Extra snackomzet in de zomermaanden? Deze ondernemers vertellen hoe

Borrelen Ondernemen Terras Fastservice Horeca Ondernemersverhalen
Els Herrijgers en Koen Funk runnen beiden een goedlopende zaak: Herrijgers een frituur in het Belgische Sint-Lenaarts en Funk een biercafé annex grill in het Zeeuwse Middelburg. Wat zijn de favoriete snacks van hun gasten? Hoe verloopt hun terrasseizoen? En wat zijn hun nummer-1 tips voor extra omzet?
Vliegende Hollander terras

Maar liefst honderd gasten kunnen Els Herrijgers en haar man Bram Joosen kwijt op het terras van haar frituur ’t Keteltje. Binnen kunnen vanaf komende augustus zo’n dertig mensen zitten. “Het zomerseizoen is dus echt ons hoogseizoen,” vertelt Herrijgers. Gasten kunnen buiten lekker aan één van de picknicktafels zitten. Funk, eigenaar van Biercafé & Grill De Vliegende Hollander in Middelburg, merkt juist weinig verschil tussen het terrasseizoen en de winter qua drukte: “Het zit hier altijd redelijk vol. Bij ’t Keteltje blijven gasten in de zomer vaak langer dan tijdens andere seizoenen. Herrijgers: “In de wintermaanden hebben we vaak een piek van 17 tot 19.30 uur; in de zomer is de klandizie veel meer verspreid over de middag en avond.” De Zeeuwse ondernemer Funk ziet dat zijn gasten ’s zomers vaak wat vroeger eten: “We ontvangen dan veel Belgische en Duitse toeristen, en in de winter juist weer veel lokale gasten.” 

Afbeelding
Terras met borrelmaatjes

 

Snackomzet een boost 

Om gasten te stimuleren langer te blijven met mooi weer, heeft Herrijgers een speeltoestel naast het terras neergezet. “Echt een tip, voor als je de ruimte hebt. Families blijven hier vaak langer zitten Kinderen lekker op het speeltoestel en ouders genieten mee. Ze komen geregeld binnen om aan de toonbank snacks en drankjes te bestellen. We geven ze een coaster mee, want op het terras is geen bediening. Als de bestelling klaar is, komen gasten die binnen zelf halen. Werkt perfect.” Funk heeft wel bediening rondlopen op zijn terras. Op zijn terras zijn de bitterballen van De Bourgondiër – zomer of winter – favoriet. “Logisch, want dat zijn de beste bitterballen allertijden. Zowel de smaak en textuur van de vulling, als het knapperige korstje, als de grootte zijn gewoon goed.” Zijn bitterballen wonnen twaalf jaar geleden de officieuze prijs voor beste bitterballen van de stad. Funk vertelt: “Een Belgische vereniging bezoekt jaarlijks een andere stad voor hun eigen bitterballen-contest. Ze beoordelen de snacks op kwaliteit, prijs/kwaliteit, opmaak en frituurvet. Toen ze Middelburg bezochten, wonnen wij dus de eerste prijs. Sindsdien staan de bitterballen op de kaart als ‘de lekkerste bitterballen sinds 2012’. Dat triggert gasten natuurlijk.” Bij ’t Keteltje zijn de Sito® Gold, frikandelviandel® en kipfingers van Mora® en kippets van Ad van Geloven erg in trek. Om haar snackomzet een boost te geven, maakt ondernemer Herrijgers veel gebruik van de reclame-uitingen die ze van Van Geloven ontvangt: “Op de toonbank of via onze display vragen we aandacht voor de nieuwe snacks. Dat werkt echt. En we verkopen ook veel drankjes en ijsjes, echt een aanrader. Kleine moeite, en voor gasten altijd lekker naast de snacks en frietjes.” 

Afbeelding
T keteltje terras

 

Feestje maken

Behalve over de bitterballen is ondernemer Funk ook erg te spreken over de Borrelmaatjes® - op de biteskaart heten ze ‘schaaltje bruin fruit’: “Allemaal minivarianten van de beste snacks die zichzelf al bewezen hebben, zonder dat is ingeboet op de kwaliteit. Super!” Een tip van Funk is om altijd een oneven aantal bitterballen op de snackkaart te zetten: “Gasten zijn vaak met een even aantal. Om gedoe te voorkomen, bestellen ze er altijd één extra. Op jaarbasis verkopen we zo misschien wel 40 dozen extra.” Nog een tip: Funk adviseert om een feestje te maken van de presentatie van snacks: “Een mooie plank, een blaadje sla en het liefst twee sausjes in plaats van één. Zo rechtvaardig je ook een iets hogere prijs.” 

Bekijk ons assortiment

Afbeelding
Terras