Ken je kroket: ontdek de verschillende soorten en merken

Ondernemen Premiumization
Zoveel mensen, zoveel smaken. Daarom is de kroket verkrijgbaar in talloze varianten, van verschillende merken. Maar waarin onderscheiden al die soorten kroketten zich nou van de anderen? We zetten de krokante details op een rij.
Ken je kroket: ontdek de verschillende soorten en merken

Al meer dan een eeuw verleidt de kroket de Nederlandse snack-harten. Je merkt het ongetwijfeld ook in jouw cafetaria of horecazaak, de kroket blijft één van de populairste snacks.

Maar er is niet 'één kroket’. Er zijn verschillende soorten en elk merk heeft zijn eigen geheime recept. Ad van Geloven, Van Dobben, De Bourgondiër, het zijn slechts enkele bekende namen die hun eigen draai geven aan deze krokante klassieker.

In dit artikel kom je meer te weten over alle smakelijke varianten die niet mogen ontbreken op jouw menu. Laat je meevoeren in de wondere wereld van kroketten, waar elke hap een smaakexplosie is.

Leestip: krijg je niet genoeg van alle leuke kroket-weetjes? In dit artikel nemen we je mee doorheen de geschiedenis en leggen we je uit waar de kroket vandaan komt.

Afbeelding
Rundvleeskroket - één van de vele soorten kroketten  - Van Geloven

 

Rundvleeskroket

Laten we beginnen met de Kroket der Kroketten: de rundvleesvariant. De basis? Een romige ragout, gemaakt van rundvlees en bouillon. Dit is de snack die ruim een eeuw geleden populair werd in Nederland en die nog altijd het meest gegeten wordt. Dat wil niet zeggen dat er ‘één rundvleeskroket’ bestaat. Elk merk, van Van Dobben tot Kwekkeboom, van Kroketterij De Bourgondiër tot Laan, heeft een eigen variant. Het verschil zit vaak in kleine dingen. In sommige kroketten (zoals die van Kroketterij De Bourgondiër) wordt bijvoorbeeld roomboter gebruikt om de ragout te maken, of er gaat wat meer vlees in de vulling (zoals in de Van Dobben). De grote rundvleeskroket-tweedeling zit ‘m echter in blokjes- of draadjesvlees.

… met draadjesvlees

De roots van de draadjesvleeskroket liggen in het zuiden van het land, waar stoofvlees een begrip is. Voor deze kroket wordt vlees gebruikt dat lekker lang heeft gesudderd en in draadjes uit elkaar valt. De laatste jaren gaan ook steeds meer ‘noorderlingen’ overstag en wint de draadjesvleeskroket terrein.

Ad van Geloven Snacks, één van onze merken, is wereldberoemd geworden met de originele Brabantse draadjesvleeskroket, naar authentiek recept. Een combinatie van ragout en ambachtelijk draadjesvlees, in een lekker krokante korst. In 1969 beleefde het bedrijf zijn grote doorbraak met de kroket. Vandaag richten we ons met het uitgebreide assortiment kroketten op de professionele markt.

… met blokjesvlees

Zeker in en rond Amsterdam is ‘the good old’ blokjesvleeskroket, met stukjes gekookt, mals rundvlees in de romige ragout, echter nog steeds de populaire keuze. Kwekkeboom en Van Dobben introduceerden ze daar (meer dan) een eeuw geleden op die manier en maakten er lokaal snack-erfgoed van.

De rundvlees croquette van Kwekkeboom is bekend van de kruidige,licht-pittige ragout met een scheutje slagroom. De rundvlees croquetten van Van Dobben worden dan weer geroemd voor de rijke rundvlees- en bouillonsmaak, en dunne, knapperige korst. Zo zie je maar, elke kroket heeft een eigen karakter!

Afbeelding
Kroketten van Kwekkeboom  - Van Geloven

 

Kalfsvleeskroket

Naast de populaire kroket met rundvlees, vind je ook kroketten met kalfsvlees in het assortiment van Van Dobben, Laan, Kwekkeboom en Ad van Geloven.

Kalfsvleeskroketten zijn populair vanwege het heerlijk zachte vlees, de lekker luchtige structuur, en het feit dat ze net iets anders smaken. Een extra alternatief voor op je kaart.

Dat weten ze bijvoorbeeld bij dagzaak The Square in Haarlem, waar de kalfscroquetten van Van Dobben  een vaste stek op de menukaart hebben.

Andere (bijzondere) vleesvarianten

Er zijn nog veel meer vleeskroketten waar je gasten hun tanden in kunnen zetten. Zo is er de kipkroket van Laan, gemaakt van zachte kippenragout met een vleugje kerrie. Of pak je liever uit met een kipsaté- of satékroket van Van Dobben, met de bekende, smeuïge smaak van geroosterde pinda’s en ketjap? Je gast verrassen met iets stevigs en pittigs? Zet dan de goulashkroket op je kaart: lekker gekruid, met een ragout van paprika, tomaat, ui en stukjes rundvlees. Er zijn genoeg soorten kroketten om te variëren op je menu.

Kaaskroket

En dan zijn er natuurlijk kroket soorten zonder vlees. De kaaskroket is vaak iets kleiner dan een standaard vleeskroket en heeft een romige kaasvulling.

In ons assortiment vind je de Ad van Geloven kaaskroket, een rechthoekige kroket met een heerlijke zachte smeuïge kaasragout. De Bourgondiër kaaskroket is wat groter, zoals het hoort bij een echte Bourgondiër. Ook Laan heeft een kaaskroket in het assortiment. Ideaal voor je gasten die geen vlees eten.

In Nederland is kaassoufflé populairder dan een kaaskroket. Bij onze Zuiderburen, in België, vind je de kaaskroket vaker terug op het menu. Vooral als voorgerecht zijn ze daar erg in trek.

Garnaalkroketten

Voor garnaalkroketten (of kroketjes, zoals ze ook veel worden verkocht) gaan de beste Hollandse garnalen kopje onder in een ragout op basis van visbouillon (van mosselen, kreeft en kabeljauw). Het resultaat is een luxe kroket(je) met een ziltzoete smaak.

Bij merken zoals Kroketterij De Bourgondiër, Ad van Geloven en Van Geloven staan er garnaalkroketten op het menu. En ook de kleine Hollandse garnalen croquetjes van Kwekkeboom mogen niet ontbreken in dit overzicht. Heerlijk bij het borrelen of als kleine snack.

Afbeelding
Vegetarische kroketten - een nieuwe, populaire soort  - Van Geloven

 

Vegetarische kroketten

De rijzende ster onder de kroketten is de vegetarische variant. Een aantal jaar geleden bracht Mora de Vegetarische draadjesvleeschkroket op de markt, in samenwerking met De Vegetarische Slager. Die vega variant is niet te onderscheiden is van de vleesvariant. En die gaat als een speer. Steeds meer mensen eten immers minder vlees en kiezen voor vegetarische snacks. In het assortiment van Van Dobben is ondertussen ook een vegetarische croquet opgenomen.

Maar er zijn nog meer soorten kroketten zonder vlees, zoals aspergekroketten en groentekroketten. Merken zoals Laan, Kwekkeboom en Van Dobben hebben een populaire vega variant in het assortiment.

De kans is groot dat er de komende jaren nog meer soorten en speciale op de markt komen. Eén ding is zeker: de kroket is een onbetwiste snack klassieker in de Nederlandse cafetaria’s en horecazaken.

Afbeelding
Er zijn verschillende soorten kroketten  - Van Geloven

 

Op zoek naar de lekkerste kroketten van Nederland?

Er zijn ontzettend veel soorten kroketten op de markt. In ons uitgebreide assortiment vind je de lekkerste kroketten en populairste merken voor professionals:

  • Van Dobben: ouderwets lekker en dé favoriet van Nederland
  • Ad van Geloven: de kroketten kampioen, met o.a. de originele kroket uit Brabant
  • Kroketterij De Bourgondiër: traditionele recepten uit het Zuiden
  • Kwekkeboom: zacht & romig, een begrip in Nederland
  • Laan: de cafetaria-specialist uit Noord-Holland
  • Mora: dé snackuitvinders met vegetarische kroketten

Ontdek al onze kroketten