Hoe Snackification horeca transformeert

Ondernemen Premiumization Bezorging
Niet iedereen houdt nog vast aan het traditionele ritme van ontbijt, lunch en avondeten. Steeds vaker kiezen gasten voor meerdere kleine maaltijden of snacks. Is jouw zaak hierop voorbereid?
Snackification of snacks als alternatief voor een maaltijd

Als cafetaria- of horecaondernemer is het belangrijk om voelsprieten te hebben voor nieuwe trends. Snel reageren op veranderende voorkeuren van je gasten kan je een voorsprong geven op de concurrentie. Snackification is zo’n belangrijke trend om je in te verdiepen. Hoewel het geen nieuw concept is, groeit het nu meer dan ooit, samen met het aanbod aan snacks en het aantal snackliefhebbers.

Nu mensen snacks steeds meer omarmen als volwaardige maaltijd, biedt dit kansen voor ondernemers zoals jij. Het betekent niet alleen meer gasten gedurende de dag, maar ook de mogelijkheid om rustige dalmomenten om te zetten in lucratieve kansen. Lees verder en ontdek hoe je met jouw zaak deze smaakvolle trend omarmt.

Blijf je graag op de hoogte van alle trends én hoe je erop kunt inspelen?
Schrijf je hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief voor ondernemers.

Wat is snackification?

Snackification betekent dat traditionele maaltijden vervangen worden door snacks gedurende de dag. Dit houdt in dat mensen niet langer vasthouden aan de klassieke maaltijdmomenten zoals ontbijt, lunch en het diner, maar gedurende de dag kiezen voor kleinere versies van normale maaltijden als tussendoortjes.

Dit is het gevolg van een drukke levensstijl. Agenda’s zijn goed gevuld met werk, hobby’s, familie en vrienden. Er is steeds minder tijd om volwaardige maaltijden klaar te maken. Bovendien eten steeds minder gezinnen alle maaltijden samen. Opnieuw, het gevolg van die drukke agenda’s. Tijd is kostbaar, waardoor er veel vaker ‘on the go’ of als tussendoortje iets gegeten wordt.

Een voorbeeld:

  • Het ontbijt wordt overgeslagen
  • Een kleine snack onderweg naar het werk/de studie.
  • Om 10:00 een tussendoortje
  • Opnieuw een snack om 11:30
  • De lunch wordt overgeslagen, waardoor er extra tijd ontstaat voor vrienden, familie of hobby’s
  • Om 16:00 nog een tussendoortje tegen de energiedip
  • En tot slot een grotere snack (of lichte maaltijd) rond 19:00 of 20:00

Kortom, de tijdstippen van traditionele maaltijden worden ‘vrijgemaakt’ om andere dingen te doen.

Niet alleen het eetpatroon verandert, ook de aard van de snack evolueert. Vroeger waren koekjes en fruit de standaard, maar nu zoeken mensen steeds meer naar mini-gerechtjes en bijzondere smaakcombinaties. Smoothies, sapjes, shakes, bowls en loaded snacks zijn enorm populair. De nieuwe generaties hechten veel waarde aan smaak en originaliteit. Ondanks de beperkte tijd zijn ze zeker niet minder kieskeurig

Afbeelding
Snack gerechten voor onderweg - snackification

 

 

 Snackification is een wereldwijde trend

Recente gegevens van Nielsen, een toonaangevend bedrijf in consumententrendanalyse, tonen aan dat de productie van tussendoortjes onderweg is uitgegroeid tot een miljardenindustrie die nog steeds groeit. Ook in het vierde jaarlijkse State of Snacking-rapport van Mondelez wordt benadrukt dat 71% van de consumenten dagelijks minstens tweemaal snackt. Bovendien geeft 55% van de consumenten aan vaker een snack te verkiezen boven een reguliere maaltijd tijdens alle drie de standaard eettijden. De cijfers laten zien dat snacken niet alleen een trend is, maar een belangrijk onderdeel vormt van de moderne eetcultuur.

De voordelen van snackification voor horecaondernemers

Op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat je gasten verliest, maar snackification opent nieuwe mogelijkheden voor jouw zaak:

Meer omzet tijdens daluren

Tussen de reguliere maaltijden door is het vaak erg rustig in een horecazaak. Dan sluit je misschien, bereid je je voor op de volgende service, of werk je aan administratie en voorraad. Maar snackification creëert nieuwe eetmomenten. Door in te spelen op mensen die onderweg zijn naar hun werk, net terugkomen van sporten, of snel iets tussendoor willen, kun je die rustige momenten gebruiken om je omzet te verhogen.

Extra omzet met bezorging en takeaway

Veel gasten zoeken een snack voor onderweg. Misschien hoef je je zaak niet volledig te openen tijdens de rustige uren. Enkel takeaway of bezorging aanbieden tijdens de daluren kan al voldoende zijn. Zo bespaar je op personeels- en energiekosten, maar pik je toch een graantje mee.

Een nieuw, en breder publiek

Door in te spelen op snackification trek je een breder publiek aan. Natuurlijk blijven je vaste gasten komen voor hun favoriete gerechten, maar daarnaast biedt je een oplossing aan voor de snackers. Vandaag hebben ze geen tijd voor een uitgebreide lunch, maar een andere keer zoeken ze misschien wel een gezellige plek om met vrienden te eten.

Meer flexibiliteit op het menu

Door snacks en kleinere of lichte maaltijden toe te voegen aan je menu creëer je meer variatie. Je hoeft geen nieuwe gerechten te bedenken, maar bouw verder op je bestaande topgerechten. Bied ze aan in een kleinere portie, maak het gemakkelijk om ze mee te nemen of geef je snacks een kleine upgrade met toppings en sauzen. Wees creatief, experimenteer en kijk vooral naar wat je al in huis hebt. Bovendien kan een populaire snack ook uitgroeien tot een nieuw topgerecht op je menu.

Afbeelding
Originele snacks - snackification

 

 

Zo ga je aan de slag met snackification

Je hoeft niet ver te zoeken om te beginnen. Hier zijn enkele praktische tips om je op weg te helpen:

  • Transformeer je populairste gerechten tot mini-gerechtjes die gemakkelijk zijn om mee te nemen of onderweg op te eten.
  • Geef je populairste snacks een upgrade. Een kaaskroket, frikandel of Kipkorn® kan je gemakkelijk omtoveren tot een lekkere loaded snack die geen enkele gast kan weerstaan. Dat fenomeen wordt trouwens premiumization genoemd, met enkele kleine toevoegingen zorg je voor meer marge
  • Laat je inspireren door seizoensgroenten als toppings en/of door de seizoenen in het algemeen. Een broodje Kipkorn® met paprika en komkommer is lekker fris in de zomer, eentje met spek, kaas en mosterd scoort dan weer beter in de winter. Je hoeft heus niet heel je menu aan te passen om voor variatie te zorgen.
  • Gebruik je overschotten van je klassieke maaltijden in je afhaalmenu. Werd een bepaald gerecht deze week wat minder verkocht? Maak er dan een onweerstaanbare snack-deal van. Extra voordelig én je beperkt je food waste.
  • Zorg voor voldoende vegetarische snacks. Veel snackers zoeken naar alternatieven zonder vlees en ondertussen heb je meer dan genoeg lekkere, vegetarische snacks om op je kaart te zetten.
  • Bied vaste combo- of menu deals aan om de keuze voor je gasten, én het werk voor je keuken, te beperken. Snel en efficiënt zijn de kernwoorden bij snackification, maak het je gasten dus zo gemakkelijk mogelijk om te beslissen. 
  • Presenteer je snacks op een aparte, duidelijke snackkaart. Leg die kaart bij de ingang van je zaak en bij de kassa. Zo verliezen je gasten geen tijd als ze snel weer onderweg willen zijn.

Extra inspiratie: Met één snack maak je verschillende wow-gerechten in snackvorm. Serveer de Nacho Cheese Bites bijvoorbeeld op een zoete aardappelcrostini of in een Mexicaanse salade.

Tot slot, probeer je doelgroep slim te bereiken. Ligt je zaak niet ver van een station of een plaats met veel reizigers, dan is een snack voor onderweg ideaal en winnen je gasten tijd. Vindt er binnenkort een evenement plaats bij jou in de buurt, denk dan eens na of je jouw menu kan transformeren in handige meeneem-gerechtjes. Vergeet ook niet om je snackkaart op al deze plaatsen te verspreiden!

Afbeelding
Loaded snacks - snackification

 

 

 Loaded Snacks: de sterren van de snackification show.

Spreek je over snacks, dan is de stap naar loaded snacks zo gezet. Een loaded snack is een lekkere snack, met iets extra’s. Denk aan kleurrijke toppings, originele sauzen of een bijzondere presentatie. Voor al je favoriete snacks kan je wel iets bedenken.

De voordelen van zo’n loaded snack?

  • Je trekt er de aandacht mee. Het ziet er lekker uit - zelfs instagrammable. Veel gasten zullen je snack maar al te graag delen op hun social media, waardoor je zaak extra in de schijnwerpers staat.
  • Zien snacken, doet snacken. Je andere gasten zullen de heerlijke snacks niet kunnen weerstaan als ze op een andere tafel verschijnen.
  • Je kan er iets meer voor vragen dan voor een gewone snack. Zo verhoog je de gemiddelde besteding per bestelling gevoelig.

Conclusie: ‘snackification’ is hier om te blijven

In een wereld waarin tijd steeds kostbaarder wordt en iedereen op zoek is naar balans en flexibiliteit, wordt elke optie om hieraan tegemoet te komen gewaardeerd. Snackification heeft dan ook een vaste plaats ingenomen in onze eetcultuur. Dat biedt heel wat kansen voor jou, als ondernemer, om je gasten nog beter te bedienen. Meer eetmomenten, meer gasten, meer experimenteren en vooral: meer omzet.

Bonus: meer inzichten en trends voor ondernemers

De behoeften van jouw gasten veranderen voortdurend, zoals de trend van snackification laat zien. Het is belangrijk dat je als ondernemer goed op de hoogte bent, zodat je weet op welke trends je het beste kunt inspelen. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Daarom hebben we Snack Extra ontwikkeld, een platform vol met inzichten, tips & tricks, een gratis beeldbank, een webshop met promotiematerialen, originele recepten en promoties.

Word gratis lid van Snack Extra

De lekkerste snacks om je zaak te snackifyen?

Ben je op zoek naar de lekkerste snacks om aan te bieden? Snacks met veel smaak en een hoge kwaliteit? Bij Van Geloven vind je het grootste aanbod van snacks in Nederland.

Ontdek al onze snacks