De snacks van Mora en De Vegetarische Slager: een win-win

Vegetarisch Snacken Ondernemen Fastservice Horeca
Ging je als vegetariër vroeger naar een cafetaria of snackbar? Dan had je niet veel meer keuze dan een kaassoufflé of een groentekroket. Tot De Vegetarische Slager en Mora de handen in elkaar sloegen. Het resultaat? Heerlijke vegetarische alternatieven voor je favoriete frituursnacks.
Mora Luc Notermans

Meer en betere vega snacks. Daar was duidelijk nood aan in Nederland. Zeker nu het aantal flexitariërs en vegetariërs jaar na jaar blijft toenemen. De missie voor Mora en De Vegetarische Slager was dan ook snel duidelijk: samen zorgen voor heerlijke vegetarische snacks die niet van de vleessnacks te onderscheiden zijn. Zo kan jij als ondernemer inspelen op de steeds sneller groeiende vraag.

Vertrouwde smaken bij de snacks van De Vegetarische Slager

Bitterballen, frikandellen, kroketten… het lijstje met klassiekers is lang. Maar wat als je vegetarisch eet, en toch één van deze snacks wil bestellen? Dan had je lang geen alternatief. Daarom werkten we de experts van Mora en De Vegetarische Slager intensief samen.

Maar hoe krijg je de bekende structuur van draadjesvlees en de ultieme smaak van vleesragout zónder vlees te gebruiken? Luc Notermans, projectleider bij Mora, kent het antwoord op die vraag. Maandenlang zocht hij samen met De Vegetarische Slager naar de juiste samenstelling van kruiden, vezels en andere ingrediënten om tot het ultieme recept te komen.

“En?” vraagt hij, als hij het resultaat, een vegetarische draadjesvleeschkroket, serveert in de keuken van de Maastrichtse Mora-fabriek. “Niet van echt te onderscheiden, toch?” Inderdaad: de kroket is goudbruin van buiten en heeft de kenmerkende, glanzende draadjesvleesstructuur van binnen. En smaakt precies zoals een kroket moet smaken: romig en vlezig, op basis van bouillon.

Het beste van twee werelden: verrassend en toch vertrouwd

Dat een vegetarische snack zo vertrouwd kan smaken is vaak verrassend voor de consument, maar voor Notermans eigenlijk niet meer dan logisch. “We willen alleen de allerbeste snacks maken.”

Om dat te realiseren, werd er niets aan het toeval overgelaten. Voor de vegetarische kroket ging het team eerst en vooral op zoek naar de juiste structuur voor de ragout. Naast de smeuïge inhoud, was er natuurlijk ook aandacht voor de krokante korst. Het vega alternatief moest zo dicht mogelijk aansluiten bij de klassieke snack. Eens de structuur en textuur goed zat, werd er verder gefocust op de smaak.

Mora Vegetarische Kroket

Het team om dit te doen slagen bestond niet enkel uit snackspecialisten van Mora, ook de ‘nieuwe’ collega’s van De Vegetarische Slager zoals Shar Pijpers speelden een cruciale rol. “Die samenwerking brengt het beste van de twee werelden samen”, garandeert Notermans: onze expertise op gebied van lekkere snacks en hun visie op geloofwaardige vegetarische alternatieven. 

Bekijk onze themapagina: alles wat je wil weten over vegetarische snacks voor horeca en cafetaria.

Vegetarisch keurmerk

“Onze vegetarische snacks hebben een keurmerk: ze zijn getoetst en gecontroleerd door de Vegetariërsbond”, vertelt Notermans. “Dat betekent dat ze absoluut niet in aanraking komen met vlees. We weten dat dit belangrijk is voor vegetariërs.”

Inmiddels lopen er verschillende productielijnen voor vegetarische snacks in de Limburgse fabriek:

  • Eén voor kroketten en bitterballen, die gemaakt worden met dezelfde ragout en, voorzien van drie laagjes paneer (waaronder één met fijngehakte peterselie), ingevroren worden voor de horeca en cafetaria.
  • Eén voor ovenkroketten die worden voor gefrituurd voor ze geleverd worden aan kanalen waar niet of minder gefrituurd wordt, bijvoorbeeld aan cateraars.
  • En één voor de vegetarische kipkorns: snacks gemaakt op basis van de ‘kipstuckjes’ van De Vegetarische Slager.

Hierboven worden al een aantal snack genoemd, maar ook klassiekers als de bitterbal en frikandel kregen een vegetarische variant;

Vegetarisch assortiment - Mora

Uitgelichte snack: vegetarische bitterballen van Mora

De vegetarische draadjesvleesch bitterballen van Mora werden samen met het team van De Vegetarische Slager ontwikkeld. Zo heb je 100% zekerheid dat je gasten enkel het beste krijgen. De bitterbal is van hoge kwaliteit en vrijwel niet van de echte draadjesvlees bitterbal te onderscheiden. Daar is ontzettend hard op gewerkt. Door het gemis van gelatine en de natuurlijke structuur van vlees in de ragout, valt de vertrouwde structuur, stevigheid en romigheid immers weg. Door te werken met eiwitvezels, roomboter en enkele geheime ingrediënten slaagde het team er in om de ragout helemaal af te maken. Vegetarisch, en toch zo vertrouwd. Ook de vegetarische bitterballen van Mora kan je dus gewoon lekker als portie of op een borrelplank serveren.

Klassieker in een modern jasje: de vegetarische frikandel

De frikandel is nog steeds de nummer 1 snack van Nederland. Daardoor stond een vegetarische frikandel meteen bovenaan het wensenlijstje van Mora en De Vegetarische Slager. Het resultaat? Een heerlijke vegetarische frikandel, vrij van vlees en vol van smaak. De frikandel heeft een basis van soja met onder andere eiwitten en vezels, op smaak gebracht met herkenbare frikandellenspecerijen. Volgens ons een variant de maken die vrijwel niet te onderscheiden is van de vleesvariant.

Tip: Doe zelf de test en je zal zien: niet te onderscheiden van het ‘echte’. Of leuker: organiseer een proefdag in je cafetaria. Je gasten zullen het niet geloven!

Afbeelding
Vegetarische frikandel - De Vegetarische Slager

Op zoek naar meer vegetarische snacks?

Als marktleider in Nederland weten wij als geen ander wat er nodig is om een heerlijke snack te ontwikkelen. Mét - en nu ook zonder - vlees. Ontdek ons vegetarisch assortiment

Weet je niet goed waar je moet beginnen? Dan helpen we je graag op weg met enkele concrete tips en tricks. Deze artikels zullen ze in elk geval inspireren: