Onweerstaanbare menu deals: de sleutel tot slim verkopen in je cafetaria

Ondernemen Fastservice
Meer verkopen in je cafetaria, dat doe je met zorgvuldig samengestelde menu deals. In dit artikel delen we enkele praktische tips om je gasten te verleiden met onweerstaanbare aanbiedingen.
Menu deals: de sleutel tot slim verkopen in je cafetaria | Van Geloven

Wie houdt er nu niet van een goede deal? Zeker nu consumenten steeds prijsbewuster worden, kan een deal een wereld van verschil betekenen.

Niet alleen jouw gasten doen er hun voordeel mee. Een zorgvuldig samengestelde menu deal is een win-win situatie. Ook jij, als ondernemer, hebt er baat bij. Je trekt nieuwe gasten aan, beperkt het aantal verschillende bestellingen en je verkoopt er meer mee.

Maar wat is een goede deal? Hoe stel je die samen? Hoe zorg je ervoor dat zo'n voordeelmenu winstgevend is? We leggen het uit in dit artikel.

Een menu deal voor elk moment

Een menu deal is een goede manier voor jou als cafetaria-ondernemer om meer te verkopen. Menu deals kunnen allerlei vormen aannemen. Je kan ze dus op elk moment van de dag inzetten.

Hier zijn alvast vijf manieren om menu deals in te zetten in jouw cafetaria:

 • De combideal: je biedt een combinatie van 2 of meerdere producten aan voor een bepaalde prijs. Dat kunnen 2 snacks zijn, een portie friet en een snack of zelfs friet, een snack en een drankje.
 • De lunchdeal: een combideal, op maat van de lunch. Ga voor een snack op een broodje of een loaded snack, gecombineerd met een drankje aan een gereduceerde prijs. Al dan niet met een kleine portie friet of een salade. Ideaal voor gasten die geen tijd te verliezen hebben, en snel en voordelig willen genieten van een volledige maaltijd.
 • Het familiepakket: een voordeelmenu voor het hele gezin. Denk bvb. aan een gezinszak friet, enkele snacks - wat dacht je van 2 frikandellen, een portie bitterballen en kipfingers - en enkele drankjes. Vergeet ook zeker niet om een kidsdeal op je menu aan te bieden.
Afbeelding
Onweerstaanbare menu deals voor je cafetaria | Van Geloven

 

 • Een thema- of seizoensgebonden deal zoals een Halloween-menu deal met een freaky frikandel, of een zomerdeal voor op je terras waarbij de gast een verfrissend drankje krijgt bij een snack naar keuze.
 • De Happy Hour deal zet je enkel in op bepaalde uren van de dag. Werk enkele combinaties uit van je populairste snacks en bijhorende drankjes, en zet ze in om rustige uren op te vangen of net om tijdens drukke momenten de bestellingen wat te sturen.
 • Wat denk je van een ‘loyalty deal’, exclusief voor je vaste gasten? Bied een korting aan, die enkel geldt na een aantal bestellingen. Handig om je gasten aan te moedigen terug te komen of zich te registreren voor jouw klantenkaart.
 • Als laatste kan je een ‘meepakker’ introduceren, een snack die je gasten gewoon meenemen, in combinatie met een drankje. Zonder extra poespas, aan een licht voordelige prijs. Denk aan een hamburger, kroket of bamischijf.

Word gratis lid van Snack Extra en krijg nog meer tips en andere voordelen als cafetaria-ondernemer.
Sluit je gratis aan bij Snack Extra

Afbeelding
Snack Extra - het platform met voordelen voor ondernemers

 

Menu deals zorgen voor meer verkoop

Klinkt natuurlijk leuk, zo’n deal. Zeker voor je gasten. Maar is het nu echt zo slim om erop in te zetten? Absoluut! Menu deals brengen heel wat voordelen met zich mee:

Meer controle

Met menu deals stuur je de bestellingen, want je duwt je gasten in een bepaalde richting. Dat is handig voor je voorraadbeheer. Je kan de producten waar je op inzet, in grotere hoeveelheden aankopen. Je vermindert er ook je food waste mee. Heb je van een bepaalde snack nog veel in voorraad? Dan kan je die wegwerken met de ‘Deal van de Dag’ of het ‘Menu van de Week’.

Bovendien maak je zo het werk in de keuken een stuk makkelijker en efficiënter. Dat zorgt voor minder stress, en meer tijd om andere dingen te doen.

Minder keuzestress

Deals zorgen ook bij je gasten voor minder stress. Keuzestress, om precies te zijn. Veel bezoekers laten zich graag leiden door jou, de expert. Een vaste menu deal maakt de keuze voor hen.

Scherp geprijsd

Minder keuzestress is natuurlijk niet de enige drijfveer. Veel gasten kiezen voor je menu deal, omdat het een goede deal is. Ze betalen minder, en dat lokt altijd nieuwe gasten.

Het geeft jouw cafetaria een boost. Je blijft dankzij de deals concurrentieel doordat je aan je gasten een voordelige prijs aanbiedt zonder dat het goedkoop overkomt. Een deal komt beter over dan een traditionele korting.

Een aangename kennismaking

Neem zeker eens nieuwe of minder populaire producten op in een deal. Als de prijs wat lager is, zullen je gasten deze snacks sneller uitproberen. Bevalt de snack? Dan is de kans groot dat ze de volgende keer de snack opnieuw bestellen, deze keer aan de normale prijs.  

Afbeelding
Combideals voorbeelden voor in je cafetaria | Van Geloven

 

Als je een voordeelmenu op je kaart zet, verhoog je dus niet alleen je omzet, maar werk je ook efficiënter, ga je slimmer om met voorraden en biedt je je gasten een betere ervaring.

Tip: Ben je benieuwd naar de meest populaire snacks voor cafetaria's? Deze snacks zijn perfect om als deal in te zetten.

Opgelet: zorg dat je deal winstgevend is!

Als ondernemer is het natuurlijk belangrijk dat je ervoor zorgt dat de deal winstgevend is voor je cafetaria. Het is meer dan zomaar een korting geven op een maaltijd, het moet deel zijn van een goed uitgedachte prijsstrategie.

De meeste deals werken omdat je een aantal items combineert, zoals een drankje en een snack. Je combineert best een product waar je een hoge(re) marge op hebt, met een product waar je wat minder marge op hebt. Zo ben je zeker dat je iets overhoudt aan je deal. Of kies voor producten, die je - al dan niet tijdelijk - goedkoper kan inkopen. Zo creëer je zelf die extra marge.

Breng bij het samenstellen van je deal alle kosten in kaart. Zo vermijd je achteraf onaangename verrassingen.

Hoe werkt een menu deal nu concreet? Een voorbeeld:

 • Stel dat een blikje frisdrank je 1 euro kost, een broodje kroket 1 euro per stuk en een portie friet 0,50 euro.
 • In totaal kost deze menu deal jou 2,50 euro om te maken.
 • Alle producten staan apart op je kaart. Het blikje aan 2,50 euro, het broodje kroket aan 4 euro en de friet aan 2,50 euro. Zonder deal is de totaalprijs 9 euro.
 • Je kan de combideal gerust aanbieden aan 6,50 of 7 euro, afhankelijk van hoeveel omzet je wilt genereren. Zo ben je zeker dat je nog steeds winst maakt en krijgt je gast toch een scherpe prijs.

Waarom is zo’n deal een goede keuze? Wel, niet iedereen koopt de drie producten uit dit voorbeeld samen. Sommige gasten hoeven geen drankje, of kiezen voor een goedkoper drankje. Hetzelfde geldt voor de snacks of de portie friet. Als er tien gasten binnenlopen in je cafetaria, verdien je dus niet noodzakelijk 10 x 9 euro. De combideal is zo scherp geprijsd, dat de kans veel groter is dat meer gasten voor deze deal gaan. Je marge per bestelling ligt misschien wat lager, maar het aantal bestellingen zal dat verschil ruimschoots goed maken.

"Let op: een deal is niet simpelweg korting geven. Het moet onderdeel zijn van een goed doordachte prijsstrategie."

Een tweede optie om meer te verdienen is door het aantal handelingen te verminderen. Met een take-away deal stimuleer je gasten om hun maaltijd af te halen, waardoor je minder kosten hebt. Je bespaart zo op personeel, schoonmaakkosten en afvalkosten.

Wat doe je beter niet?

Goede deals hebben een positieve impact op de cijfers van je cafetaria. Maar er zijn een aantal zaken die je liever niet doet. Enkele valkuilen die je best vermijdt:

 • Een ‘all-you-can-eat’ deal houdt veel risico in. Je moet alle kosten goed in rekening brengen en voor voldoende marge zorgen zodat je geen gasten hebt die je arm eten.
 • Een combideal aanbieden waarbij gasten bij aankoop van één product een ander gratis krijgen. Dat lijkt misschien interessant voor de verkoop, maar het wekt de indruk dat het gratis product van mindere kwaliteit is.
 • Krijgt de gast een gratis drankje bij een (voldoende hoge) bestelling, specificeer dan welk type drankje. Anders kiezen gasten misschien voor een te dure optie, wat de winstmarge van je deal geen goed doet.

Tip: Er komt heel wat kijken bij het opstellen van een winstgevend menu. Met menu engineering krijg je inzicht in de prestaties van je kaart en leer je hoe je gerechten aanbiedt voor het beste resultaat.

Afbeelding
Deals - tips voor meer verkoop | Van Geloven

 

Vergeet je deals niet te promoten!

Maak reclame om je deals in de kijker te zetten. Zo trek je nieuwe gasten aan, die misschien later nog eens terugkomen.

Zet je de deals niet voldoende in de kijker? Dan geef je vooral korting aan je bestaande gasten, en is het rendement wellicht lage

Ben je op zoek naar de lekkerste snacks om jouw menu deals samen te stellen?

Bekijk ons assortiment voor cafetaria

Wist je dat je naast het grootste aanbod aan snacks, bij Van Geloven ook regelmatig tips en inzichten en inspirerende recepten krijgt? We denken graag met je mee.