10+ ideeën voor het terras van jouw cafetaria die gegarandeerd voor meer omzet zorgen

Ondernemen Terras Fastservice
Er valt veel meer omzet te halen als je als cafetaria eigenaar niet alleen focust op take-away, maar ook inzet op eten op het terras en dus je klanten gaat bedienen. Vooral met de mooie zomermaanden die we tegemoet gaan is daar veel extra omzet mee te halen. Wij delen in dit artikel een aantal ideeën om meer omzet te halen uit je terras.
10+ ideeën voor het terras van jouw cafetaria die gegarandeerd voor meer omzet zorgen

Terras ook belangrijk voor de cafetaria

Cafetaria’s met alleen afhaal- en bezorgmaaltijden zie je steeds minder. En dat is niet gek. Ondernemers hebben namelijk door dat er veel meer te halen valt uit een cafetaria dan alleen degenen die interesse hebben in een snelle hap onderweg of degenen die het aan de keukentafel thuis willen opeten. Om deze doelgroep op je terras te krijgen én om een nieuwe doelgroep aan te trekken, moet je goed voorbereid je terras opzetten.

Zorg voor een goede voorbereiding

 • Korte vs. lange zit. Zorg ervoor dat je aan zoveel mogelijk wensen van je gasten kan voldoen. Maak bijvoorbeeld een lange bank voor gasten die snel een patatje of snack willen eten en weer door willen, maar zet ook tafels met stoelen op je terras voor de uitgebreide maaltijden.
 • Ga slim om met de ruimte die je hebt. Zorg ervoor dat je medewerkers snel de juiste tafels kan vinden en dat je de tafels op een logische manier neerzet die elke dag hetzelfde is. Zo voorkom je fouten van medewerkers. Ook kan je denken aan tafels met stoelen en statafels. Zo kun je meer gasten kwijt met dezelfde ruimte.
 • Bereid je voor op regenbuien. Ga voor meubilair dat tegen een regenbui kan én die je snel kan afnemen na een zomerse bui. Ga dus niet voor hout, dat verweert snel en is moeilijker te drogen dan bijvoorbeeld plastic stoelen. Extra tip: wanneer er een regenbui aankomt, zorg dan dat jij en je gasten goed zijn voorbereid. Reserveer plekjes binnen of onder de luifel voor iedereen die anders nat wordt. Met je tafelnummers op bierviltjes kun je ze vervolgens naar hun nieuwe droge plek begeleiden!
 • Vraag naar de meningen van je medewerkers. Vragen veel gasten voor extra servetten of bestek? Misschien is het dan een idee om een centraal punt op het terras te maken waar de gasten dat zelf kunnen pakken. Dat scheelt weer extra stappen voor je medewerkers.

Slimmer werken op je cafetaria terras

Een goede voorbereiding is het halve werk, maar om de capaciteit van je cafetaria terras nóg beter te benutten moet je slimmer gaan werken. Vooral op piekmomenten zorgt dit voor een hogere omzet

 • Laat je gasten zelf bestellen en betalen op het terras. Met een QR-code op de terrastafels laat je gasten betalen en bestellen wanneer zij dat willen. Zo betalen je gasten sneller én kun jij sneller nieuwe gasten bedienen.
 • Minder handelingen, meer marge. Kies voor dranken en snacks op je terrasmenu die een korte bereidingstijd hebben en die gemakkelijk op te maken zijn. Zo kan je sneller uitserveren.
 • Een goed personeelslid is goud waard. Leid je medewerkers goed op en zorg ervoor dat ze de juiste suggesties doen bij gasten. Worden er borrelsnacks besteld? Zorg er dan voor dat je daar het juiste bier bij verkoopt en dat je medewerkers een beerpairing kunnen voorstellen.

Leestip: Goed personeel vinden, is voor elke onderneming een uitdaging. Maar in de horeca lijkt het de laatste jaren alleen maar moeilijker te worden. Met deze tips zet je een systeem op waar je op termijn de vruchten van plukt.

Zo stel je een rendabel terrasmenu op

 • Een optimaal terrasmenu met voldoende keuze in snacks. Zet gerechten en snacks op je terrasmenu waarvan andere gasten ook het water van in de mond krijgen. Zorg voor een borrelkaart met verschillende borrelsnacks. Houd rekening dat je genoeg vega snacks op de kaart hebt staan. En pak uit met kwalitatief goede snacks.
 • Bekende snacks in een nieuw jasje. Serveer niet alleen een wit kadetje met een kroket, maar maak daar een 2.0 versie van. Serveer ‘m mooi opgemaakt als luxe broodje kroket met zelfgemaakte mayonaise. Je beïnvloedt mensen met beeld. En je laat ze zien hoe het nóg lekkerder kan.
 • Laat gasten meer bestellen. Keuzes maken is moeilijk. Maak het zo makkelijk mogelijk en bied combinaties aan op je menukaart. Bied bijvoorbeeld een borrelplank aan voor kaasliefhebbers met de Souflesse kaas mini’s en Nacho Cheese bites.
 • Speel in op de dagen van de week. Zondag is een dag waarop families vaak buiten de deur eten. Speel daarop in door een speciaal familiemenu op de kaart te zetten die bijvoorbeeld alleen op zondag geldt.
 • Snack van de maand. Zet elke maand een nieuwe snack als special op de menukaart. Dit kunnen je medewerkers gebruiken als upsell.

Vier trends voor het terrasseizoen om rekening mee te houden

Cafetaria’s hebben met veel concurrentie te maken. Het is daarom belangrijk dat jij dé cafetaria van de buurt bent en dus nét iets anders op de kaart hebt staan en dat je de beste kwaliteit serveert. Dit terrasseizoen zijn er vier trends voor het borrelmoment waar je op in moet spelen:

 1. Sharing is caring: Bied uitgebreide borrelplanken aan die je gasten kunnen delen. Tip: De Borrelmaatjes zijn de perfecte snack voor de borrelplank op het terras. Het is een mix van luxe minisnacks met een combinatie van vlees en vega snacks.
 2. Vega: Steeds meer mensen kiezen voor vega. Zet dus genoeg opties op je kaart. Dit kunnen vega varianten zijn op bekende snacks, zoals de vegetarische draadjesvleesch bitterballen van Mora.
 3. Bourgondische traditie: Maak van je frituur terras een terras waar gasten ook komen om te borrelen en zet in op bourgondische snacks. Tip: Dit is meteen een goede kans om een mooie beerpairing aan te prijzen.
 4. Loaded snacks: We kennen de loaded nacho’s allemaal, maar loaded fries wordt al net zo populair. Serveer patat niet alleen met mayonaise, maar zet ook een patatje 2.0 op de kaart. Denk aan een patatje stoofvlees met huisgemaakte zuurkool of kies voor guacamole, crème fraîche en tomatensalsa en maak de nacho variant.

Maak reclame voor je terras

Je terras staat mooi, de menukaart staat vol lekkere snacks, nu is het tijd om te zorgen dat gasten je weten te vinden. Wees actief op je socials met posts waarin je bijvoorbeeld de ‘snack van de maand’ aankondigt of een kijkje in de keuken geeft terwijl jullie bezig zijn met de mise-en-place. Maak het zo persoonlijk mogelijk. Trek nieuwe gasten aan door een unieke winactie en laat vaste gasten reviews schrijven via Google en Facebook waardoor ze kans maken op een gratis maaltijd.

Verleng het terrasseizoen

’s Avonds kan het al snel afkoelen in Nederland en de zomer duurt soms korter dan we allemaal gehoopt hadden. Om alles uit je terrasseizoen te halen wat erin zit en je gasten zo lang mogelijk van je terras te laten genieten, moet je met een aantal opties rekening houden. Je kunt natuurlijk gaan voor een luxe terrasoverkapping, maar met kleinere investeringen kom je ook al een heel eind. Ga voor leuke dekentjes en kussentjes, die zorgen niet alleen voor wat warmte maar zorgen ook voor een leuke uitstraling van je terras. Ook zijn er kussens en dekens op de markt met warmte elementen, zo krijgen je gasten het écht niet meer koud.

Van Geloven, jouw partner voor een top terrasseizoen

In ons assortiment met 190+ heerlijke snacks vind je sowieso de snacks waar je gasten dol op zijn. Je maakt er lekkere gerechten mee die je makkelijk kan bereiden en serveren. Of zoek je misschien een kant en klare topper voor op jouw terras? Ontdek het meest complete assortiment voor het terras van jou cafetaria of horecazaak

Bij Van Geloven gaan we voor snacks die smaken én rendement maken. Ben je op zoek naar de lekkerste borrelhapjes en snacks voor op je terras?

Bekijk dan het meest complete assortiment voor horeca en cafetaria