verkopen bij je ‘hoofdact’.

Extra tip: claim naast een gerecht ook een moment om extra naamsbekendheid te creëren. Dat doet Pizza Hut bijvoorbeeld met hun ‘Dolle Dinsdagen’. Heel handig als je nog niet zo bekend bent in je buurt en snel meer mensen wil bereiken.

Afbeelding
Kiezen en heerlijke combinaties - succes strategie voor meer klanten

 

Subway: Geef je gasten veel keuzevrijheid

Wist je dat Subway (de broodjesketen) de grootste speler in het fastfood segment is? Ze zijn groter dan McDonald’s, al is er wel wat discussie of hun broodjes al dan niet meetellen als fastfood. Maar waar komt nu het succes van deze keten vandaan? Want broodjeszaken zijn op zich niet echt uniek.

Het verschil met de concurrentie is dat je bij Subway, naast een aantal klassiekers op de kaart, volledig zelf je broodje kan samenstellen. Geen combinatie is te gek. Echt, geen enkele combinatie: van broodjes met alleen zwarte olijven tot broodjes zonder vlees, kaas of groenten, maar wel met veel saus en een beetje zout en peper. De klant is koning.

Wat kan jij hiervan leren? Wees zo flexibel mogelijk in wat je aanbiedt, zolang het haalbaar blijft voor jou en je personeel. Zorg dat gasten weten dat ze in jouw cafetaria niet noodzakelijk de menukaart moeten volgen, maar hun eigen ding mogen doen. Voor je het weet, ben je dé trekpleister van de buurt.

Lijkt misschien tegenstrijdig met de vorige tip, maar dat is het niet. Integendeel. Combineer beide suggesties: doe één iets heel erg goed, maar wees daarbij enorm flexibel en je hebt een sleutel tot succes in handen.

Afbeelding
De geur van heerlijke snacks - Borrelmaatjes

 

Starbucks: Claim een geur

Ken je dit gevoel? Elke keer je langs een Starbucks loopt, ruik je de geur van vers gebrande koffie. Waarom zou je dat in je zaak niet uittesten met een frietjes- of burgergeur?

Geur-marketing heeft een grote impact, omdat de neus rechtstreeks is verbonden met het limbisch systeem in je hersenen. Dat is de plaats waar je emoties en geheugen zitten. Daarom hebben geurervaringen vaak zo’n sterk effect, veel sterker dan wat we horen of zien. Het is niet voor niets dat een geur je soms spontaan terugbrengt naar een herinnering van jaren geleden.

Hoe pak jij dat aan? Je kan natuurlijk de ventilatie van je keuken omleiden zodat die uitkomt op straat. Je kan ook een speciaal parfum laten samenstellen dat uniek is voor jouw zaak. Of doe beroep op bedrijven die gespecialiseerd zijn in geur. Een geurmachine voor een ruimte van 40m² heb je bijvoorbeeld al voor 150 euro.

Wat Starbucks trouwens ook goed doet, is zorgen dat je je een van de regulars voelt. Ze hebben namelijk een “geheim menu” - dat je heel makkelijk op het internet vindt. Zo top secret is het dus ook weer niet, al maakt dat deel uit van de strategie. Het gevoel van in een zaak binnenlopen en iets kunnen bestellen dat niet op de kaart staat, slaat aan bij gasten.

Verleid gasten met de lekkerste snacks voor jouw horecazaak

Of je gaat inzetten op beleving, op één heel goed uitgevoerd gerecht of je wilt aan de slag met geur in je zaak, wat je zeker nodig hebt, zijn de lekkerste snacks van de markt. Laat dat nu net onze specialiteit zijn. Ontdek het grootste aanbod aan kwaliteitsvolle snacks.

Naast snacks, delen we bij Van Geloven ook regelmatig tips en inzichten en inspirerende recepten waar je in je zaak mee aan de slag kan.

Ontdek alle snacks