Bos, borrel, buitenleven

Ondernemen Terras Horeca
Zodra de zon mensen naar buiten lokt, zit het grote terras van Bos & Co in Oosterhout vaak bomvol met recreanten en buitensporters. Een uitgekiende borrelkaart is op die momenten onmisbaar. “Door bitterballen per stuk te verkopen, bestellen mensen die er vaak éxtra bij.”
Bos, borrel, buitenleven

In Oosterhout, aan de rand van boswachterij Dorst, openden Pim Hamburg en zijn compagnon begin 2020 Bos & Co. Het is een populaire bestemming onder de vele fietsers, wandelaars, campinggasten die het bosgebied bezoeken. En voor buurtbewoners en bedrijfsmedewerkers uit de omgeving die iets te vieren of te borrelen hebben. Het hele jaar door kunnen zij bij Bos & Co terecht voor koffie met vlaai, lunch, borrel en diner, maar ook voor de verhuur van mountainbikes en een heuse outdoor escape room.

Jaarrond terras

Op een plek die draait om buitenleven, mag een mooi terras natuurlijk niet ontbreken. Zelfs in de wintermaanden kunnen gasten daarom bij Bos & Co, al dan niet na een rondje door het bos, buiten uitblazen met iets lekkers. “Vorig jaar hebben we een grote terrasoverkapping geplaatst, met windzeilen eromheen, die we kunnen in- en uitschuiven zodat gasten het hele jaar door buiten kunnen zitten”, vertelt Pim. In het hoogseizoen zorgt dat overdekte terras voor extra schaduwplekken. “Dan breiden we het buitengedeelte uit met twee extra terrassen, en gaan we van zestig naar tweehonderd zitplaatsen op het terras.”

Afbeelding
bosenco 6

 

Drukkere borrel

In de zomermaanden wordt het niet alleen drukker bij Bos & Co: de eetmomenten veranderen ook. “Waar het in de winter vooral druk is rond lunch en diner, begint de drukte in de zomermaanden al rond koffietijd en blijven er ook na de lunch mensen aanschuiven”, zegt Pim. “We draaien dan ook echt een drukkere borrel.”

Ga aan de slag met deze ideeën voor een rendabel horeca terras

Borrel als diner

Bos & Co heeft dan ook een uitgebreide borrelkaart, die perfect aansluit bij de lekkere trek van gasten die na een buitenactiviteit -óf na een dag hard werken- nog even het terras opzoeken. “Borrelplanken gaan altijd hard”, laat Pim weten. “We hebben kleine, grote en héle grote borrelplanken op de kaart. Die laatste vullen we met ham, worst, brood, smeersels en nacho’s, maar ook met Borrelmaatjes en Nacho Cheese Bites: snacks van de beste kwaliteit. Daar kunnen groepen van zo’n zes personen van eten, maar soms worden ze ook besteld door groepjes van twee of drie personen, die er de hele avond van genieten, ter vervanging van het diner bijvoorbeeld.”

Afbeelding
bosenco 17

 

Bitterballen per stuk

Ook bitterballen van De Bourgondiër zijn favoriet tijdens (buiten)borrels bij Bos & Co. “Die bieden wij ook per stuk aan, vanaf vier stuks”, vertelt Pim. Een goed idee, zo blijkt. “We zien opvallend vaak dat mensen daardoor andere borrelgerechtjes van de kaart nog aanvullen met losse bitterballen, zodat ze als het ware hun eigen borrelplank samenstellen. Als ze de bitterballen bijvoorbeeld in porties van acht zouden moeten bestellen, bestellen ze daar waarschijnlijk niets extra’s meer bij: dat is vaak al teveel.”

Afbeelding
bosenco 13

 

Slim en gastvrij ondernemen

De zomerse drukte op het terras vraagt om slim ondernemen. Pim en zijn team maken het zichzelf makkelijker door de kaart beperkt te houden, zodat de handelingen in de keuken beperkt worden, en maken het gasten gemakkelijker door zelfservice aan te bieden. “Naast het “gewone” terras hebben we een zelfvoorzienend terrasgedeelte waar gasten met een QR-code kunnen bestellen”, legt hij uit. “Dat maakt dat gasten sneller geholpen worden: iets waar veel mensen best kritisch op zijn.” Bang dat hij daardoor borrelbestellingen mist, is Pim niet. “Zodra iemand een biertje bestelt, vraagt de app achter de QR code of de gast daar bitterballen bij wil.”