“Vega is een must”

Vegetarisch Snacken Fastservice Ondernemersverhalen
Midden in een lockdown een snackbar openen? Dat doe je alleen als je weet dat je iets unieks te bieden hebt. Met verse friet, huisgemaakte sauzen en een breed assortiment snacks van topkwaliteit vulden de eigenaren van Frietje Looijmans een gat in de markt. Een uitgekiend vegetarisch aanbod hoort daarbij.
“Vega is een must”

Ruim een jaar geleden, toen de wereld dicht was, opende Bob en Paul Looijmans en Jos van Alphen Frietje Looijmans. “Inwoners van Best konden nergens in het dorp huisgemaakte, verse friet krijgen”, zegt Jos. Toen de ondernemers de kans kregen om een klein pand op een goede locatie over te nemen, besloten ze dat gat in de markt te vullen. “We wisten: als we nu iets beginnen, moet het echt de moeite waard zijn om iets bij ons te bestellen. Daarom hebben we het vergrootglas op kwaliteit gelegd. Naast verse friet met huisgemaakte sauzen en stoofvlees, bieden we burgers, salades, verse milkshakes en snacks”, vertelt Jos. Vegetarische snacks mogen in het aanbod zeker niet ontbreken, vindt hij.

Afbeelding
foto 4

Veranderende markt


De drie ondernemers vinden het immers belangrijk dat de gast uit iets te kiezen heeft. Naast vegetarische snacks, staan bij Frietje Looijmans ook een frietje vegetarisch stoofvlees en vegetarische hamburgers op de kaart. “De nieuwe consument, tot ongeveer dertig, veertig jaar, zit echt in die vegetarische modus”, ziet Jos. “We staan voor een veranderende markt. Vega is de toekomst, dat geloof ik zeker, en daar moet je als ondernemer in mee. Wat ons betreft is het een must om je gasten de keuze voor een vegetarische snack te bieden en hoort het in het pakketje ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’.”

Verrassen met vegetarische snacks


Hoewel de “oudere” generatie nog niet zo gefocust is op vega, proberen Bob, Paul en Jos ook alle gasten in hun zaak regelmatig te verrassen met zijn vegetarische assortiment. “Met een vegetarische Van Dobben kroket bijvoorbeeld”, zegt Jos. “Die geven we dan mee bij de ‘reguliere’ bestelling en dan vragen we of ze de week erop komen vertellen wat ze ervan vonden. De reacties zijn uitsluitend positief.”

Afbeelding
foto 8

Genieten


Dat wil niet zeggen dat Frietje Looijmans mensen allemaal aan de vegetarische snacks wil krijgen. “We zien het meer als een optie die je moet bieden, zoals je cola en cola light ook beide in je assortiment moet hebben”, zegt Jos. “We vinden het leuk om mensen kennis te laten maken met het aanbod. Maar uiteindelijk moet iedereen gewoon genieten van wat hij of zij lekker vindt. Dat is immers ons bestaansrecht als snackbar.”

Toekomst van vega


Hoewel de vegetarische bestellingen het bij Frietje Looijmans nog niet winnen van de bestellingen met vlees, geloven de eigenaren dat dat in de toekomst zomaar anders kan zijn. “Het gebeurt regelmatig dat de variant met vegetarisch stoofvlees dertig procent van de loaded fries bestellingen uitmaakt. En als we acties hebben met vega kroketten, worden die ook best veel besteld”, zegt Jos. “Uiteindelijk houd je de opmars van vega niet tegen. We moeten samen aan de slag met die veranderslag.”

Ook starten met vegetarische snacks in jouw cafetaria? Dit is wat je wilt weten.