Maasbree – in de plaatselijke spreektaal ‘Bree’ - is een gemoedelijke gemeente in Peel en Maas, in Zuid-Limburg. Hier ligt Restaria, een cafetaria met binnen dertig zitplaatsen. De regio Peel en Maas staat bekend om de mooie natuur en leuke dorpjes, dus je vindt er relatief veel campings. Daarom komen er in zijn horecazaak niet alleen bewoners uit Maasbree zelf, maar ook veel toeristen, vertelt eigenaar Marc Greijn. Op het moment dat we hem spreken heeft hij net een zeer drukke periode achter de rug vanwege de kermis in het dorp. Het was er drukker dan ooit.

Vegascan

Zo’n 90% van zijn klanten komen voor afhaal, de rest eet de snacks ter plekke. En dat zijn steeds vaker vegetarische snacks, aldus Greijn. Om die reden ontving hij onlangs een Vega King 2022 Trofee van Van Geloven. Iets dat hij totaal niet had zien aankomen. ‘In de nieuwsbrief van Van Geloven had ik gelezen dat je een Vega Scan kunt doen. En ik wilde weleens peilen hoe compleet mijn assortiment eigenlijk is. Ik hoefde maar een paar vragen in te vullen, dus dat was zo gebeurd. Vervolgens werd er contact opgenomen door de accountmanager. Dat was een verrassing. Het is een bevestiging dat we goed bezig zijn.’

Afbeelding
maasbree 5

 

De vraag neemt toe

Op de kaart staan kaas croquetten van Van Dobben, drie soorten Soufflesse, vegetarische frikandellen, kroketten en kipkorns van Mora, een groentekroket van Van Laan en Nacho Cheese bites van Mora, bijvoorbeeld. Waarom hij investeert in vegetarisch? Greijn: ‘Simpel. De vraag neemt toe. Vooral de laatste paar jaar. Mensen gaan anders eten. Het zijn niet eens echt specifieke doelgroepen. Vaak nemen mensen zo’n snack omdat ze het gewoon lekker vinden, of voor de afwisseling. Zonder dat ze per se vegetarisch zijn.’ Vooral de kaassoufflés en de Nacho Cheese bites blijken hardlopers te zijn.

Afbeelding
maasbree 8

 

Ga aan de slag met deze ideeën voor vegetarische snacks in jouw cafetaria
Overname bij toeval

Eigenlijk rolde Greijn het horecavak bij toeval in. Een bekende die ermee wilde stoppen vroeg of hij interesse had om de zaak over te nemen. Dat wilde hij wel. Hij kreeg genoeg steun uit zijn omgeving. En de zaken lopen goed. Slechts kleine dingen heeft hij sinds die overname veranderd. Maar vooral dus de keuze voor meer vegetarisch. Greijn: ‘Er komen ook steeds meer varianten bij. Zelf test ik ze eerst bij anderen, om te zien of het in de smaak valt. Als er een markt voor is, zet ik het op de kaart.’ Binnenkort gaat hij wellicht ook vegetarische burgers verkopen.

Afbeelding
maasbree 10

 

Op de counter

Wat hij doet aan promotie voor de vegetarische snacks? Greijn: ‘Op de kaart heb ik een aparte sectie voor vegetarisch, maar ze staan ook tussen de ‘gewone’ snacks. De groentekroketten bij de kroketten dus. Dan kom je ze dus twee keer tegen. En straks natuurlijk de trofee! Die zet ik op de counter en ik maak er een berichtje over op m’n facebook-pagina.’