Over the top met toppings

Lampjes, linten, glitters, cadeaus: aan het eind van het jaar mag alles net iets uitbundiger dan de overige maanden. Dat geldt ook voor wat jij je gasten voorzet of meegeeft. Heb je nog geen loaded snacks op de kaart staan? Dan is dit een mooi moment om een (aantal) feestdagenspecial(s) te introduceren. Wat dacht je van een (vegan) kipkorn overgoten met huisgemaakte champignon roomsaus? Over the top ziet er heel aantrekkelijk uit en dat maakt extra toppings interessant voor jou: het zijn interessante margemakers.

Ga los met groente

Niet alleen extra toppings en sauzen kunnen een snackgerecht of borrelplank naar een hoger plan tillen: ook het toevoegen van groente en fruit aan je gerecht of snack doet wonderen. Maak een kleurrijk kunstwerk van je borrelbox, borrelplank of snackgerecht door er verse producten aan toe te voegen, als garnering. Bietenscheuten, granaatappelpitten, sinaasappel, wortel, komkommer, alfalfa: alles kan. Zeker op een borrelplank of in een borrelpakket kan die garnering wonderen doen voor de combinatie kleur- en smaakexplosie. Waarom zou je een kroket serveren met zilveruitjes en mosterd? Ga eens voor gefermenteerde groenten. Veel verrassender, maar met dezelfde functie. Je kunt ook daarin over the top gaan om te verrassen. Bloemetjes bij je kroket? Natuurlijk kan dat! Maak er iets moois van.

Kleur fleurt op

Over kleur gesproken: dat hoef je niet alleen náást of over je snacks aan te brengen. Je kunt ook je snacks zélf kleurrijk maken. Kijk maar eens naar de immens populaire Vegan Junk Food Bar, waar gekleurde broodjes mede-onderdeel van het succes zijn. Wist je dat een roze (bieten)broodje ook lekker is met een De Bourgondiër kroket? Gaat het je net te ver om je kroket op een roze (bieten)broodje te serveren? Zoek dan op een andere manier kleur op. Serveer de Nacho Cheese Bites bijvoorbeeld op een knalgroen bordje of schaaltje, met (huisgemaakte) zoete chilisaus. Dat maakt het een stuk interessanter. De feestdagen vragen om uitbundig (gevulde) borden: kleur helpt daarbij.

Doe meer met serveren en presenteren

Kleur is natuurlijk een onderdeel van een mooie presentatie, maar er zijn zoveel meer manieren om je gasten te verrassen met een bord of box vol lekkers én moois. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Leg je bitterballen eens in de vorm van en kerstboom met ballen op een driehoekig bord en voilá: het doet iets met de beleving. Of serveer je kroketten met brood, met brood in een vorm van een kerstboom. Heb je een bedrijfsborrel? Presenteer je snacks dan in een unieke vorm, als een kerstkrans. Pinterest biedt altijd uitkomst, maar ga ook vooral op je eigen creativiteit af. En vergeet daarbij het servies niet. Bitterballen uit een antiek en uniek kringlooppannetje smaken net even bijzonderder dan uit een standaard wit bakje.

Propvol props

Serveer je borrelplanken in je zaak of bezorg je borrelboxen aan huis? Dan kun je met kleine extra’s al een heleboel sfeer toevoegen. Steek sterretjes tussen de snacks en loop met een spetterende, knallende plank naar je gasten. Voeg een kerstkaart of kerstkaarsjes toe aan je borrelbox of huur een zingende bezorger of medewerker in rond de feestdagen. Alles wat glitter, glamour, de wow-factor (en de gun-factor voor jou) toevoegt aan je traditionele kaart is welkom.

Speel in op de trend: luxe en lekker

Eén van de veelgehoorde foodtrends van 2022 is dat kwalitatief goed fastfood prima gecombineerd kan worden met luxeproducten. Bitterballen met champagne? Helemaal niet gek! Goed om over na te denken als je bijvoorbeeld december-borrelboxen samen gaat stellen. Geef je gasten of klanten de optie om een snack-met-bubbels-proeverij te houden en stop een fles cava van de lokale wijnhandel in die box (samenwerken kan ook). En serveer je snacks eens op een bijpassende, chique manier: bitterballen van De Bourgondiër leg je bijvoorbeeld mooi uitgestald op een veeg (huisgemaakte) grove mosterd op een grote, houten serveerplank. Luxe snacken is dé tip voor deze decembermaand (en de donkere maanden erna).