Rundvleeskroket

Laten we beginnen met de Kroket der Kroketten: de rundvleesvariant. De basis? Een romige ragout, gemaakt van rundvlees en bouillon. Dit is de snack die ruim een eeuw geleden populair werd in Nederland en die nog altijd het meest gegeten wordt. Dat wil niet zeggen dat er ‘één rundvleeskroket’ bestaat. Elk merk, van Van Dobben tot Kwekkeboom, van Kroketterij De Bourgondiër tot Laan, heeft een eigen variant. Het verschil zit vaak in kleine dingen. In sommige kroketten (zoals die van Kroketterij De Bourgondiër) wordt bijvoorbeeld roomboter gebruikt om de ragout te maken, of er gaat wat meer vlees in de vulling (zoals in de Van Dobben). De grote rundvleeskroket-tweedeling zit ‘m echter in de blokjes of draadjes.

… met draadjesvlees

De roots van de draadjesvleeskroket liggen in het zuiden van het land, waar stoofvlees een begrip is. Voor deze kroket wordt vlees gebruikt dat lekker lang heeft gesudderd en in draadjes uit elkaar valt. De laatste jaren gaan ook steeds meer ‘noorderlingen’ overstag en wint de draadjesvleeskroket terrein.

… met blokjesvlees

Zeker in en rond Amsterdam is ‘the good old’ blokjesvleeskroket, met stukjes gekookt, mals rundvlees in de romige ragout, echter nog steeds de populaire keuze. Kwekkeboom en Van Dobben introduceerden ze daar (meer dan) een eeuw geleden op die manier en maakten er lokaal snack-erfgoed van.

Andere (bijzondere) vleesvarianten

Naast de bekende versies met rundvlees, zijn er nog veel meer vleeskroketten waar de liefhebbers hun tanden in kunnen zetten. Zo hebben Van Dobben, Laan en Van Geloven een kroket met zacht kalfsvlees in het assortiment. Ook lekker voor de afwisseling: de kipkroket van Laan, gemaakt van zachte kippenragout met een vleugje kerrie. Of een (kip)satékroket, bijvoorbeeld van Van Dobben, met de bekende, smeuïge smaak van geroosterde pinda’s en ketjap. Je gast verrassen met iets stevigs en pittigs? Zet dan de goulashkroket op je kaart: lekker gekruid, met een ragout van paprika, tomaat, ui en stukjes rundvlees. Genoeg mogelijkheden om te variëren dus.

Garnalenkroketten

Voor garnalenkroketten (of kroketjes, zoals ze ook veel worden verkocht) gaan de beste Hollandse garnalen kopje onder in een ragout op basis van visbouillon (van mosselen, kreeft en kabeljauw). Het resultaat is een luxe kroket(je) met een ziltzoete smaak.

Vegetarische kroketten

De rijzende ster onder de kroketten is de vegetarische variant. Een aantal jaar geleden bracht Mora de Vegetarische draadjesvleeschkroket op de markt die niet te onderscheiden is van de vleesvariant. En die gaat als een speer. Steeds meer mensen eten (regelmatig) geen vlees en kiezen voor deze superromige, vleesloze variant. Dat neemt niet weg dat ook andere varianten zonder vlees, zoals kaaskroketten, aspergekroketten en (andere) groentekroketten, populair blijven. Ook daarvoor wordt vegetarische ragout gebruikt.