Meer verkopen met borrelplanken? Inspiratie, recepten en ideeën

Borrelen Ondernemen Horeca
Lekker zomers op het terras of knus en warm binnen. Met borrelplanken scoor je het hele jaar door. In dit artikel delen we concrete tips, nieuwe ideeën en originele recepten om jouw gasten te blijven verrassen.
Ideeën voor lekkere borrelplanken I Tips voor horeca

Verkoop meer met heerlijke borrelplanken. Inspiratie, recepten en ideeën.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.” Je geniet altijd meer, als je het moment kan delen met anderen. Het beroemde spreekwoord geldt ook in jouw horecazaak. Een hapje of drankje smaakt altijd beter met vrienden of familie erbij. Met een lekkere borrelplank speel je hier als ondernemer handig op in. Royaal gevuld, klassiek of net verrassend vernieuwend. Borrelplanken komen in alle smaken en formaten.

Verschillende soorten borrelplanken

Wie borrelplank zegt, denkt vaak aan een grote, houten plateau met brood, smeersels, bitterballen, lekkere vleeswaren en/of wat fijne groenten. Met een borrelplank kan je echter elke kant uit.

  • Combineer jij warme en koude snacks op één borrelplank? Vaak is het een bewuste keuze om ze apart te houden, maar combineren is net zo lekker. Je kan ze ook met schaaltjes en kommetjes scheiden van elkaar op één grote borrelplank.
  • Kies je voor klassiek, met echte bittergarnituur zoals bitterballen, of ga je eerder voor vernieuwend met Nacho Cheese bites, Borrelmaatjes® en andere, originele snacks?
  • Creëer verschillende groottes, van (heel) klein voor één à twee personen tot borrelplanken voor grote groepen.
  • Mix alle soorten snacks of ga resoluut voor borrelplanken met enkel vleessnacks, vegetarische snacks of met enkel kaassnacks.
  • Klassiekers zijn het hele jaar door in trek, maar je kan ook thematisch inspelen op het seizoen of belangrijke, thematische evenementen. Wat dacht je van een borrelplank voor Kerst, eentje voor tijdens het WK voetbal of Koningsdag?

 

Afbeelding
Soorten borrelplanken I Tips voor horeca

 

De borrelplank mag dan een Nederlandse klassieker op de kaart zijn, ze zijn ontzettend veelzijdig. Met enkele originele ideeën verras je niet enkel je gasten, je kan er als ondernemer snel mee inspelen op nieuwe trends zoals vegetarische snacks, beerpairing of loaded snacks. Zo test je snel of het loont voor jouw zaak om ook elders op je kaart in te spelen op deze trends.

De juiste borrelplank voor je horecazaak

Welke borrelplanken de ‘juiste’ voor jouw zaak zijn, dat weet alleen jij. Een goede borrelplank past in elk geval bij jouw horecazaak én houdt rekening met de voorkeuren van je doelgroep.

“Een borrelplank zegt veel over welke sfeer je als horecazaak wil uitstralen. Knapperig klassiek of overheerlijk vernieuwend?”

Passen de hapjes op je borrelplank bij het concept van je zaak? Gaan ze goed samen met de andere gerechten en de dranken die je aanbiedt? Het is aan te raden om niet plots een hele andere richting uit te gaan met je borrelplank. Pas ze in, in je overkoepelende verhaal. Niet enkel op het gebied van smaak, houd bij de presentatie ook rekening met de uitstraling van je zaak.

Vergeet ook zeker je team niet. Maak het je keuken zo makkelijk mogelijk en combineer snacks en hapjes die min of meer dezelfde bereidingstijd hebben. Zo vermijd je stress en lange wachttijden.

Zo stel de juiste borrelplank samen

Zorgen dat je borrelplank bij je zaak past, is stap 1. Zorgen dat je aanbod ook smaakt bij je gasten is een logische stap 2.

Zo stel je borrelplank(en) samen die het gegarandeerd goed doen:

  1. Stem je aanbod op je doelgroep af. Wie zit er in je zaak? Zijn het dagjestoeristen die één keer langskomen? Of eerder vaste klanten die je wekelijks terugziet? Houden ze van klassiek? Of staan ze open om nieuwe dingen te proberen? Zijn je gasten stellen? Of eerder grote groepen? Weten wie er in je zaak zit, is dé sleutel tot succes. Een borrelplank die je serveert aan een stel tijdens een romantisch weekend zal anders zijn dan een borrelplank voor een grote groep studenten die op het punt staan om op stap te gaan.

 

  1. Kies de juiste stijl van (borrel)plank. Er zijn verschillende materialen zoals hout, leisteen, roosters, … en formaten. Sommige ondernemers kiezen voor één groot plateau, anderen gaan voor allerlei kleinere schaaltjes en bordjes om de tafel lekker vol te zetten. Hou er vooral rekening mee dat je personeel er mee moet kunnen rondlopen én dat je voldoende serviesgoed hebt voor alle sausjes en dips. Wist je trouwens dat Van Geloven mooie houten serveerplanken aanbiedt in de POS-webshop?

 

Afbeelding
Bestel borrelplanken in de webshop I Ideeën voor horeca

 

  1. Bepaal de hapjes voor op de borrelplank. Wat leg je nu op die mooie borrelplank? Het leukste is om te kiezen voor een mix aan lekkere bites. Ga voor populaire, koude borrelhapjes zoals brood, kaasstengels, kaas, vleeswaren, olijven, rauwkost, groenten, … en combineer ze met lekkere warme hapjes zoals bitterballen, mini loempia’s, kroketten, Souflesse Mini Assorti, kipnuggets of Nacho Cheese bites.

Tip: Afhankelijk van de samenstelling van je borrelplank kan je overwegen om (een schatting van de) hoeveelheden mee te delen. Zo weten je gasten wat ze mogen verwachten.
 

  1. Vergeet de smeersels en sausjes niet. Je hebt natuurlijk klassiekers zoals ketchup, mosterd, aioli, roomkaas en tapenade. Maar ook hummus, pesto, guacamole, chilisaus en chimmichurri doen het goed! Wist je trouwens dat Remia een aantal heerlijke saus-snackcombinaties voor ons heeft uitgewerkt?
     
  2. Hapjes, dips en sauzen gekozen? Zoek de juiste compositie, want het oog wil ook wat. Je begint het beste met de gerechten in schaaltjes, zet ze op de juiste positie en leg er vervolgens de ‘losse’ hapjes en snacks omheen. Smeersels en sausjes kan je ook gewoon naast de borrelplank op tafel zetten.

Tip: Betrek je personeel bij het samenstellen van je borrelplanken en bij het bepalen van de presentatie. Zo zijn ze betrokken en zullen ze met veel enthousiasme je assortiment aan je gasten voorstellen.

Meer verkopen met een borrelplank doe je zo

Foodsharing en mini-snacks zijn erg in trek, met een borrelplank kan je bijgevolg makkelijk voor meer marge zorgen. Met onderstaande tips en ideeën realiseer je dat extra rendement zo.

Een duidelijke plaats op je kaart

Zorg dat je borrelplanken opvallen op je kaart. Plaats ze in een aparte categorie, aan het begin van je menu. Werk je met een aparte drankenkaart? Voeg dan een pagina met je borrelplanken toe. Zet je borrelplanken-assortiment ook regelmatig in de kijker op je suggestiebord of op schermen in je zaak. Laat je gasten weten dat je een onweerstaanbaar assortiment hebt.

Ideaal om mee te starten

Een lekkere borrelplank om mee te starten, het komt steeds vaker voor als alternatief voor een voorgerecht. In een aantal situaties, of voor sommige gasten, is de combinatie voorgerecht-hoofdgerecht net iets te veel. Met een borrelplank hebben je gasten toch iets om de ergste honger te stillen bij hun eerste drankje, in afwachting van het hoofdgerecht. Het delen maakt dit extra gezellig, en jij verhoogt er de besteding van de tafel mee.

Kiezen is verliezen

Het is niet altijd even makkelijk om in een groep eten te bestellen. De ene wil bitterballen, terwijl de ander liever iets vegetarisch heeft. Met een borrelplank op de kaart, hoeft er niet gekozen te worden. Bovendien wint ook je personeel, zij moeten geen lange bestellingen opnemen die voortdurend wijzigen en je keukenteam is je al even dankbaar.

Doe zelf de suggestie

Wilt u daar misschien een lekkere borrelplank met onze populairste snacks bij?” Het blijft één van de belangrijkste zinnen in de horeca. Met dat ene upselling-zinnetje, zorg je haast onmiddellijk voor meer resultaat. Zorg dat je team pro-actief de suggestie doet, zeker bij grote groepen die een grote drankbestelling plaatsen. Er zijn weinig gasten die het aanbod weigeren.

 

Afbeelding
Borrelplanken en dranken I Ideeën voor horeca

 

Combineer met dranken

Het is sowieso een goed idee om bij elk drankje een snack-suggestie te doen, en vice versa. Dat geldt ook voor je borrelplanken. Durf een stapje verder te gaan en stel een onweerstaanbare combo-deal samen met een borrelplank en bijhorende drankjes. Zo maak je het extra makkelijk voor je gasten om te kiezen en maak je het je team makkelijk met meer, gelijkaardige bestellingen.

Tip: Weet je niet goed welke snacks en drankjes goed samengaan? Bier-expert Ivo Thijssen ging voor ons op zoek naar de perfecte beerpairings bij onze populairste snacks.

Borrelplaatjes voor op Instagram

Is je borrelplank een plaatje? Dan scoren je gasten er wellicht mee op hun sociale media en surft jouw horecazaak mee op hun bereik. Hou daar rekening mee, bij de presentatie van je borrelplanken. Maak ze instagrammable, zodat ze uitnodigen om mee uit te pakken. Een eenvoudige tip, die nog steeds goed werkt. Je zou het aantal mensen dat eten op Instagram deelt niet te eten willen geven, of net wel?

 

Afbeelding
Presentatie borrelplank I Ideeën voor horeca

 

Het smaakt naar meer

De borrelplank is een mooie kennismaking met de verschillende gerechten of snacks van je kaart, in mini-vorm. Als het borrelmoment voorbij is, heeft iedereen al een favoriet in gedachten. Waardoor ze bij het hoofdgerecht of bij een volgend bezoek al weten wat ze willen bestellen.

Inspiratie en recepten

Om je helemaal te overtuigen, delen we hier enkele borrelplankrecepten waar je vandaag nog mee aan de slag kan gaan:

Afbeelding
Mexicaanse Borrelplank I Ideeën voor horeca

 

  1. Veel Nederlandser als dit wordt het niet. Deze borrelplanken combineert de heerlijke smaken die ons land te bieden heeft. Van bitterballen en mini-frikandellen tot kaas en paling.
  2. Zet je liever iets zomers op tafel? Dan is deze Mexicaanse borrelplank iets voor jouw zaak. Met o.a. de Nacho Cheese bites zorg je zo voor een exotisch tintje.
  3. Verras je gasten meteen met de heerlijke XXL borrelplank. Eenvoudig, maar met ontzettend veel verschillende snacks. Er zit voor ieder wel wat lekkers bij.
  4. Misschien liever een handige vegetarische optie? De lekkerste vega borrelplank stel je o.a. samen met vegetarische bitterballen, twee soorten kaassnacks en mini loempia’s.
  5. High tea ken je vermoedelijk met scones en sandwiches, maar ken je de ‘High Fry’ al? Dankzij de veelzijdige Borrelmaatjes® heb je zo een knapperige publiekstrekker op je kaart staan.
  6. Op zoek naar een feestelijk recept voor de feestdagen, bijvoorbeeld voor een (grote) bedrijfsborrel? Dan is deze kerstkrans iets voor jou.
  7. Een origineel idee: laat je gasten zelf hun eigen mini-burgers samenstellen met de Borrelmaatjes Sliderbox.

 

Afbeelding
Oosterse Borrelplank I Ideeën voor horeca

 

Hier ontdek je nog meer originele recepten.

Zo eenvoudig haal je meer uit je vertrouwde snacks

Misschien is het wat zoeken naar de borrelplanken die het beste werken in jouw zaak, maar het idee is sowieso interessant voor jou als horeca-ondernemer. Door net iets meer te doen met je snacks, til je jouw zaak naar een hoger niveau. En daar betalen gasten voor.

Heb je al gehoord van de term ‘premiumization’? Een trendy woord om te zeggen dat je (een beetje) luxe aan je aanbod toevoegt om zo het verschil met de buren te maken. Je laat je gasten hierdoor ultiem genieten. Dat kan via hoogkwalitatieve snacks, maar ook met sausjes, extra toppings of een origineel biertje. Je geeft je gasten het gevoel dat ze een ervaring krijgen die elders niet te vinden is. Op dezelfde manier appreciëren je gasten het dat je ze in de watten legt met bijzondere loaded fries & snacks of biersuggesties doet dankzij beerpairing.

Zoek je naar de juiste snacks om dit allemaal eens uit te proberen?

Ontdek al onze mini-snacks