‘Snacks die opvallen, dat trekt aan’

Terras Horeca Ondernemersverhalen
Bij eetcafé De Bourgondiër in Garderen komen gasten voor de informele sfeer, de natuur en de lekkere bittergarnituur. Vooral zomers weten vaste gasten en toeristen massaal het vernieuwde terras aan het Speulderbos te vinden.
‘Snacks die opvallen, dat trekt aan’

Iedereen die zin heeft in een informele, gezellige dag, is aan het goede adres bij eetcafé De Bourgondiër in Garderen. ‘Gasten moeten het idee hebben dat ze naar kennissen en vrienden gaan’, vertelt eigenaar Corné de Ruiter. Niet zo gek dus dat hier veel stamgasten komen. Bewoners uit de buurt of met een tweede huisje, of vaste gasten uit een van de vele recreatieparken uit de omgeving. De Bourgondiër ligt dan ook aan het Speulderbos, wat veel toeristen trekt. De Ruiter: “Dit pand is precies even oud als het bos, namelijk 101 jaar.”

Opgefrist terras

Veel details doen nog denken aan die eerste tijd. Houten balken, lambrisering, alles heeft een authentieke uitstraling. Maar het eetcafé is wel onlangs opgefrist. Net als het terras, compleet met klassieke Engelse lantaarns, heaters en luidspeakers voor achtergrondmuziek. “Je moet met je tijd mee he”, aldus De Ruiter. “Een terras is het verlengde van je interieur. Binnen hebben we twaalf tafels, en buiten ook. En we serveren buiten precies hetzelfde als binnen.”

Afbeelding
DB 16

 

Events

De naam De Bourgondiër past bij hem. Nog voor hij deze zaak vijf jaar geleden opende, zei z’n vader: “Je moet het de Bourgondiër noemen.” Omdat hij er zelf een is. En ze serveren kroketten en bitterballen van het merk De Bourgondiër. Maar naast het eten houdt De Ruiter ook wel van een leuke avond. Niet zo gek dus dat hier volop events worden georganiseerd. Geregeld is er een pubquiz, een bingo-avond, een visavond met viskraam, of een blacklightparty, en één keer per jaar een Hollandse carnavalsavond.

Goede snacks

Het terrasseizoen is voor De Bourgondiër een van de ‘krenten in de pap’. Vooral tijdens de zomerperiode – het terras is geopend van 1 april tot eind oktober – wordt het geld verdiend. Garderen is ook klein, dus de mensen weten de plek goed te vinden. Het eten is toegankelijk. En natuurlijk worden er binnen en buiten ook snacks geserveerd. Kroketten en bitterballen van De Bourgondiër, Souflesse kaas mini en de Borrelmaatjes. De Ruiter: “Die Borrelmaatjes zijn 30 gram per stuk, flink groot, en vallen dus wel op als dat voorbijkomt op het terras. Dat trekt ook weer andere gasten aan. Ik serveer ze op een mooie houten plank van het merk De Bourgondiër zelf. Je hoort ze hier in Garderen soms zeggen: ‘Ik ga even langs Corné voor de bittergarnituur’.”

Ga aan de slag met deze ideeën voor een rendabel horeca terras

Afbeelding
DB6

 

Bespaar niet op kwaliteit

Zijn terrastips voor andere ondernemers? De Ruiter: “Zorg voor een comfortabel terras, dat is helemaal van deze tijd. En wees eerlijk. Is het heel druk in de keuken, vertel dan aan je gasten dat het misschien wat langer gaat duren. De grootste ergernis onder bezoekers is als je gasten niet voldoende informeert.” En over het eten? De Ruiter: “Bespaar nooit niet op kwaliteit. Vandaar de snacks van A-kwaliteit, waar wij voor hebben gekozen. En probeer rekening te houden met de extra wensen, zoals glutenvrij of vega. Vroeger belden mensen van te voren als ze wensen hadden, maar tegenwoordig krijg je die vraag meestal ter plekke. Zorg dat je met weinig kunstgrepen toch kan voldoen aan die vraag.”