Zo start je met vegetarische snacks in je cafetaria

Vegetarisch Snacken Ondernemen Fastservice
Vegetarisch eten zit in de lift: in een recent onderzoek gaf 1 op 3 mensen aan dat ze regelmatig geen vlees eten. In dit artikel delen we enkele concrete tips om met vega snacks te starten in jouw cafetaria.
Zo start je met vegetarische snacks in je cafetaria

Steeds meer Nederlanders eten minder vlees

Het aantal vegetariërs en flexitariërs groeit elk jaar. Die stijging komt vooral door de steeds groter wordende groep flexitariërs: ruim een derde van de Nederlandse consumenten eet immers bewust een aantal dagen per week geen vlees. Hiervoor zijn diverse redenen, maar dierenwelzijn, het milieu en gezondheidsredenen zijn voor velen de belangrijkste motivaties.

"En of vegan en vegetarisch eten populair is. De Veggie Challenge Community van ProVeg wordt ook in Nederland steeds groter en telt ondertussen meer dan 400.000 leden."

 

Je kan er dus niet langer omheen. Zonder vegetarisch aanbod, sluit je een steeds groter wordende groep potentiële klanten uit. Kijk dus even kritisch naar je eigen kaart: kunnen klanten bij jou terecht voor een vleesvrij alternatief? Of dreig je ze te verliezen? Een slimme ondernemer omarmt deze evolutie in elk geval en ziet een uitgelezen kans om met vegetarische snacks nieuwe klanten aan te trekken.

Ook bij Van Geloven omarmen we de toenemende vraag naar vega snacks: we spelen er graag op in met nieuwe, smakelijke snacks en vegetarische alternatieven. Dit vegetarisch assortiment moet tegen 2025 dan ook uitgroeien tot een belangrijke steunpilaar van ons bedrijf.

Tip: Op onze website lees je nog meer interessante artikels over vegetarisch snacken.

Flexitariër, vegetariër, veganist, wat is nu het verschil?

Vegetariër, flexitariër, pescotariër, veganist, ... Volg je nog? Hier krijg je alles eens op een rijtje:

  • Een alleseter - of omnivoor - eet alles: hij maakt geen onderscheid tussen planten, dieren of vissen.
  • Een flexitariër eet vlees, maar beperkt. De frequentie en hoeveelheid vlees is persoonlijk. Dat kan bijvoorbeeld iemand zijn die thuis vegetarische gerechten bereidt, maar op restaurant of bij vrienden wel vlees eet. Of iemand die enkel tijdens het weekend nog vlees eet.
  • Een vegetariër eet geen producten van gedode dieren. Dus geen vlees of vis en meestal ook geen gelatine, want dat is afkomstig van huid of beenderen. Eieren, melk en honing zijn meestal wel toegestaan, omdat er geen dier voor gedood wordt.
  • Een veganist eet niets van dierlijke oorsprong. Dat betekent geen vlees, vis, zuivel, eieren of honing. Hij zal ook geen dierlijke producten gebruiken zoals wol of leer.

Dan heb je nog combinaties:

  • Een pescotariër is een vegetariër die wel vis eet. De naam komt van het Latijnse woord voor vis, namelijk ‘Piscis’.
  • En een pollotariër eet nog wel gevogelte. Dat komt dan weer van het Latijnse woord voor kip.

Het is vaak handiger om in je vegetarisch aanbod alle dierlijke producten - dus ook zuivel en eieren - te vermijden. Zo kan je meteen verschillende groepen bedienen.

Ken jij onze vegetarische snacks al?

Afbeelding
Vegetarische kipburger als snack voor in je cafetaria

 

In 5 eenvoudige stappen naar een vegetarisch aanbod voor je cafetaria

Met deze 5 stappen maak je van je cafetaria of restaurant een vegetariër-vriendelijke zaak.

Stap 1: Ga na wat er vandaag al op je menu staat

Stap 1 is eenvoudig. Kijk eens wat er vandaag allemaal al op je menu staat. Vaak bied je een vegetarische snack aan, zonder het te weten. Als je Ad van Geloven vegetarische loempia of de Van Dobben Kaassoufflés in je aanbod hebt zitten, is dat bijvoorbeeld het geval. Maar is het voor je gasten wel duidelijk dat die opties vegetarisch zijn?

Tip: Zorg dat het in één oogopslag duidelijk is of een snack vegetarisch is.

Stap 2: Zorg voor een vegetarische variant van je populaire snacks

Het is niet nodig om je volledige kaart om te gooien. Vaak is het een kleine moeite om je populaire snacks dubbel aan te bieden als een ‘gewone’ en een vleesvrije optie. Van de meeste populaire frituursnacks bestaan er ondertussen vegetarische varianten. Denk bijvoorbeeld aan:

Zorg ook hier dat je gasten steeds duidelijk zien dat je vegetarische varianten aanbiedt.

Stap 3: Bedenk zelf nieuwe vegetarische gerechten

Je scoort pas echt bij je gasten als je vegetarische snacks niet enkel als een alternatief, maar als volwaardige gerechten bekijkt. Een vegetarisch gerecht kan ook gewoon lekker zijn en gasten overtuigen die niet noodzakelijk vegetariër zijn. Er zijn intussen verschillende mogelijkheden om een smakelijk vegetarisch gerecht samen te stellen waar je verrassend mee uit de hoek komt.

Je hebt sneller dan je denkt nieuwe toppers (als een gerecht, snack of borrelhapje) op je menu staan:

En zo’n nieuwe ster op je menu is de kans om nieuwe gasten aan te trekken.

Afbeelding
Nacho Cheese snacks als vegetarisch alternatief voor je cafetaria

 

Stap 4: Optimaliseer je menukaart

Investeer je in een vegetarisch aanbod? Ga er dan ook vol voor. Verberg je vleesvrije snacks niet onderaan jouw menukaart, maar pas deze eenvoudige tips rond menu-engineering toe:

  • Verberg de vegetarische snacks niet in een aparte categorie, maar laat zien dat ze deel uitmaken van je volledige menu. Zet er bijvoorbeeld een duidelijke, groene ‘V’ achter. Probeer ook in ieder segment (snack, voorgerecht, hoofdgerecht, broodjes, … ) een optie aan te bieden.
  • Geef alternatieve gerechten een eigen, catchy naam. Een ‘Mean and Green Burger’ klinkt beter dan een ‘Vegetarische Hamburger’, toch?
  • Neem af en toe ook een vegetarisch gerecht op als suggestie of dagschotel.

Zo stimuleer je al je gasten om eens wat nieuws te proberen.

Belangrijk: Zorg dat je helemaal achter je eigen vleesvrij aanbod staat. Proef van de snacks, zoek naar lekkere combinaties, maar doe het zeker niet - alleen maar - omdat het trendy of goed is voor je zaak. Vind je de gerechten zelf lekker, dan volgt de verkoop automatisch.

Stap 5: Pak uit met je vegetarische snacks

Je menukaart aanpakken, is een goed idee, maar dan staat een gast al in je cafetaria. Je wil natuurlijk ook nieuwe gasten aantrekken. Plaats een mooie foto van één van je vegetarische gerechten op het raam, of schrijf ze op je bord en doe hetzelfde op je website en sociale media.

Laat weten dat vegetariërs, flexitariërs - en misschien zelfs veganisten - bij jou terecht kunnen. Het zal je gegarandeerd voordeel geven.

Tip: Hier lees je onze tips om reclame te maken voor jouw restaurant/cafetaria

Vegetarisch is vaak duur, of toch niet?

Soms hoor je dat vega snacks duur zijn, maar dat is niet noodzakelijk zo. Een vegetarisch gerecht is vaak zelfs goedkoper om aan te bieden dan een stuk vlees. Je foodcost in de gaten houden, is overigens altijd een goed idee. In ons vegetarisch assortiment ontdek je bovendien enkel snacks die erg goed zijn voor jouw marge!

Frituursnacks: voor ieder wat wils

De evolutie is ingezet: het is intussen normaal geworden om niet altijd vlees te eten en waarom zou je je gasten niet geven wat ze willen - als dat past binnen jouw visie en smaak? Zo voelt iedereen zich bij jou thuis!

Ontdek ons vegetarisch assortiment