Welke soorten snacks zijn er? Het lekkerste overzicht

Vegetarisch Snacken Fastservice
Er wordt nergens ter wereld zo lekker gesnackt als in de Nederlandse cafetaria’s. Het aanbod frituursnacks is dan ook groot. Ken jij alle soorten snacks?
Welke soorten snacks zijn er?

Een snelle hap, bij een lekkere portie friet, tijdens het borrelen of ‘s avonds na het stappen. Er is voor elke gelegenheid wel een snack te vinden. In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste categorieën, de toppers, vergeten snacks en nieuwigheden op de markt. Zo weet je wat er zeker niet mag ontbreken op het menu van jouw cafetaria.

Het meest complete assortiment snacks voor professionals? Dat vind je hier. →

Afbeelding
Kroketten - één van de populairste snacks

 

Kroketten

Origineel uit Frankrijk, maar ondertussen is de kroket uitgegroeid tot een echte Nederlandse klassieker.  Oorspronkelijk waren vooral vleeskroketten erg populair in cafetaria’s. Tegenwoordig zijn er veel meer variaties op de markt met bijvoorbeeld kip, garnaal en groente. Kroketten komen in alle soorten, maten en smaken en ze worden steeds luxueuzer en creatiever.

Ondanks alle nieuwe smaken en varianten, staat de vleeskroket nog steeds in de top 3 van meest gegeten snacks. Zowel blokjes- als draadjesvleeskroketten doen het goed, afhankelijk van de regio. In ons assortiment vind je ze allebei, met kalfsvlees of rundvlees. Ben je benieuwd naar ons volledig aanbod van kroketten? Hier vind je maar liefst 49 variaties voor in jouw cafetaria.

Leestip: wil je meer lezen over de geschiedenis van de kroket? Klik dan hier.

Afbeelding
Bitterballen - populair bij cafetaria en horeca

 

Bitterballen

Net als kroketten, horen bitterballen tot de categorie van ragoutsnacks. Snacks met een dikke, kruidige en smeuïge vulling van gegaarde stukjes vlees, kip of vis. Bitterballen zijn immers niets meer of minder dan kleine, balvormige kroketten.

Veel Nederlanders bestellen bitterballen vooral bij het borrelen. Toch liggen er voor cafetaria-ondernemers kansen. Het verhaal van nieuwe smaken en varianten, geldt ook voor bitterballen. Een high fry, een portie om te delen of een box met meerdere varianten. Met bitterballen kan je jouw gasten zeker nog verrassen.

Afbeelding
Frikandel - de populairste snack van Nederland

 

Frikandellen

Dat de frikandel de populairste snack is van Nederland, kon je al eerder lezen op onze website. Aan het einde van de jaren 90 nam de frikandel de kroon over van de kroket.

Deze langwerpige vleessnack is niet weg te denken uit de cafetaria. De kruidige smaak, stevige bite en het vaste succesrecept gaat al een hele tijd mee. Tegenwoordig zijn er ook van de frikandel steeds meer varianten op de markt, zoals de frikandel speciaal of extra lange versies zoals de Super Gigant.

De lekkerste frikandellen voor jouw cafetaria ontdek je hier.

Afbeelding
Burgers mogen niet ontbreken - populaire soorten snacks

 

Burgers

Hamburgers doen het al een hele tijd goed. Op evenementen, tijdens de lunch, of ‘s avonds als maaltijd of lekker als snack tussendoor. Jong én oud smult van de burger tussen een broodje. Enkele jaren geleden waren hamburgers plots dé hype. Dat is ondertussen wat gaan liggen, maar je kan nog steeds je voordeel doen met een aantal heerlijke burgers op je menu.

Een klassieke burger, eentje met kip, vis of zelfs een kroketburger? Je vindt het allemaal in ons assortiment. En wat dacht je van de populaire Willie Dokter Texas Hamburger®? Deze burger is gemaakt met kalfs- en varkensvlees en is heerlijk gekruid volgens “oma’s” recept. De mooie rulle structuur maakt ‘m ideaal voor de bakplaat, grill of zelfs barbecue.

Tip: probeer deze bijzondere hamburger recepten zeker uit!

Mooi meegenomen: hamburgers zijn populair bij afhalen en bezorgen. De juiste snacks selecteren voor op jouw menu, kan je cafetaria een flinke boost geven.

Afbeelding
Pikanto, berehap en carrero - vleessnacks zijn populair

 

Overige vleessnacks

Er zijn nog meer soorten snacks dan kroketten, bitterballen en frikandellen. Er zijn varianten op deze klassiekers zoals de viandel - een frikandel in een krokante korst - of snacks die zelfs zijn uitgegroeid tot echte toppers zoals de Carrero®.

En dan heb je natuurlijk nog verschillende andere vleessnacks, zoals de berehap en Pikanto®, saté en snackbroodjes. Kijk zeker eens rond in ons assortiment, wie weet vind je wel een nieuwe snacktopper voor op jouw menu.

Afbeelding
Kippets - één van de kip en kalkoen snacks

 

Kip & kalkoen snacks

Dat kip de laatste jaren aan populariteit wint, hoeven we je niet uit te leggen. Je ziet steeds meer kipgerechten en -snacks op het menu staan, en zelfs restaurants, fast-service en fastfoodketens die énkel kip serveren.

Er is een uitgebreid aanbod van kip en kalkoen snacks waardoor jij kan inspelen op de toenemende vraag. De Kipkorn®, Kipnuggets en Kipfingers® hebben geen extra uitleg nodig. Ze staan al jaren op het menu in Nederland en worden vaak besteld.

Maar ook de Sito® en Lucifer® vallen onder deze categorie. Met deze kiplekkere snacks bied je nog meer opties aan. Wist je trouwens dat er van de frikandel en kroket ook kip-varianten bestaan? Last but not least, vergeet zeker niet om Kipsaté op je menu aan te bieden. Daar zegt geen enkele kipliefhebber nee tegen!

Afbeelding
Kaassoufflés - soort kaassnack in Nederland

 

Kaassnacks

Een ander soort snacks waar je niet omheen kan, zijn de kaassnacks. Een cafetaria zonder kaassnacks op het menu, dat is zoals een café zonder bier. Natuurlijk bied je al kaassoufflés en kaaskroketten aan je gasten aan. Maar ken je alle varianten? Zo zijn er kaaskroketten in alle formaten en heb je kaassoufflés met gewone kaas, pikante kaas en tomaat mozzarella. Van mega tot mini, rond of rechthoekig, het bestaat allemaal.

Bekijk je ze graag allemaal in detail? Hier vind je ons assortiment kaassnacks.

Wil je liever een nieuwe kaassnack op je menu? De Nacho Cheese bites van Mora doen het sinds hun lancering erg goed. Deze licht pikante snack is geïnspireerd op de wereldberoemde Mexicaanse nacho’s met kaas en moet je zeker uitproberen.

Afbeelding
Loempia - Een Oosterse snack

 

Oosterse snacks

Wist je dat de loempia één van de populairste frituursnacks in Nederland is? Sinds de jaren 50 staan ze op het menu, en daar hebben ze nog steeds hun plaats. Vooral de mini-variant doet het goed in de cafetaria’s. Je hebt loempia’s met kip, kip & ham of vegetarisch.

Nog Oosterse snacks die duidelijk in de smaak vallen, zijn de bami- en nasischijven. Of je ’m nu liefst als schijf, hap of blok aanbiedt, gewoon oriëntal of extra pittig, er zijn verschillende varianten om op je menu te plaatsen.

Afbeelding
Er zijn steeds meer vegetarische snacks

 

Vegetarische snacks

Een aantal snacks die al aan bod kwamen in dit artikel, zijn vegetarisch. De Nacho Cheese bites en vegetarische loempia zijn daar voorbeelden van. Maar ondertussen bestaan er ook vega varianten van andere snacks, zoals vegetarische frikandellen, bitterballen, kroketten en van de kipkorn®.

Omdat er steeds meer Nederlanders vegetariër of flexitariër zijn, is het belangrijk dat je in jouw cafetaria voldoende vega opties aanbiedt. Eén op drie Nederlanders eet nu al regelmatig geen vlees meer, wacht dus niet te lang om je menu aan te passen.

Meer weten over vegetarisch snacken? We bundelen alle informatie op onze themapagina.

Afbeelding
Garnaalkroket - vissnacks

 

Vissnacks

Steeds meer smaken uit de zee vinden hun weg naar de Nederlandse cafetaria’s. De garnaalkroket is al lang geen uitzondering meer. De fishburger en zeestick, met heerlijke stukjes witte visfilet, vind je ook in een aantal cafetaria’s op het menu.

Afbeelding
Speciale en unieke soorten snacks

 

Speciale snacks

Er zijn snacks die je niet zo gemakkelijk in één categorie kwijt kan. Deze snacks hebben een heel eigen karakter, uniek smaakprofiel en vaak een opvallend uiterlijk. Zo vallen ze goed op in je zaak. We hebben het dan over snacks zoals de Taco/Bocado, Ragoezi, Satérol, Shoarmarol en smulrol. Het is interessant om een aantal van deze speciale snacks op je menu aan te bieden voor gasten die graag eens experimenteren. Bovendien gaan een aantal van deze snacks al een tijdje mee en hebben ze hun plaats in jouw cafetaria meer dan verdiend.

Afbeelding
Minisnacks en mixen

 

Mini snacks & mixen

Je vertrouwde frituursnacks, in mini-formaat. Ideaal voor je gasten die niet kunnen kiezen of graag van alles wat wil uitproberen. In ons assortiment vind je verschillende mini-versies van populaire snacks:

De Mini Toppers van Ad van Geloven en de Borrelmaatjes® zorgen er zelfs voor dat je als ondernemer helemaal niet meer hoeft te kiezen. Deze mixen van verschillende minisnacks hoef je enkel nog te bereiden. Daarnaast zijn er natuurlijk snacks die sowieso een klein formaat hebben zoals bitterballen en kipnuggets.

Al deze snacks op je menu?

Dat er heel wat soorten snacks op de markt zijn, dat is wel duidelijk. Als cafetaria-ondernemer is het vooral belangrijk dat je de voorkeuren van je gasten goed kent, en dat je op de hoogte blijft van nieuwigheden. Zo kan je altijd makkelijk inspelen op nieuwe trends. Bovendien kunnen snacks voor extra marge zorgen, door ze een upgrade te geven met speciale sauzen, op een boordje en met extra toppings.

Wil je graag aan de slag met de snacks uit dit artikel?

Ontdek alle snacks