Hoe introduceer je succesvol een nieuwe snack?

Ondernemen Fastservice Horeca
Sta je op het punt een nieuwe snack te introduceren in jouw cafetaria of horecazaak? Pak dan groots uit. In dit artikel vind je een stappenplan met 14 voorbeelden van mogelijke acties om je daarbij te helpen.
Hoe introduceer je een nieuwe snack

Onbekend maakt onbemind, zo gaat de uitdrukking. Een gekende of populaire snack lanceren, is een eitje. Maar je gasten overtuigen om een nieuwe snack uit te proberen, dat is net wat anders. Je kan maar beter flink uitpakken en het wat grootser aanpakken. Zo trek je de nodige aandacht en prikkel je de interesse van je gasten. De tips uit dit artikel helpen je daarbij… en nog veel meer: je stimuleert er niet alleen de verkoop van de nieuwe snack mee, je versterkt meteen ook het imago van je zaak en de loyaliteit van je gasten! Kortom, maak van de introductie een strategische zet die leidt tot meer buzz en betere resultaten.

Nieuwe snack? Bedenk een plan!

Succes komt niet zomaar uit de lucht vallen, het is vaak het resultaat van een weldoordacht plan. Je kan dus het beste even stilstaan bij de introductie van je nieuwe snack. Er zijn 4 essentiële stappen die je daarbij helpen. Zo voorkom je dat je in het wilde weg een beetje van alles doet zonder resultaat.

 1. Bedenk een duidelijk plan: 
  Voor je start, bedenk je een plan voor de lancering van de nieuwe snack. Wanneer wil je de snack introduceren? Bij welk eetmoment past de snack het beste? Denk na over wie de doelgroep is en wat hun voorkeuren zijn. Is de nieuwe snack iets voor de jongere generatie of is het meer iets voor gezinnen? De antwoorden op al deze vragen maken het werk later veel gemakkelijker. 
   
 2. Bereid alles goed voor: 
  Maak je zaak helemaal klaar voor de introductie van je nieuwe snack. Voeg de snack toe aan je (digitaal) menu, richt je zaak in met promotiemateriaal en train je personeel om over de nieuwe snack te praten. Neem de tijd om alle stappen uit je plan uit te werken.
Afbeelding
Bereid je goed voor - snack introduceren
 1. Maak je gasten enthousiast: 
  Nu is het tijd om de interesse bij je gasten aan te wakkeren. Dat doe je bijvoorbeeld door te teasen via je social media, voorproefjes te serveren of een lanceringsevenement te organiseren. Meer voorbeelden vind je verder in dit artikel. In deze fase zorg je ervoor dat mensen enthousiast worden en uitkijken naar de nieuwe snack.
   
 2. Aandacht, aandacht, aandacht:
  Eindelijk is het tijd om je nieuwe snack te introduceren. Genereer zoveel mogelijk aandacht en laat je gasten je nieuwste aanwinst proeven. Zorg dat je snack zichtbaar is, maak pro-actief een suggestie of pak uit met een scherpe lanceringsactie. Wat je ook doet, hou het een tijdje vol. Je gasten moeten de nieuwe snack aantal keer gezien hebben, voor ze het zelf willen uitproberen. Breng je nieuwe snack de eerste maanden dus regelmatig opnieuw onder de aandacht.

14 concrete voorbeelden om je nieuwe snack te introduceren

Heb je nog wat extra inspiratie nodig? Met deze 14 ideeën en acties maak je van je nieuwe snack gegarandeerd een succes.

Bereid je zaak voor

 1. Train je personeel: Laat je personeel zelf proeven en nadenken over hoe ze de nieuwe snack het beste kunnen aanprijzen. Dan zijn ze beter in staat om vragen van gasten te beantwoorden.
 2. Gebruik materiaal van de leverancier: De leverancier van de nieuwe snack heeft vast promotiemateriaal uitgewerkt, dat je kan gebruiken om je snack in de kijker te zetten. Ga dus zeker na wat ze aanbieden. En wie weet, misschien kunnen jullie ook op andere manieren samenwerken.

Tip: ben je op zoek naar afbeeldingen, video’s, posters of ander materiaal van onze snacks? In de beeldbank vind je meer dan 3.000 bestanden die je helemaal gratis kan downloaden.

Afbeelding
Promotiemateriaal Van Dobben - snack introduceren

Creëer spanning via social media

 1. Tel af op social media: Creëer spanning door een enkele dagen/weken op voorhand af te tellen.
 2. Deel sneak peeks: Wek interesse op met teasers en foto’s van achter de schermen. Ook leuk: Laat je personeel de snack als eerste proeven en deel hun reactie.
 3. Creëer een interactieve poll: Maak de aanloop interactief. Gebruik polls, stickers en vragen om je gasten te laten raden, of om suggesties te doen. Een leuke manier om je volgers te betrekken bij de lancering. 
 4. Werk samen met (lokale) influencers: Ken je mensen met veel volgers? Nodig ze uit om exclusief te komen proeven - en dat de delen op hun socials. Zo bereik je een nieuw doelpubliek.
   

Pak uit met promotionele acties

 1. Organiseer een wedstrijd: niet meteen origineel, maar het werkt. Mensen winnen nu eenmaal graag. Organiseer een wedstrijd of giveaway waarbij je gasten de nieuwe snack kunnen komen proeven.
 2. Wat dacht je van een "Eerste Proever"-evenement?: Het is nog beter om een select groepje mensen - je echte VIP-gasten - uit te nodigen om als eerste de nieuwe snack uit te proberen. Vraag ze om hun feedback (en/of een foto), zo heb je opnieuw iets om online te delen. Wil je het niet volledig gratis doen, dan kan je het koppelen aan een (bestaand) evenement.
 3. Sampling of proeverijtjes: Breng je nieuwe snack naar de mensen. Ga de straat op, of werk samen met een lokaal evenement, buurtfeest of vereniging. Laat hen in avant-première van je nieuwe snack proeven.
 4. Informeer je gasten via e-mail of nieuwsbrief: Stuur een aankondiging naar je e-maillijst met een uitnodiging om de snack te komen proeven. Of deel een exclusieve coupon met korting​​.
Afbeelding
Laat je gasten proeven - hoe introduceer je een nieuwe snack?

Lanceer de snack

 1. Tijdelijke aanbiedingen: maak het voor je gasten aantrekkelijk om de nieuwe snack te proberen. Hoewel je best een korting vermijdt bij nieuwe snacks, zijn er andere acties mogelijk: ga voor een 1+1 actie, een gratis snack tijdens een happy hour, of combineer de snack in een onweerstaanbare menu-deal. Zo zijn je gasten vast sneller geneigd om iets nieuws te proberen. 
 2. Lanceringsevenement: Organiseer een evenement in je zaak om de nieuwe snack te lanceren. Maak er wat van en zorg - naast proeverijtjes of een lanceringsactie - voor extra animo. Denk aan animatie, muziek, een bier- of winepairing, … Hoe meer je opvalt, hoe meer gasten zullen komen kijken. 

Is de nieuwe snack meteen een schot in de roos? Super. Het is nu belangrijk dat je ook na de lancering reclame blijft maken.

Hou vol voor een beter resultaat

 1. Snack van de dag: Zet je nieuwe snack regelmatig in de kijker als snack van de dag of snack van de week. Je kan zelfs nog een stapje verder gaan en een heuse thema-dag opzetten, waarbij je je zaak aankleed met decoratie die past bij de snack.
 2. Verzamel klantenfeedback: Vraag je gasten naar hun mening over de nieuwe snack en gebruik deze feedback om de snack aan te prijzen. Dat iemand de snack waardeert, is vaak een reden voor andere gasten om het zelf te proberen.

Tip: Nog 13+ tips om reclame te maken voor jouw restaurant of cafetaria.

Dé nieuwste snack om te introduceren: de Mora Kaas Kipkorn®

Geven deze tips je zin om aan de slag te gaan met een nieuwe snack? Hier is je kans. Wat dacht je van een krokante Kipkorn® mét smeuïge kaas?

Afbeelding
Mora Kaas Kipkorn®

De Mora Kaas Kipkorn® combineert twee populaire smaken in één nieuwe snack, die heel vertrouwd aanvoelt. Perfect voor alle snackliefhebbers die niet kunnen - of willen - kiezen. Uitgebreid getest, goedgekeurd, en helemaal klaar om Nederland te veroveren. 

Ontdek de Mora Kaas Kipkorn®