Ga aan de slag met deze ideeën voor een rendabel horeca terras

Ondernemen Terras Fastservice Horeca
Mooi weer is hard werken. Dat weet jij als horecaondernemer als geen ander. Of je nu een cafetaria, café, bistro of restaurant uitbaat, een terras kan je jaar helemaal maken. In dit artikel delen we handige tips om meer uit je terras te halen.
Rendabel terras

Bereid je goed voor op het terrasseizoen

Voor velen start het terrasseizoen pas bij de eerste zonnestralen. Maar voor een horecaondernemer begint het terrasseizoen al vroeger, met de voorbereiding. Uiterlijk tegen 1 maart zorg je er voor dat je takenlijst netjes is afgevinkt. Is je terrasmeubilair nog in orde? Heb je voldoende personeel om de piekmomenten op te vangen? Vermijd onnodige stress wanneer het eindelijk zover is, en bereid je gewoon goed voor.

Zo maak je jouw terras klaar voor een topseizoen

 • Benut elke vierkante meter van je terras, wissel bijvoorbeeld hoge tafels af met lagere. Zo creëer je verschillende zones, maar kan je ook wat plaats winnen.
 • Zorg voor duidelijke looproutes, zodat je personeel weinig of geen tijd verliest. Hoe sneller je het eten en drinken op tafel krijgt, hoe sneller de tafels terug vrij komen. En hoe minder dranken en/of gerechten afkoelen of opwarmen.
 • Kijk je meubilair na en voorzie schermen tegen de wind, regen, zonneschijn, … Het weer is vaak onvoorspelbaar in Nederland.

Met een goede voorbereiding start je vanaf dag één als een geoliede machine en bezorg je zowel jouw gasten en je team de beste ervaring en realiseer je makkelijker een mooie omzet!

Afbeelding
Smakelijke recepten voor op het terras van jouw horecazaak of cafetaria

 

Slimmer werken op je horecaterras

Ook al begin je de dag met een goede voorbereiding, op de drukste momenten kom je vaak voor allerlei onverwachte uitdagingen te staan. Probeer dus altijd zo slim mogelijk te werken:

 • Hou rekening met dal- en piekmomenten, zodat je personeel altijd weet wat ze moeten doen. Alles wat je klaarzet op een rustig moment of tijdens de mise-en-place, is meer dan welkom als je in de drukte even helemaal overdonderd raakt.
 • Voorkom te veel verschillende bestellingen per tafel door op je terras een beperkte versie van je kaart aan te bieden en je medewerkers te leren sterke suggesties te doen.
 • Werk zo digitaal mogelijk. De keuken en bar zien meteen wat er besteld is en verliezen geen tijd. Zo verminder je bovendien het risico op miscommunicatie en een digitale kaart is goedkoper om aan te passen dan een gedrukte versie.

Stel een interessant terras menu op

De meeste winst maak je wellicht op je drankbestellingen, al kan je ook op eten een mooie marge maken. Denk daarom goed na over welke gerechten je op je terras menu aanbiedt en zorg voor een aantrekkelijk aanbod dat past bij je zaak én waarvoor je gasten dat tikkeltje meer willen betalen.

Leestip: Bij Restaurant en Friethuys Karakter in Tilburg kiezen ze resoluut voor de bitterballen en kroketten van De Bourgondiër omdat deze perfect passen bij het concept.

Afbeelding
 Restaurant en Friethuys Karakter kiest voor De Bourgondiër

 

Zo zorg je voor een rendabele menukaart op je terras:

 1. Maak een beperkte selectie van gerechten en snacks, maar ga voor kwaliteit. Je gasten betalen graag wat meer voor een beetje extra luxe. Onze favoriete lunch- en borrelsnacks voor op het terras vind je trouwens hier.
 2. Baseer je daarbij o.a. op de toppers van je “normale” menukaart.
 3. Zorg voor minisnacks en borrelplanken op je borrelkaart, die doen het altijd goed bij een lekker drankje. En zeker in een groep!
 4. Speel in op de zomer en/of op speciale momenten bij jou in de buurt.
 5. Kies dranken en snacks die minder handelingen vergen en/of een korte bereidingstijd hebben.
 6. Bied combinaties aan op je kaart, dat maakt het makkelijker om te kiezen en geeft jou meer controle. Veel van onze snacks gaan bijvoorbeeld goed samen met bepaalde bieren. Benieuwd naar de beste beerpairings?
Afbeelding
Suggestie op het terras - tips & tricks Van Geloven

 

Tip: De Borrelmaatjes zijn de perfecte snack voor op elk terras. Deze luxe mix van minisnacks is eenvoudig te bereiden, lekker bij drankjes en voordelig aan te kopen.

Creëer sfeer op je terras

Bij mooi weer schieten horecaterrassen als paddestoelen uit de grond. Het is belangrijk dat je erin slaagt om op te vallen. Geef je gasten niet alleen lekker eten en drinken, maar een ervaring waar ze over (blijven) praten. Én waar ze voor terugkomen.

Ambiance en beleving beginnen bij je interieur

Een gezellig terras staat of valt met de aankleding. Je inrichting kan nog zo trendy zijn, als de voorbijgangers dode planten en niet-afgeruimde tafels zien, lopen ze jouw zaak snel voorbij.   

Sta tijdens het inrichten stil bij de sfeer die je zelf wil uitstralen en bij welk publiek je trekt. Heb je veel ouders met kleinere kinderen, voorzie een speelruimte of een springkasteel. Maak daarbij ook zoveel mogelijk gebruik van je (natuurlijke) omgeving. Of ga net voor een opvallend contrast: wat dacht je van een volwaardige urban jungle op een stenen stadsplein?

Afbeelding
Sfeer & gezeligheid: aankleding van je terras

 

Organiseer activiteiten op je terras

Met enkele leuke activiteiten geef je je gasten extra redenen om te (blijven) komen. Hieronder delen we een aantal populaire ideeën voor jouw terras:

 1. Laat lokale muziekgroepen het beste van zichzelf geven.
 2. Speel in op grote evenementen zoals voetbal- of wielerwedstrijden. Hou daarbij wel je doelpubliek voor ogen.
 3. Je staat er niet alleen voor. Zet je samen met andere ondernemers in de buurt, en misschien kom je wel tot leuke, nieuwe samenwerkingen.
 4. Soms maakt een kleine actie een groot verschil. Vooral als je weet dat gasten andere gasten aantrekken. Verleid met een leuke ontbijt-aanbieding of vroege namiddag–borrel die eerste gasten en profiteer daar de rest van de dag van.
 5. Beerpairing is helemaal in. Organiseer op je terras een bierproeverij, inclusief smakelijke hapjes. Lees alles wat je moet weten over beerpairing.

Maak reclame voor je terras

Achter de schermen alles goed voorbereiden, helpt om van je terrasseizoen een succes te maken. Vergeet alleen niet je gasten op de hoogte te brengen van jouw plannen. Maak reclame voor jouw terras en laat je gasten weten wat ze bij jou allemaal mogen verwachten. Plaats het op je socials, zet het op de review-websites, of bedenk een unieke actie die extra opvalt.

Verleng je terrasseizoen ook wanneer het frisser wordt

Met een beetje geluk duurt de nazomer lekker lang en is het ook in september en zelfs oktober aangenaam om buiten te zitten. Laat jouw omzet niet alleen van het weer afhangen, en verleng het gebruik van je terras door dekentjes en terrasverwarmers te voorzien.

Een terrasoverkapping kan de moeite waard zijn. Het is een grote investering, maar als je daarmee je terrasseizoen verlengt van vier naar acht maanden, heb je de investering vaak in twee jaar tijd al terugverdiend.

Van Geloven, jouw partner voor een top terrasseizoen

In ons assortiment met 190+ heerlijke snacks vind je sowieso de snacks waar je gasten dol op zijn. Je maakt er lekkere gerechten mee die je makkelijk kan bereiden en serveren. Of zoek je misschien een kant en klare topper voor op jouw terras? Ontdek het meest complete assortiment voor het terras van jouw cafetaria of horecazaak

Bij Van Geloven gaan we voor snacks die smaken én rendement maken. Ben je op zoek naar de lekkerste borrelhapjes en snacks voor op je terras?

Bekijk dan het meest complete assortiment voor horeca en cafetaria →