Zo verhoog je de gemiddelde besteding in jouw horecazaak

Borrelen Ondernemen Terras Horeca
Wist je dat je al met een kleine inspanning, de gemiddelde besteding per tafel kunt verhogen? Verbeter het rendement van je zaak met de handige tips uit dit artikel!
Verhoog de gemiddelde besteding in je horecazaak

Er zijn heel wat factoren die het bedrag beïnvloeden dat je gasten uitgeven. Hebben ze geen zin om zelf te koken? Hebben ze iets te vieren? Er zijn verschillende redenen waarom ze bij jou terechtkomen. Toch kun je heel wat invloed uitoefenen op hun keuzes. Van de manier waarop je medewerkers gasten overhalen om te kiezen voor die iets duurdere fles wijn tot slimme menu-opties en -strategieën.

Hoeveel besteedt de Nederlander gemiddeld in de horeca?

In 2023 gaf elke Nederlander (ouder dan 18) gemiddeld 1.427 euro uit aan eten buiten de deur. Van snackbar tot sterrenrestaurant, er is heel wat geld in omloop. 

Nog enkele cijfers om dat te verduidelijken:

  • Bijna de helft van alle Nederlanders bezocht in 2023 minstens één keer een grote restaurantketen.
  • In totaal werd er maar liefst 2.2 miljard euro gespendeerd in die restaurantketens.
  • De gemiddelde kassabon in alle restaurants bedraagt 115 euro.
  • Op het terras geeft de Nederlandse consument gemiddeld € 70 uit (2021). Je goed voorbereiden op het terrasseizoen levert op!
  • Millennials en Generatie Z zullen in 2030 verantwoordelijk zijn voor meer dan 65% van de foodbestedingen buitenshuis.

Hoewel de totale omzet van de horeca steeg in 2023, staan de marges wel degelijk onder druk. Stijgende kosten zoals energie, personeel, inkoop en huisvesting vormen belangrijke uitdagingen voor ondernemers. Het blijft daarom belangrijk om op zoek te gaan naar manieren om de winstgevendheid te verbeteren. 

De eerste stap? 

Meld je gratis aan voor Snack Extra en geniet van extra veel voordeel

Afbeelding
Suggesties en personeel trainen - Tips om de gemiddelde besteding te verhogen

 

Investeer in je team

Maak voldoende tijd vrij om met elke medewerker de basics van een goede bediening door te nemen. Wist je dat je bij een driegangenmenu gemiddeld 17 verschillende contactmomenten hebt? Minstens 8 of 9 daarvan zijn potentiële upselling-momenten. Help je medewerkers om die momenten maximaal te benutten. Het is een investering die zichzelf ruimschoots terugverdient.

Breng samen met je team alle contactmomenten van je zaak in kaart en bekijk hoe jullie alle kansen nog beter kunnen benutten: een suggestie van de dag aanbevelen, een onweerstaanbare menu-deal aanbieden of bij het afruimen informeren of er nog ruimte is voor een dessert. Dat kan je in elke horecazaak - van restaurant tot cafetaria - toepassen.

Zo’n potentieel verkoop- of adviesmoment doet trouwens geen afbreuk aan de ervaring van je gasten. Integendeel, welke gast houdt er niet van een geïnformeerde en enthousiaste ober die een top-biertje aanraadt dat perfect past bij je borrelsnacks. Gasten smullen van advies. Hoe meer je personeel weet over je menu, gerechten en dranken, hoe beter ze advies kunnen geven. 

Tip: Organiseer regelmatig proefsessies met je personeel. Om te proeven en om nieuwe dingen uit te proberen tijdens al die contactmomenten.

Bied borrelsnacks aan

Het uitgebreide borrelmoment wordt steeds populairder en dat is mooi meegenomen voor jou als ondernemer. Dit is hét moment om je gasten te verleiden met lekkere snacks of een goedgevulde borrelplank vol lekkernijen. 

Een extra tip: maak gebruik van het woord 'omdat' als je iets extra aanbiedt. Dit werkt uitstekend, in 93% van de gevallen volgens onderzoek, om meer te verkopen. Zelfs bij gekke redenen zoals: “Willen jullie daar wat knapperige Crispy Chick'n Strips bij, omdat het buiten zo koud is?" 

Tip: Doe je al aan upselling met minisnacks? Mini snacks als borrelsnacks zijn populair, snel klaar en het ideale recept om tijdens het borrelmoment de besteding per tafel te verhogen.

Afbeelding
Snacks met aangepaste dranken - verhoog de gemiddelde besteding per tafel

 

Serveer aangepaste dranken bij je snacks en gerechten

De uitdrukking "ze eten je arm, maar drinken je rijk" onderstreept het belang van drankverkoop in de Nederlandse horeca. Door hoogwaardige culinaire snacks aan te bieden, worden gasten vaak verleid tot het kiezen van duurdere drankjes, wat je cijfers doet toenemen. Plaats dus dranksuggesties bij je gerechten op je menukaart of bied standaard aangepaste dranken aan. Het aanbieden van passende wijnen bij een diner is een bekend voorbeeld, maar vergeet ook je non-alcoholische opties niet. Deze winnen elk jaar aan populariteit.

Tip: Biersommelier Ivo Thijssen helpt je op weg met beerpairing. Want naast wijn, kan je in je zaak ook speciale bier combinaties aanbieden die goed passen bij je snacks of gerechten. 

Van een vast menu naar bijgerechten

Dit is een echte succesformule om de gemiddelde besteding te verhogen: schakel over van vaste gerechten - waarin alles is inbegrepen - naar een aanbod met losse bijgerechten. Hiermee laat je gasten zelf hun maaltijd samenstellen door een hoofdbestanddeel zoals bijvoorbeeld kip of een vegetarische optie te combineren met diverse bijgerechten: friet of aardappelpartjes? Warme of koude groenten? Deze aanpak kan de gemiddelde besteding per gast met 10 tot 15% verhogen. 

De reden daarvoor is eenvoudig: voorheen bood je de bijgerechten ‘gratis’ aan en nu laat je gasten er voor betalen. Een ander voordeel is dat je het ‘basisgerecht’ licht in prijs kan laten zakken om je zo wat prijsbewuster op te stellen. Bovendien speel je met losse bijgerechten in op de trend van snackification, waarbij gasten snacks steeds meer omarmen als een volwaardige maaltijd. 

Tip: Combineer bijgerechten met verleidelijke loaded snacks, zoals loaded fries of overdadige burgers, en laat je gasten kiezen wat ze daarbij op hun bord willen.

Afbeelding
Loaded snacks - personalisatie en aparte bijgerechten om de gemiddelde besteding in je horecazaak te verhogen

 

Laat gasten gerechten personaliseren

Je gasten houden niet alleen van de optie om hun bijgerechten apart te kiezen. Ook personalisatie valt erg in de smaak. Laat je gasten hun maaltijd personaliseren door extra's, zoals toppings en sauzen. Dit sluit aan bij de behoefte aan persoonlijke expressie en verhoogt je omzet aanzienlijk. Gerechten zoals burgers, taco's, nacho's en wraps lenen zich uitstekend voor deze aanpak. Durf een extraatje te vragen voor populaire opties als guacamole of een speciale kaassaus. Het is een win-win: gasten genieten van een maaltijd op maat, terwijl jij profiteert van een hogere besteding per tafel.

Tip: Ken je de Borrelmaatjes® Sliderbox al? Daarmee kunnen jouw gasten hun eigen mini burger maken. Geen combinatie is gek genoeg. Verras jouw gasten met de Borrelmaatjes® Sliderbox, zo blijven jouw gasten nog een uurtje langer borrelen.

Bezorg je gasten een VIP-ervaring

Een andere vorm van personalisatie - die extra marges met zich meebrengt - is om op zoek te gaan naar VIP-ervaringen die je gasten kunnen bijboeken. Zo speel je in op de stijgende populariteit van ‘experience-driven’-momenten als horecatrend. Want eten draait nu eenmaal om meer dan alleen voeding. Het is vooral een sociale activiteit. Gasten zijn op zoek naar unieke eetervaringen om te delen met vrienden en familie. Denk aan een chef's table-ervaring, een op maat gemaakte frituurcombinatie of een speciale behandeling voor speciale momenten (verjaardagen, huwelijksfeesten, … ). Dit soort momenten biedt je gasten de kans om te investeren in een unieke en persoonlijke belevenis.

Ben je op zoek naar meer voorbeelden? Volg de strategie van enkele grote en middelgrote merken om meer gasten aan te trekken en je rendement te verhogen.

Afbeelding
Zorg voor ervaringen en verhoog de besteding per tafel

 

Verhoog de efficiëntie van je zaak met digitale hulpmiddelen

Vooral tijdens piekuren levert dat op. Denk aan een QR-code op elke tafel waarmee je gasten zelf zaken kunnen bijbestellen, waardoor je team geen enkele verkoopkans mist. Deze technologie kan ook gepersonaliseerde suggesties bieden, afgestemd op de initiële bestelling van de gast. Zo'n aanpak verhoogt niet alleen je omzet door extra te verkopen, maar verbetert ook de gastervaring door wachttijden te minimaliseren en de service te personaliseren.

Kies voor kwaliteit

Om je gasten te verleiden tot hogere bestedingen, speelt kwaliteit een belangrijke rol. Iedereen betaalt extra voor kwaliteit. Een uitgebreid en kwalitatief assortiment, zoals dat van Van Geloven, kan hierin een sleutelrol spelen. Door het ruime aanbod aan hoogwaardige snacks kan je niet alleen inspelen op de uiteenlopende voorkeuren van je gasten, maar ook de beleving in je zaak naar een hoger niveau tillen. 

Kies voor Van Geloven om je gasten keer op keer tevreden te houden.

Bekijk ons assortiment voor horeca en cafetaria