Maak je snack gerechten mooi met deze presentatietips

Ondernemen Fastservice Horeca
Eten, dat doen je gasten met al hun zintuigen. In het tijdperk van influencers en foodbloggers moet je meer dan ooit aandacht schenken aan de presentatie van je gerechten. Hoe pak je dat aan? Je leest het in dit artikel.
Gebruik deze tips om je gerechten mooi op te maken

Echte liefde gaat dan wel door de maag, eten is meer dan alleen proeven. Lekker eten is een totaalbeleving. Zien, ruiken en voelen, het hoort er allemaal bij. Sta dus even stil bij de opmaak van je gerechten. Want hoe je alles presenteert maakt wel degelijk een verschil.

Creatief presenteren levert op

Lekker eten klaarmaken is een kunst op zich. We spreken niet voor niets over kookkunsten. Maar dat je gerechten lekker smaken is al lang niet meer het enige waar je gasten naar kijken. Het moet er allemaal piekfijn uitzien. Hoe je een gerecht opdient, bepaalt mee hoe je gasten over hun bezoek aan je horecazaak denken. Volgens sommige onderzoekers - Psycholoog Charles Spence  is er daar één van - vinden gasten een mooi opgemaakt gerecht zelfs lekkerder, ook al bestaat het uit dezelfde ingrediënten. Bovendien zijn gasten vaak bereid om meer te betalen voor een mooi opgemaakt gerecht.

Er zijn nog meer voordelen. Een mooie presentatie valt op, waardoor andere gasten het gerecht ook willen uitproberen. En wanneer ze een foto van je gerecht op Instagram plaatsen, maken ze eigenlijk reclame voor je zaak.

Ga creatief aan de slag met onze snacks voor professionals

Breng hoogte op je borden

Bij de opmaak van een gerecht, heb je vaak de neiging om in de breedte te werken en je ingrediënten naast elkaar te leggen. Het oogt vaak beter om niet je hele bord vol te leggen met eten, maar in de hoogte te werken. Begin onderaan met een basis, en dresseer de overige ingrediënten daarbovenop. Het is een techniek die vaak in chique restaurants wordt gebruikt, maar evengoed werkt met simpele gerechten en zelfs met snacks.

Bied je bitterballen aan tijdens de borrel? Presenteer ze eens op een stukje brood, met wat mosterdmayonaise en bestrooi de bitterbal met kaasflakes en lente-uit zoals in dit recept. Het resultaat is een lekkere loaded snack, een snack met extra toppings. Op onze website vind je trouwens meer recepten voor loaded snacks - zoals de Ragoezi Poutine Style.

Experimenteer met verschillende texturen

Je kan gerechten gemakkelijk naar een hoger niveau tillen door te spelen met verschillende texturen. Gebruik texturen die wat contrasteren, voor een bijzondere ervaring. Voeg iets krokants toe, aan een zacht en smeuïg gerecht. Of maak een zwaar gerecht wat lichter door met schuimpjes te werken. Combineer in elk geval ingrediënten met verschillende texturen en vergeet daarbij je sauzen niet.

Afbeelding
Speel met texturen| presentatie & garneringstips

In het recept Wereldse snack glaasjes tonen we je bijvoorbeeld hoe je vier verschillende glaasjes kan opmaken als lekkere snack tussendoor, bij de borrel, als amuse of als voorgerecht. Wat dacht je van een bitterbal met veldsla, hummus en granaatappelpitjes? Lekker én gemakkelijk klaar te maken.

Tip: experimenteren is de boodschap, maar verlies daarbij je gerecht niet uit het oog. Alles in de blender gooien, klinkt misschien origineel maar het ziet er niet uit. Zorg dat de hoofdingrediënten van je gerecht steeds herkenbaar zijn.

Kleuren brengen een gerecht tot leven

Kleuren op een bord doen vaak wonderen. Je gerecht springt eruit en je gasten kijken verwonderd als je hun bestelling serveert. Gebruik dus kleurrijke ingrediënten zoals wortels, slasoorten, kolen, bonen, exotische vruchten en aardappels, die je vaak in verschillende, prachtige kleurrijke varianten kan verkrijgen.

Net als bij texturen, wil je vooral contrasterende kleuren gebruiken om extra op te vallen. Met groentewraps, zoals de bietenwrap in dit recept, kan je een gerecht ook altijd makkelijk laten opvallen.

Afbeelding
Opvallende gerechten | zo maak je een gerecht mooi op

Gebruik bij voorkeur eetbare garnering en decoratie

Garnering is meer dan alleen maar decoratie. Eetbare garnering is vaak een snelle en gemakkelijke manier om extra smaken, texturen en kleur toe te voegen aan je gerecht.

Je kan het beste eetbare garnering zoals eetbare bloemen, kruiden, noten of groente en fruit gebruiken. Zo vermijd je dat je gast in een ongemakkelijke situatie terecht komt. Gebruik je toch niet-eetbare elementen? Zorg er dan voor dat dit duidelijk is, of vertel het aan je gasten als het gerecht wordt opgediend.

Less is more

Te weinig eten is natuurlijk nooit goed, maar aan een overdreven vol bord beginnen je gasten ook niet graag. Het ziet er vaak minder smakelijk uit. Leg dus niet te veel verschillende ingrediënten en garnering op je borden. Gebruik je toch grote porties? Kies dan voor grotere borden of serveerplanken.

Een gouden regel: alles wat je op het bord plaatst, moet bijdragen tot de smaak van het gerecht.

Durf af te wijken van je bord

Over borden gesproken, je kan je gerechten - en zeker je snacks - op andere, creatieve manieren presenteren. Gebruik kommetjes, mandjes, bakjes, serveerplanken en glaasjes om je gerechten net dat tikkeltje extra te geven. Je kan het zo gek niet bedenken, er valt altijd wel iets leuk te doen. Wat dacht je van een Sito-stick in blik of een garnaalkroket, gewikkeld in vetpapier zoals bij fish & chips?

Afbeelding
Tips om je recepten mooi op te maken

 

Tip: wist je dat je met je Snack Extra account unieke promotiematerialen zoals serveerplanken en servetbakken kan bestellen?

Werk je toch liever met servies? Ga dan voor een neutraal servies waarop je gerechten mooi tot hun recht komen. Een druk servies met gekke kleuren of opvallende prints leiden vaak de aandacht af van het eten.

Zorg dat alles past bij het concept van je horecazaak

Als horeca-ondernemer ken jij je zaak het best. Wat is het concept van je zaak? Hoe ziet je interieur eruit? Wie zijn je gasten? Gebruik de tips uit dit artikel, maar doe er je eigen ding mee. Zorg dat elk gerecht dat je uitserveert een weerspiegeling is van je zaak, dan zit je helemaal goed!

Ontdek het meest complete snack-assortiment voor professionals

Wil je graag met de tips uit dit artikel aan de slag? Experimenteer dan niet enkel met je presentatie, maar ook met je snacks. Er zijn verschillende soorten snacks op de markt, die jou extra marge kunnen bezorgen.

Benieuwd naar ons assortiment met vertrouwde klassiekers en verrassende nieuwigheden?

Ontdek alle snacks